Cum se introduc amendamente stupide în Codul Rutier. Șantajul taximetriștilor: "Scot 20.000 de oameni în Piața Victoriei”

Luni, 27 Iunie 2022, ora 21:50
5743 citiri
Cum se introduc amendamente stupide în Codul Rutier. Șantajul taximetriștilor: "Scot 20.000 de oameni în Piața Victoriei”
Taxiurile blochează traficul FOTO: Pixabay.com

În unele legi din România sunt amendamente care deși par împotriva majorității românilor, acestea sunt votate de parlamentari.

Printre cele mai dezbătute sunt cele care țin de siguranța oamenilor în trafic fie că vorbim despre pietoni, șoferi sau pasageri ai mașinilor.

Care sunt de fapt dedesubturile acestor decizii?

Se pare că totul se întâmplă la nivel politic și sindical. Politicienii vor voturi, sindicatele le pot oferi, iar de aici totul se negociază.

Cel mai mult dezbătut în ultimele săptămâni este Codul Rutier, iar centura de siguranță a împărțit românii în două tabere. Unii vor să fie protejați de către acest sistem de siguranță alții consideră că mai rău face. Însă nu numai aceasta este problema.

Titi Aur: Ne-au trebuit niște zeci de ani ca să ajungem să facem prin lege centura obligatorie

Chiar și după ce medicii au început să explice științific de ce este mai bună centura în cazul femeilor gravide dar și în alte cazuri exceptate de lege, nu s-a schimbat nimic.

Mai importantă pare să fie o călătorie confortabilă decât viața însăși.

”Avem o mare problemă. Autoritățile din România nu au curaj să ia niște măsuri așa cum ar trebui și cum ar fi bune pentru poporul român.

Aici mă refer strict la ceea ce ține de conducerea mașinii. De exemplu, purtarea centurii de siguranță a fost doar așa facultativă, la început. Cine vrea o poartă cine nu, nu. Apoi s-a spus că centura de siguranță este obligatorie numai în afara localității, prin lege.

Următorul pas a fost obligativitatea purtării centurii de siguranță atât în afara localității cât și în afara acesteia dar doar în față. În spate nu era obligatorie.

După nu știu câți ani, centura a devenit obligatorie și în afara localității și în localitate și în față și în spate. Ne-au trebuit niște zeci de ani ca să ajungem să facem prin lege centura obligatorie.

Când s-a hotărât ca centura să devină obligatorie, în comisiile din Parlament s-au găsit niște ”Gică-contra”, fie din rândurile parlamentarilor fie din afară”, a explicat Titi Aur într-un interviu pentru Ziare.com.

De ce nu poartă taximetriștii centură?

Pe lângă afecțiunile medicale exceptate de la portul centurii există alte categorii de persoane care își riscă viața crezând că și-o apără.

  • conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice

sau

  • examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

”Au spus că taximetriștii pot fi strânși cu centura de gât de pasagerul din spate și în acest caz să nu fie obligatorie purtarea centurii. Apoi a venit altul și a spus că la femeia gravidă nu este bine că dacă la un impact omoară fătul. Apoi mai pot fi și alte afecțiuni la care centura poate dăuna.

Este complet eronat. Medicii spun că femeia gravidă nu trebuie să pună centura pe burtă. Partea de jos se pune pe bazin, adică sub burtă. În cazul unui impact, oare cum este mai periculos pentru făt, la un impact, femeia gravidă aflată pe locul din față, să fie ținută în centura purtată corect sau să dea cu burta de bord?

De fapt au fost doar niște motive ca niște parlamentari să vină cu ceva în cadrul unor comisii. Centura de siguranță, de fapt, este bună pentru oricine, oricând, în orice situație. Este bună și în cazul unui accident și în cazul unei frânări mai violente.

Să nu mai vorbim că, în cazul copiilor care stau în spate și nu au centură, mai ales cei care sunt pe mijlocul banchetei, în cazul unei frânări mai violente pot fi proiectați în parbriz, sau dă cu capul de bord iar în cazul unui impact, poate fi proiectat chiar și prin parbriz”, a mai explicat Titi Aur, campion de raliuri și expert în conducere defensivă.

Titi Aur a explicat că probabilitatea ca, în aceste cazuri cel care nu poartă centură să fie mai grav rănit sau chiar să-și poarte viața într-un accident este mult mai mare decât să fie atacat.

”Sunt niște justificări incorecte pentru ca portul centurii să nu fie obligatoriu pentru anumite categorii: medicale sau profesionale.

Ele sunt prevăzute din păcate în lege. Dar dacă este să justifice cineva câți taximetriști ar putea fi strânși de gât cu centura de un posibil infractor care se urcă în spate, nimeni nu ar putea. Sau de ce infractorul din spate trebuie neapărat să-l strângă de gât pe taximetrist cu centura sau nu poate să ia centura pur si simplu din locul în care este prinsă de mașină și să-l sugrume.

Probabilitatea ca un taximetrist să se lovească de ceva și să fie afectat pentru că nu are centură este mult mai mare decât dacă are centură se urcă un infractor și îl strânge de gât”, a mai spus pilotul de raliuri.

