Cât de subiective sunt reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID. Psiholog: ”O persoană care nu a urmărit luni la rând bârfe apocaliptice nu va avea aceste simptome”

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 06:11
3644 citiri
Cât de subiective sunt reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID. Psiholog: ”O persoană care nu a urmărit luni la rând bârfe apocaliptice nu va avea aceste simptome”
Bărbatul simte dureri de cap FOTO: Unsplash.com

Vaccinurile anti-COVID pot da o serie de reacții adverse ușoare dar și unele grave. De cele mai multe ori mintea noastră reușește să ”construiască” dureri post-vaccinale chiar dacă ele nu există.

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston au făcut recent un studiu care relevă faptul că mai bine de jumătate din reacțiile adverse la vaccin sunt psihologice, mintea umană fiind capabilă să declanșeze, de cele mai multe ori, efecte și simptome în corpul nostru, potrivit pledgetimes.com.

De peste 60% dintre efectele adverse sunt în imaginația noastră

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat pentru Ziare.com de ce este posibil să ne închipuim că avem astfel de efecte adverse la vaccin.

”În mod real, așa și cum autorii studiului declară există reacții adverse post vaccinare însă au trei caracteristici: sunt reacții de intensitate scăzută sau medie, sunt rare și dispar în câteva zile după vaccinare fie că vorbim de oboseală, durere de cap, dureri musculare, articulare sau febră.

Procentul ridicat, după părerea mea, de simptome psihologice construite are mai multe explicații.

În primul rând teama de vaccinare sau în multe situații anxietatea de vaccinare care vine totodată cu îngrijorare și panică ne provoacă simptome închipuite.

Cu alte cuvinte, mergem la centrul de vaccinare având deja o anxietate cu privire la efectele secundare. Desigur persoanele hiper anxioase nici nu se vor vaccina tocmai de teama acestor reacții.

În al doilea rând, ca români cunoșteam întregul discurs alarmant, terifiant și dezastruos construit cu intenție în jurul vaccinării, iar populația deși merge cu încredere la vaccinare, totuși are momente de ambivalentă și îndoială când se gândește dacă totuși voi avea reacții adverse grave.

La orice mic disconfort fizic starea noastră de anxietate face ca simptomele psihologice să fie exagerate. Cu alte cuvinte suntem hiperalertați la orice mică schimbare a stării noastre de sănătate”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.

Efectul Nocebo reprezintă 76% din efectele secundare ale vaccinului anti-COVID

În comunitatea științifică acest efect este cunoscut sub numele de „efectul nocebo”, corespunzând efectelor secundare negative care apar pentru că pacientul se așteaptă la acea reacție.

”Efectul Nocebo se verifică foarte bine în cazul vaccinului anti-Covid: 76% dintre pacienții vaccinați cu prima doză resimt aceste reacții adverse închipuite.

Sunt de acord că pentru o reducere a nivelului de anxietate avem nevoie de o informare cât mai amănunțită asupra efectelor adverse dar și de o igienă mintală, adică să ne protejăm mintea de toate știrile alarmante, de povești false, influențe negative din partea unui indivizi suspecți din mediul online cât și din partea prietenilor.

O persoană care s-a vaccinat cu încredere și care nu a urmărit luni la rând bârfe apocaliptice nu va avea aceste simptome comparativ cu o persoană care a mers la vaccinare deja anxioasă cu privire la efectele secundare”, a mai punctat psihologul Mihai Copăceanu.

Cum a fost realizat studiul care arată că multe simptome sunt imaginare

Cercetarea, care a implicat 45.380 de participanți, a demonstrat că, deși sentimentele de disconfort precum durerea de cap, oboseala sau greața sunt reale la persoanele care au primit vaccinul, de cele mai multe ori simptomele sunt doar „construcții” ale imaginației noastre.

Din totalul pacienților care au luat parte la studiu, 22.802 au primit un vaccin real, iar restul de 22.578 de pacienți au primit placebo (substanță inofensivă fără valoare terapeutică). Niciunul dintre pacienți nu știa dacă urmează să primească vaccinul real sau doza placebo.

Simptomele post-vaccin care duc cu gândul că ai putea avea cancer

Vaccinul anti-COVID vine la pachet și cu unele simptome menite să aducă frică printre cei care tocmai s-au imunizat dar și printre cei care urmează să facă acest pas.

Mai multe femei s-au plâns că au avut dureri ale ganglionilor axilari, fapt ce le-a determinat să creadă, pentru o perioadă scurtă de timp, că ar putea avea cancer mamar. În alte cazuri s-a instalat o oboseală inexplicabilă, dureri de cap sau somnolență

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#simptome vaccin inchipuite, #vaccin COVID 19, #psihologul Mihai Copaceanu, #dureri vaccin covid , #vaccin covid