Povestea unui român care a decis să ceară statului sinucidere asistată. ”Ducea o viață normală până acum câțiva ani”

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 03:25
8076 citiri
Povestea unui român care a decis să ceară statului sinucidere asistată. ”Ducea o viață normală până acum câțiva ani”
Pacientul poate fi ajutat să moară FOTO generică Unsplash.com

Sinuciderea asistată pare să fie ultima speranță a unor pacienți cu boli extrem de grave care, spun ei, vor să moară în demnitate. În România este ilegal însă și aici există persoane care vor să-și încheie socotelile cu viața din cauza unor afecțiuni care nu le mai dau șansa de a duce o viață normală.

Printre aceste persoane se află și un bărbat de 57 de ani care suferă de o boală cumplită. Nu găsește înțelegere în fața autorităților române, astfel că este decis să se adreseze unei clinici din Elveția.

Avocatul Cuculis: Șansele sunt absolut discutabile

În cazul bărbatului, o să folosim numele generic Robert, pentru că încă nu dorește să-și dezvăluie identitatea, coșmarul a început acum câțiva ani.

”Nu este foarte mult de spus. A fost un accident de muncă. A căzut de pe o schelă, și-a fracturat coloana vertebrală, iar de atunci a dobândit această tetrapareză spastică. Măduva spinării este afectată, membrele superioare și inferioare sunt necooperante.

După ce am primit solicitarea aceasta, în urmă cu aproximativ o săptămână, am început să fac verificări să văd dacă există o soluție ca la noi în România să avizeze vreo instanță sinuciderea asistată.

Bărbatul vrea să se adreseze instanțelor de judecată și să primească (în ciuda codului penal care reglementează uciderea la cererea victimei) acordul pentru așa ceva. Cererea este în vădită contradicție cu principiile creștine dar aparent în concordanță cu cele “europene” ”, a explicat Avocatul Adrian Cuculis pentru Ziare.com.

Diagnosticul pacientului dat în urmă cu doi ani de Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov Sursa: Av. Cuculis

Ce șanse are Robert să se poată sinucide asistat în România?

Bărbatul încă mai speră că va putea să moară în România. Dar nu se știe dacă va reuși.

”Șansele sunt absolut discutabile, pentru că avem Codul Penal care interzice acest lucru. Eu trebuie să merg să fac o acțiune în instanță, apoi să merg să declar neconstituțional acel text de lege pentru a i se permite unui om să i se întâmple acest lucru, adică sinuciderea asistată. Altfel ar fi ilegal. Însă orice este posibil. Au mai fost și schimbări de sex fără operație, de exemplu.

Există șanse și la noi. Discuția este foarte rece, este îngrozitor. Dar te gândești că sunt pacienți care au dus o viață normală până la un moment dat. Este o limită fină. Intri în contradicție pe de o parte cu valorile creștine, pe de altă parte cu valorile morale. Însă moralitatea nu poți s-o pui la egalitate cu demnitatea”, a mai spus avocatul Cuculis.

Turism macabru la o clinică din Elveția

Dacă va epuiza toate soluțiile pe care le are în România, bărbatul este hotărât să se adreseze unei clinici din Elveția care se ocupă de acest lucru, în schimbul unei sume consistente de bani.

”Există o clinică în Elveția către care a apelat omul acesta. Dignitas se numește și asigură servicii de sinucidere asistată și pentru cetățeni din afară nu numai pentru cei din Elveția. Omul așteaptă răspuns și de acolo și probabil că va apela la acea clinică dacă nu va reuși aici în țară.

Acolo se practică un soi de turism macabru.

El trimite prima dată analizele, apoi se face o evaluare medicală pentru a se vedea dacă este în deplinătatea facultăților mintale și ulterior se decide dacă se dă acceptul sau nu pentru această sinucidere asistată”, a mai explicat avocatul.

Procedura nu este una simplă nici în cazul acestei clinici și poate dura un timp. Mai întâi trebuie să devii membru. Iar pentru acest lucru se plătește o taxă.

Apoi, când crezi că ai luat decizia finală, trebuie să trimiți copii ale dosarelor tale medicale, o scrisoare care explică de ce lucrurile au devenit intolerabile și 1.860 de lire sterline, se arată într-un articol publicat de The Guardian.

De fapt, conform The Sun, sumele precticate de această clinică ar fi cuprinse între 4.000 și 7.000 de euro.

Aceste dosare sunt trimise unuia dintre medicii afiliați Dignitas, care consideră pe baza istoricului medical dacă ar fi sau nu pregătit să scrie o rețetă pentru doza fatală. Dacă este de acord în principiu, atunci membrului i se dă „undă verde”, iar acesta poate contacta personalul de la sediul Dignitas, care va programa o dată și va oferi sfaturi cu privire la hoteluri.

Odată ce ajunge la Zurich, persoana trebuie să plătească o sumă de bani pentru două întâlniri cu medicul (pentru a-și verifica fișele și prescrie medicamentele) și apoi alți bani pentru a plăti doi membri ai personalului Dignitas pentru a organiza și a asista la moarte. Cei care nu își permit taxele pot plăti mai puțin.

