Întâlnire secretă a șefilor celor mai mari agenții de spionaj din lume. Rusia nu a participat

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 13:14
5723 citiri
Întâlnire secretă a șefilor celor mai mari agenții de spionaj din lume. Rusia nu a participat

Șefii a peste 20 de agenții de spionaj din lume au avut o întâlnire secretă în marja summitului de securitate din Singapore în acest weekend, scrie Reuters, citând surse.

Astfel de întâlniri au fost organizate de guvernul din Singapore într-o locație separată, în paralel cu summitul de securitate, și erau ținute secret.

SUA au fost reprezentate de directorul National Intelligence Avril Haynes. Printre cei prezenți s-a numărat și reprezentantul Chinei, în ciuda tensiunii dintre cele două țări. Samant Goel, șeful agenției de informații externe din India, a participat și el.

„Această întâlnire este un eveniment important a agendei internaționale „din umbră”. Având în vedere numărul de țări participante, acesta nu este un festival de spionaj, ci mai degrabă o modalitate de a promova o înțelegere mai profundă a intențiilor și a rezultatelor finale”, a spus o sursă familiară cu discuțiile.

„Există un cod nespus între serviciile de informații prin care acestea pot comunica atunci când o diplomație mai formală și deschisă este dificilă – acesta este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar forumul din Singapore contribuie la acest lucru”, a adăugat sursa.

Un reprezentant al Ministerului Apărării din Singapore a spus că participanții, inclusiv oficiali de rang înalt din serviciile de informații, folosesc oportunitatea pentru a-și întâlni colegii la forum.

„Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții consideră că astfel de întâlniri desfășurate pe marginea (forului) sunt utile”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă operează așa-numita rețea „Five Eyes” pentru a colecta și partaja o gamă largă de informații, iar oficialii lor de informații se întâlnesc frecvent.

Întâlnirile cu participare largă ale șefilor serviciilor de spionaj au loc mai rar și aproape niciodată nu sunt mediatizate.

Deși se știu puține despre discuțiile specifice din Singapore, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și criminalitatea transnațională s-au afflat printre subiectele esențiale ale discuțiilor de vineri, 2 iunie. În seara zilei de joi, 1 iunie, șefii serviciilor de informații au avut o întâlnire informală.

Nu a fost prezent nici un reprezentant al Rusiei

Nu a fost prezent niciun reprezentant al Rusiei. Adjunctul ministrului Apărării din Ucraina, Volodimir Gavrilov a participat la Dialogul Shangri-La, dar a spus că nu a participat la întâlnirea șefilor serviciilor de informații.

O altă sursă a spus că tonul întâlnirii a fost unul de cooperare și interacțiune, nu de confruntare.

La forumul de securitate, peste 600 de delegați din 49 de țări au participat la trei zile de sesiuni plenare, precum și reuniuni bilaterale și multilaterale cu ușile închise.

Haynes a fost printre delegații oficiali ai SUA la Dialogul Shangri-La. În timpul unei discuții despre securitatea cibernetică, ea a spus, ca răspuns la o întrebare a unui oficial militar chinez, că cooperarea între țări este extrem de importantă.

„Este esențial, chiar și atunci când există neîncredere și chiar și atunci când te confrunți cu adversari reali, să încerci să cooperezi în probleme de interes reciproc și să controlezi potențialul de escaladare”, a subliniat Haynes. Șefii Apărării din întreaga lume s-au reunit la Singapore pentru cel mai mare forum de securitate din Asia pentru a discuta despre principalele amenințări în fața tensiunilor tot mai mari dintre Statele Unite și China. Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost și el pe ordinea de zi.

Eveniment Quarterly Report

Rusia bruiază comunicațiile GPS ale navelor din Marea Neagră. România întărește apărarea pentru a împiedica războiul Ucrainei să treacă pragul NATO
Rusia bruiază comunicațiile GPS ale navelor din Marea Neagră. România întărește apărarea pentru a împiedica războiul Ucrainei să treacă pragul NATO
Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, a declarat, zilele acestea, șeful...
Motivul banal pentru care ministrul de Externe al Suediei a fost oprit la graniță și nu a putut participa la întâlnirea de la Kiev cu omologii săi europeni
Motivul banal pentru care ministrul de Externe al Suediei a fost oprit la graniță și nu a putut participa la întâlnirea de la Kiev cu omologii săi europeni
Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom nu a reuşit să ajungă la întâlnirea ce i-a reunit luni la Kiev pe omologii săi europeni întrucât şi-a uitat paşaportul şi nu i s-a permis să...
#singapore, #summit, #aparare, #intalnire, #sefi, #servicii secrete, #Rusia, #Ucraina , #Singapore