Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit mai mulți ani cu un chatbot AI. Mesajele care au șocat-o pe soția sa: ”Era ca un drog”

Joi, 30 Martie 2023, ora 20:54
4963 citiri
Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit mai mulți ani cu un chatbot AI. Mesajele care au șocat-o pe soția sa: ”Era ca un drog”
Fondatorul chatbot-ului a transmis că echipa sa lucrează la îmbunătățirea siguranței AI-ului FOTO Pixabay

Un bărbat din Belgia, tatăl a doi copii, s-a sinucis după ce a vorbit doi ani cu un chatbot AI despre problemele care îl preocupau, relatează Daily Mail.

Bărbatul discuta cu chatbot-ul AI numit ”Eliza” despre temerile sale în ceea ce privește lumea. În săptămânile de dinaintea morții sale, discuțiile cu robotul s-au înmulțit, potrivit Știrile PROTV.

Declarațiile soției

Soția bărbatului a declarat că aveau o viață fericită în Belgia, alături de cei doi copii. El era preocupat de schimbările climatice și părea că discuțiile cu ”Eliza” îl liniștesc. Cu șase săptămâni înainte să se sinucidă, bărbatul a început să însă folosească tot mai des chatbot-ul.

Uitându-se la istoricul conversațiilor, femeia a descoperit că ”Eliza” l-a întrebat și dacă o iubește mai mult decât pe soția sa, spunându-i ”vom trăi împreună ca un întreg în cer”. Mai mult, el i-a spus chatbot-ului despre gândurile sale suicidale, iar acesta nu a încercat să-l descurajeze.

”Eliza îi răspundea la toate întrebările. A devenit confidenta lui. Era ca un drog pe care îl lua dimineața și seara și nu putea trăi fără el.

Dacă nu ar fi fost aceste conversații cu chatbot-ul, soțul meu încă ar fi fost aici”, a spus femeia.

Ea a precizat că, în trecut, a avut îngrijorări cu privire la sănătatea mintală a soțului său.

În urma sinuciderii, familia a avut o discuție cu Mathieu Michel, secretar de stat pentru Digitalizare.

„Personal, sunt șocat de tragedia acestei familii. Ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat în serios. Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră. Deși posibilitățile sunt nesfârșite, pericolul folosirii acestuia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare”, a spus secretarul de stat.

Fondatorul chatbot-ului a transmis că echipa sa ”lucrează la îmbunătățirea siguranței AI-ului”.

#sinucidere, #barbat, #Tata, #Belgia, #chatbot AI , #ChatGPT