Președintele Macedoniei de Nord a dus de mână la școală o fetiță cu sindrom Down care fusese discriminată de colegi

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 12:44
5145 citiri
Președintele Macedoniei de Nord a dus de mână la școală o fetiță cu sindrom Down care fusese discriminată de colegi
Președintele cu fetița de mână FOTO Facebook/ Stevo Spendarovski

O fetiță de 11 ani cu sindrom Down din Macedonia de Nord a fost victima colegilor ei de clasă și a părinților acestora, care au refuzat să-și lase copiii în clasă cu ea.

Președintele țării, Stevo Pendarovski, a dus-o de mână pe micuța Embla la școală, informează pagina de Facebook a președinției de la Skopje.

Stevo Pendarovski a dus-o pe micuța Embla la școală din Gostivar, unde a rămas singură la clasă săptămâna trecută din cauza boicotului părinților colegilor ei.

Aceștia au transmis într-o petiție că nu vor permite copiilor lor să meargă la școală din cauza „agresiunii elevei Embla”, care are sindromul Down. Decizia părinților a stârnit o avalanșă de reacții publice.

Când s-a întors la școală pentru al doilea semestru, după vacanță, Embla s-a trezit singură la clasă după ce părinții colegilor ei au venit și și-au luat copiii acasă.

Pendarovski a spus că a simțit frumoasa energie a lui Emble în casa ei și în școala din Gostivar. Pentru el, comportamentele celor care pun în vreun fel în pericol drepturile copiilor sunt inacceptabile, mai ales când vine vorba de copiii cu dezvoltare atipică.

„Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile lor, ci și să se simtă egali și bineveniți în lumea care le aparține în mod natural, băncile și curtea școlii”, a spus președintele Pendarovski, după ce a vizitat Gostivar, un oraș la 70 km vest de capitală.

De asemenea, a vizitat casa familiei Emblei, în vârstă de 11 ani, și a vorbit cu părinții fetei despre lupta lor cu prejudecățile celor din jur în ceea ce privește dezvoltarea copilului lor.

„Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi, iar elementul cheie în această misiune comună este empatia”, a spus președintele macedonean.

„Va ajuta copiii precum Embla, dar ne va ajuta și să învățăm de la ei cum să ne bucurăm cu adevărat, să împărtășim și să arătăm solidaritate. În această societate suntem cu toții egali”, a adăugat Pendarovski.

El a salutat răspunsul prompt al conducerii școlii și decizia Comisiei Antidiscriminare de a deschide proceduri în acest caz.

Președintele a subliniat importanța respectării prevederilor legale pentru includerea în educație, cu accent pe responsabilitatea socială, în special pentru grupurile vulnerabile.

Pendarovski spune că includerea ca aspirație nu ar trebui să rămână doar declarativă. Prejudecățile în acest context, a adăugat el, reprezintă principalul obstacol în calea construirii unei societăți egale și juste pentru toți, scrie 247newsbulletin.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#sindrom Down, #fetita, #discriminare, #colegi, #scoala, #Macedonia de Nord, #presedinte , #stiri internationale