Simulările pentru Evaluarea Națională au început luni, 4 aprilie. Elevii au susținut proba la Limba și literatura română.
Subiectele de la simulare au avut un timp de rezolvare de 120 de minute, de la primirea lor. Elevii au fost așezați în bănci câte unul, în ordine alfabetică, fiind o simulare exactă a examenului final de la Evaluarea Națională.
Subiectul I a fost format din două texte la prima vedere, primul din opera Dacia Felix a lui Cezar Petrescu, iar al doilea din Oameni, fapte, amintiri a lui Francisc Munteanu. La punctul B, elevii au trebuit să scrie un text de 50-70 de cuvinte, răspunzând la întrebarea: „Crezi că dialogul deschis cu elevii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate?”.
La subiectul II, elevii au trebuit să facă o caracterizare a personajului Domnul Preda, din textul lui Cezar Petrescu.
Expertul în educație Marian Staș a analizat subiectele de la simulare pentru Ziare.com.
„Subiectele sunt bine gândite pentru ceea ce înseamnă simulare și pregătire pentru Evaluarea Națională. Și am în vedere două aspecte cuantificabile. În primul rând, numărul relativ mare de exerciții de rezolvat, ceea ce este bine. Cu alte cuvinte, copiii au avut nevoie să își folosească intens cele 120 de minute pe care le-au avut la dispoziție, pentru că au avut suficiente lucruri de rezolvat. Diverse. Și elemente punctuale și de gramatică și de literatură.
Și al doilea aspect important pe care îl relev este prezența în proporție bună a pieselor de verificare a cunoștințelor de gândire critică. Un subiect cum e de pildă cel formulat în felul următor: Crezi că dialogul deschis cu elevii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate? are în el o mulțime de aspecte bune, elevii clar pot evolua. Pot să argumenteze și să își formuleze o opinie, să dezvolte argumentul respectiv, astfel încât cel mai important lucru, de fapt, e îndepărtarea de memorarea brută a diverselor aspecte tehnice și apropierea de ceea ce înseamnă înțelegere și analiză”, a explicat Marian Staș.
Expertul în educație consideră că subiectele de la simularea de astăzi sunt bine gândite și încep să definească un nou mod de raportare la ceea ce înseamnă analfabetism funcțional.
Expertul în educație consideră că subiectele de la simularea de astăzi sunt bine gândite și încep să definească un nou mod de raportare la ceea ce înseamnă analfabetism funcțional.
„E vorba despre o deschidere către gândirea logică, critică. Vorbim despre raționament bine argumentat și de enunțuri specifice bine întocmite, în opinia mea, riguroase, logice și care să invite elevii să performeze la cel mai înalt potențial al lor”, adaugă Marian Staș.
„Alt aspect pe care doresc să îl menționez este că, în mod cert, un copil care învață serios și care parcurge sistematic tot ceea ce se întâmplă la orele de română nu are în mod necesar nevoie de pregătire suplimentară, adică de meditații, ca să poată să rezolve bine și foarte bine astfel de subiecte.
Anul trecut, peste 65% dintre elevi au luat note peste 5 la simularea Evaluării Naționale. Au fost cele mai bune rezultate din ultimii 5 ani. La matematică, spre exemplu, 980 de elevi au luat nota 10. Cele mai bune rezultate au fost obținute în București și în județele Cluj, Argeș și Brăila.
Cât despre Evaluarea Națională de anul trecut, 76,8% dintre elevii care s-au prezentat la examen au luat medii peste 5. A fost o creștere față de Evaluarea din 2020. 128 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10.