Cum obțin aceste favoruri?

Specialistul consideră că ”această justificare este copilărească. Este doar așa pentru ca taximetriștii să fie mai șmecheri”.

”Cum au reușit taximetriștii să obțină această ”facilitate” de a merge fără centură? Au venit sindicaliștii de la organizațiile de taximetriști cei de la școlile de șoferi, cei de la șoferi care, ca să-și justifice salariile și beneficiile de sindicaliști, se duc și le spun categoriilor profesionale și le demonstrează că au obținut pentru acestea diverse ”facilități”.

Se duc la partide și spun că ”aduc 20.000 de șoferi în Piața Victoriei”, dacă nu obțin ce vor ei. Această expresie a devenit deja folosită în orice context. Atunci vine șeful de partid și îi spune parlamentarului care vine cu proiectul de lege să pună amendamentul solicitat doar pentru a evita un scandal în Piața Victoriei”.

Grevele care au blocat Capitala

Au fost câteva greve în ultimii ani care au blocat de-a dreptul Bucureștiul.

Greva de la metrou din martie 2021, când angajații Metrorez au blocat căile de rurale, împiedicând punerea acestora sub tensiune. De fapt, liderul sindical era în război cu ministrul Transporturilor de atunci, Cătălin Drulă, care începuse să desființeze tarabele și chioșcurile închiriate ilegal de către firma sindicatului, Rădoi a făcut demersuri și în jurul liderilor PNL de la acea vreme, dar și la unii primari de sector pentru a opri demolările.

Pe grupurile interne ale sindicatului susținătorii lui Rădoi discutau chiar să pună un preț pe capetele lui Drulă și a șefului Metrorex de atunci, să angajeze „racheți ucraineni”, potrivit Hotnews.

În ianuarie 2022, angajații STB au blocat Capitala după ce nu au mai scos autobuzele pe trasee.

Sindicatul Transportatorilor din București a acuzat subdimensionarea fondului de salarii pentru angajați și a cerut demisia directorului STB, Adrian Criț, numit de PNL, conform romania.eurpalibera.org.

Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB și consilier municipal PSD, a declarat presei că este „o oprire voluntară a lucrului” și că mijloacele de transport vor reveni pe traseu atunci când PNL îl va demite pe directorul general Adrian Criț.

De cealaltă parte, directorul general al Societății de Transport București spune că „angajații trebuie să înțeleagă că salariile trebuie să se încadreze într-o anumită limită”, deoarece în această perioadă sunt creșteri mari la energie, combustibili, gaze și piese de schimb.

În urmă cu doi ani, în campania pentru alegerile locale pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, susţinut de PNL şi USR PLUS, a acuzat principalul sindicat al Societăţii de Transport Bucureşti că a făcut campanie pentru Gabriela Firea, candidatul PSD, și a transmis angajaţilor mesaje în care se vorbeşte despre tăierea subvenţiei, iar oamenii a fost îndemnaţi să „nu voteze cu creierul”.

Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
Titi Aur a vorbit în cadrul unei întâlniri cu instructorii auto din România, în Bacău, despre principalele probleme din domeniu. În școlile de șoferi există rigori mult prea scăzute,...
Anunțul PSD după consultările cu sindicatele și patronatele: România nu își permite creșteri de taxe în 2025
Anunțul PSD după consultările cu sindicatele și patronatele: România nu își permite creșteri de taxe în 2025
PSD a anunțat joi, 3 octombrie, concluziile consultărilor cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor, arătând că România nu îşi permite creşteri de taxe în intervalul următor....
#sindicate, #codul rutier, #greva metrou, #greva taximatristi, #greva stb, #centura siguranta, #titi aur , #stiri sociale
  1. Un pas înainte pentru carnea și legumele făcute în laborator. Care sunt avantaje acestor produse
  2. După ce și-a bătut soția încălcând ordinul de protecție, un bărbat a spart și geamul portierei mașinii de poliție
  3. Substanțe interzise, depistate în mai multe săpunuri căutate în România. La ce riscuri se supun cei care folosesc produsele
  4. Stare de urgență prelungită în Crimeea ocupată de ruși. Peste 1.000 de civili, evacuați după atacul ucrainenilor FOTO/VIDEO
  5. Rusia își mută lansatoarele nucleare mobile. Care este scopul mișcării VIDEO
  6. ”Războiul din Ucraina va fi gata în 15 zile”. Avertismentul șefului diplomației europene
  7. Noi declarații scandaloase ale lui Trump: ”Migranții au adus gene proaste în SUA. Kamala Harris are deficiențe mintale” VIDEO
  8. Cine e românul care a creionat bugetul de 200 de miliarde de euro al Parlamentului European pentru 2025. ”E esențial pentru echilibrul puterilor în UE”
  9. Holocaustul, comemorat la București: ”În octombrie ne amintim de sutele de mii de evrei ucişi în pogromuri pentru simplu fapt că fost consideraţi ALTFEL”
  10. Nordis, "lebada neagră" care sparge bula imobiliară?