Aberatia zilei: De cati oameni e nevoie sa schimbi un bec in arhiva SIPA. Cazanciuc stie raspunsul

Joi, 25 Mai 2017, ora 14:14
8519 citiri
Aberatia zilei: De cati oameni e nevoie sa schimbi un bec in arhiva SIPA. Cazanciuc stie raspunsul
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc a semnat un ordin de ministru si a intocmit o comisie formata din 4 persoane care a intrat in 2013 in arhiva SIPA, secretizata, pentru a... schimba un bec. Din comisie a facut parte si un apropiat al lui Cazanciuc, fost cadru SRI.

"ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justitiei cu privire la faptul ca sistemul de supraveghere video, exterior locatiei, a indicat faptul ca pe holul de acces catre camerele sigilate in care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil sa se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcatuita din persoane autorizate legal pentru zone cu restrictii de acces", a declarat Robert Cazanciuc dupa ce, miercuri, ministrul Justitiei, a publicat o lista cu 22 de procese verbale ale vizitelor efectuate in arhiva SIPA in perioada 2007-2008, precum si cea din 2013.

Citeste Ministerul Justitiei a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare: UNJR intreaba ce cauta un fost ofiter SRI in comisia din 2013.

Fostul ministru a spus ca "membrii acestei comisii au avut acces exclusiv pe holul exterior camerelor sigilate in care era depozitata arhiva SIPA".

"Au constatat ca un bec se defectase, au procedat la inlocuirea lui, au constatat ca toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au parasit locatia si au consemnat aceste operatiuni administrative intr-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Asadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat in niciuna din incaperile in care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat in contact cu niciun fel de document, dosar, hartie, obiect din arhiva", a subliniat Cazanciuc.

Intrarea in arhiva SIPA pentru schimbarea becului a avut loc la cateva zile dupa "martea neagra". In 10 decembrie, parlamentarii au incercat sa adopte Legea amnistiei si sa modifice pe sest Codurile Penale, starnind un urias scandal intern si international.

Ministerul Justitiei a publicat joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA. Potrivit sursei citate, in 2013 s-a intrat o singura data in arhiva, pe 13 decembrie, si au avut acces: Florian-Teodor Andronache, Marius Stef, Adrian Oltenas, Nicolae Tiliban.

Presedintele UNJR, judecatorul Dana Girbovan, a postat joi dimineata pe Facebook un comentariu in care ridica mai multe semne de intrebare, facand trimitere la faptul ca unul dintre cei care au intrat in 2013 in arhiva secretizata a SIPA a fost Andronache Florian-Teodor, despre care in mass-media s-a scris ca ar fi fost cadru al SRI si ca ar fi finul lui Robert Cazanciuc.

"Conform materialului publicat de Ministerul Justitiei, printre cei care au intrat in arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost si domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dansul a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei.

1. Ce a cautat domnia sa in arhiva SIPA?

2. In baza carui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat in arhiva SIPA in 2013?

3. Exista un raport si/sau proces verbal intocmit de aceasta comisie?", a intrebat pe Facebook Dana Girbovan.

#Cazanciuc arhiva SIPA bec, #arhiva SIPA desecretizare , #arhiva SIPA