Dar totul se face cu programare și cu o discuție prealabilă cu personalul clinicii.

Însă singura condiție este ca cei care doresc sinuciderea asistată să-și administreze singuri medicamentul letal sau să contribuie activ la această ultimă acțiune.

”Noi vom încerca să facem acest demers pentru pacienții care sunt în astfel de situații, să aibă posibilitatea să facă acest lucru aici în țară. Nu mă refer aici la cei care sunt în come induse sau come definitive pentru că ei nu au discernământ.

Familia bărbatului ar fi de acord cu decizia sa de a muri în demnitate. Însă, în ceea ce-l privește pe bărbatul de 57 de ani, încă se mai discută cu el în acest sens, în speranța că poate se va răzgândi”, a mai explicat avocatul Cuculis.

Unde este legală sinuciderea asistată

Sunt câteva țări unde este legală sinuciderea asistată iar în altele legile nu îi condamnă pe medicii care le prescriu substanțe letale celor care din cauza bolilor grave doresc acest lucru. Iată o listă a țărilor unde moartea la cerere este posibilă, potrivit Hotnews.ro.

  • Elveția autorizează sinuciderea asistată și tolerează eutanasia indirectă (tratarea suferinței cu posibile efecte secundare ale morții) și eutanasia pasivă (oprirea dispozitivului medical de susținere a vieții)
.

  • În Austria, Parlamentul a aprobat în decembrie 2021 legalizarea sinuciderii asistate pentru persoanele cu o boală gravă sau incurabilă, ca răspuns la o hotărâre judecătorească care a constatat că actuala interdicție a încălcat drepturile fundamentale. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022.

  • În Italia, Curtea Constituțională a dezincriminat sinuciderea asistată în septembrie 2019, dar în condiții stricte (patologie ireversibilă, suferință insuportabilă, capacitatea de a putea lua decizii libere și conștiente) introducând astfel o excepție în codul penal care pedepsește și „instigatorii sau asistarea la sinucidere”.

  • Franța a instituit în 2005 un drept de a ”lăsa să moară” care promovează îngrijirea paliativă, apoi a autorizat în 2016 ”sedarea profundă și continuă până la moarte”, care constă în adormirea unor pacienți incurabili cu dureri foarte mari, al căror prognostic de supraviețuire este evaluat ca fiind „pe termen scurt".

Examinarea unui proiect de lege care dă dreptul la eutanasie nu a putut fi finalizat în aprilie 2021 din cauza a prea multor amendamente.

În Portugalia, numai întreruperea tratamentului este permisă în anumite cazuri disperate. La sfârșitul lunii noiembrie 2021, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a respins o lege care autoriza „moartea asistată medical”, pe care Parlamentul a reformulat-o totuși în urma rezervelor Curții Constituționale.

  • În Suedia, eutanasia pasivă este legală din aprilie 2010.

În

  • Marea Britanie
, din 2002, este autorizată întreruperea îngrijirii în anumite cazuri. Sinuciderea asistată se pedepsește cu închisoare de până la 14 ani, dar noile linii directoare emise în 2010 îndeamnă la clemență atunci când actul este făcut din „compasiune”.

În

  • Germania
, eutanasia pasivă (oprirea dispozitivului medical de susținere a vieții) este tolerată dacă pacientul a solicitat-o. În februarie 2020, Curtea Constituțională a cenzurat o lege din 2015 care interzicea sinuciderea asistată de către medici sau asociații.

  • În Danemarca, din 1992, fiecare cetățean își poate declara în scris refuzul oricărei terapii agresive.

  • În Norvegia eutanasia pasivă este autorizată la cererea pacientului aflat la sfârșitul vieții.

  • În Ungaria, pacienții incurabili pot refuza tratamentul.

  • În Lituania, întreruperea tratamentului la sfârșitul vieții este autorizată. Acesta este și cazul Sloveniei dacă pacientul își exprimă această voință.

  • În Letonia medicii nu vor fi urmăriți penal dacă deconectează un pacient la sfârșitul vieții pentru a-i pune capăt suferinței.

Ce este tetrapareza spastică pentru care un bărbat român cere sinuciderea asistată

Tetrapareza spastică este o formă de paralizie cerebrală cauzată de o anumită leziune sau boală. Pacienții care au fost diagnosticați cu această afecțiune își pierd parțial sau total controlul asupra felului în care își utilizează trunchiului sau membrele, scrie libertateapentrufemei.ro.

Tetrapareza spastică este, de fapt, un grup de tulburări cerebrale (paralizie cerebrală). Afectează toate cele patru membre – atât mâinile, cât și picioarele. Boală este definită de spasticitatea sau încordarea neobișnuită a membrelor. Această boală se distinge de alte forme ale paraliziei cerebrale. În sensul că pacienții diagnosticați cu această formă au mișcări rigide, date de creșterea tonusului mușchilor scheletici (hipertonie).

Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Gigi Becali este un tip credincios, care respectă cu strictețe posturile din preajma marilor sărbători. Nu face excepție nici postul Paștelui, care se află în derulare. Patronul FCSB a...
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
#sinucidere asistata, #Romania, #Dignitas Elvetia, #tetrapareza spastica , #sinucideri