Simptomele care ar putea indica faptul că un copil suferă de cancer

Marti, 15 Februarie 2022, ora 23:55
4812 citiri
Simptomele care ar putea indica faptul că un copil suferă de cancer
Părintele își ține de mînă copilul bolnav FOTO:Unsplash.com

Aproximativ 400.000 de copii și adolescenți, cu vârste de la 0 la 19 ani, sunt diagnosticați cu cancer în întreaga lume, în fiecare an. Iar rata de supraviețuire depinde de fiecare zonă în parte, de la 80% în țările bogate, la aproximativ 20% în cele mai sărace.

În ceea ce privește România, rapoartele arată că anual sunt diagnosticate aproximativ 400 de cazuri noi de cancer la copii. Însă specialiștii spun că în mai puțin de 20 de ani, multe forme ale bolii ar putea fi tratate. Însă părinții ar trebui să recunoască semne care pot determina cancerul și să se adreseze medicilor.

O febră prelungită care nu cedează la tratamentul obișnuit ar trebui să ne pună în alertă

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, membru al grupului de lucru pentru Planul Național pentru Combaterea Cancerului și membru al Inequalities Network - European Cancer Organisation, a explicat pentru Ziare.com ce ar trebui să dea de bănuit că ceva nu este în regulă cu cei mici.

”Semnele cancerului la copii, ca și la adult, de fapt, sunt de cele mai multe ori nespecifice. Nu vorbim despre cele care apar la nivelul pielii, care dau modificări specifice - în momentul în care se observă acele modificări, copilul trebuie dus la medicul pediatru, în primă instanță.

Dar celelalte semne sunt nespecifice cancerului, pot apărea și în evoluția altor boli.

Însă, caracteristic pentru acestea este faptul că nu cedează la tratamentele uzuale pentru afecțiuni care dau în mod curent aceste simptome, cum ar cele pentru răceală, de exemplu.

Unul dintre semne poate să fie febra prelungită sau starea subfebrilă. Un alt simptom este reprezentat de transpirație pe perioadă lungă de timp.

Scăderea poftei de mâncare este un semn important. Mai poate fi durerea localizată la nivelul capului, dar poate fi și la nivelul abdomenului.

În faze ceva mai avansate poate să apară modificarea culorii pielii. Copilul devine mai palid și din cauza anemiei și poate să scadă în greutate.

Mai este un semn care atrage atenția. Este vorba despre umflarea ganglionilor. Acum, trebuie să știm că umflarea ganglionilor de pe părțile laterale ale gâtului se regăsește cel mai adesea în infecțiile foarte frecvente pe care le fac copiii, cum ar fi cele ale gâtului, la nivelul urechilor, astfel în cât, prezența acestor ganglioni, de multe ori, se asociază cu o boală infecțioasă, nu cu o formă de cancer.

După câteva săptămâni, ganglionii umflați din cauze infecțioase revin la dimensiunile normale. Dacă nu se întâmpla acest lucru, copilul trebuie dus la medic pentru consult.

Tot ca simptomatologie s-ar mai putea adăuga, în funcție de localizare, diverse tipuri de sângerări.

Părinții ar trebui să remarce dacă aceștia au tulburări de dispoziție, dacă devin mai puțini activi decât îi știau, dacă fac febră și nu trece după câteva zile, deși li se administrează tratament antitermic, și să meargă cu cei mici la medic”, a explicat specialistul.

Multe cancere la copii vor putea fi vindecate

Oamenii de știință lucrează la tratamente pentru tratarea cancerului la copii. Însă acestea vor putea fi accesibile abia peste aproape 20 de ani.

”Să începem cu două vești bune. Prima este că, din fericire, numărul copiilor care fac cancer este mult mai mic, proporțional, față de cel al adulților. Iar a doua veste bună este că sunt estimări care vorbesc despre faptul că în jurul anului 2040 multe cancere la copii pot fi vindecate, iar altele se vor transforma în boli care nu le vor pune viața în pericol.

Acest lucru se poate realiza pe fondul dezvoltării științelor precum genomică și a tehnologiilor de secvențiere a genomului, la care se adaugă implicarea inteligenței artificiale sau abordările super-inovatoare, precum Digital Twin.

Din acest motiv, Comisia Europeană, prin Planul European de Cancer, prioritizează cancerul la copii, inclusiv din perspectiva investițiilor”, a explicat dr. Marius Geantă.

De ce apare cancerul la copii

Studiile au relevat faptul că 80% dintre copiii cu cancere pediatrice trăiesc cel puțin 5 ani de la momentul diagnosticului.

”În general, cancerul la copii apare ca urmare a unor modificări genetice pe care copilul respectiv le are încă de la naștere, iar cele mai multe astfel de modificări ar putea să fie puse în evidență în viitorul nu foarte îndepărtat prin realizarea unor programe de screening genetic sau genomic. În acest moment nicio țară nu are un astfel de program pentru că știința nu este încă în acest punct.

În schimb, în prezent, pe componenta de diagnosticare s-au făcut progrese foarte mari. Din ce în ce mai multe cancere pediatrice pot să fie diagnosticate, unele dintre ele chiar timpuriu. Și astfel crește speranța de viață.

Însă, nu am văzut un progres atât de mare în zona terapeutică. Aici, cancerele la adulți beneficiază de mult mai multe soluții de tratament față de cele la copii. Iar acest lucru se întâmplă și pentru că studiile clinice pentru dezvoltarea medicamentelor pentru cancer la copii sunt mult mai greu de realizat. În primul rând pentru că sunt puțini potențial pacienți.

Apoi, studiile respective trebuie să se supună unor reglementări foarte stricte din punct de vedere etic. Este nevoie de acordul părinților. Este o procedură birocratică ceva mai complexă”, a mai explicat expertul.

Dr. Marius Geantă a subliniat că prin cele expuse mai sus dorește să transmită un mesaj de încredere și nu de panică.

De ce numărul de cazuri de cancer la copii este mai mic raportat la populația adultă

Numărul cazurilor de cancer la copii este mult mai mic față de cel întâlnit la populația adultă. Iar acest lucru se datorează mai ales faptului că cei mici nu sunt atât de expuși la factorii nocivi de mediu ca în cazul adulților.

”Acest lucru se întâmplă deoarece în apariția cancerului sunt importante două fenomene. Unul dintre acestea se referă la apariția unor modificări la nivelul genomului iar, în general, acestea sunt prezente încă de la naștere, dacă vorbim despre copiii care sunt diagnosticați cu cancer. În cazul adulților, aceste modificări apar ca urmare a expunerii la diverși factori de risc - fumatul, de exemplu.

Al doilea element ține de funcționarea sistemului imun. La copii, acesta are particularități față de adult, în sensul că nu funcționează la nivel maximal. Iar în acest context, evidențierea apariției unui cancer la copii devine mai rapidă decât la adulți, unde dacă sistemul imun funcționează bine, o bună perioadă de timp, uneori chiar ani, luptă eficient împotriva cancerului”, a mai precizat dr. Marius Geantă.

15 februarie- Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer

În fiecare an, începând din 2002, la 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, la iniţiativa Childhood Cancer International (numită anterior Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer - ICCCPO). Evenimentul este un prilej pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Childhood Cancer International (CCI) reprezintă o reţea globală alcătuită din 167 de reţele la nivel local şi naţional alcătuite din organizaţii înfiinţate în 90 de ţări de pe cinci continente.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#simptome cancer copii, #febra cancer, #ziua copilului bolnav de cancer, #Marius Geanta , #stiri sociale