Cum e umflat artificial scandalul SIPA de Andronic si Antena 3

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 11:36
5195 citiri
Cum e umflat artificial scandalul SIPA de Andronic si Antena 3
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Dan Andronic, cel care a declansat scandalul politico-mediatic SIPA, continua acuzatiile la adresa fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, sustinand ca aceasta ar fi scos din arhiva documente secrete. Judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al ministrului, sustine ca este vorba despre o dezinformare si intreaba cum au ajuns documente clasificate in presa.

Evenimentul Zilei publica miercuri un articol in care arata ca fostul ministru al Justitiei Monica Macovei ar fi vizitat "arhiva SIPA" impreuna cu fostul ei consilier Dan Tapalaga la scurt timp de la preluarea mandatului, in 2005, "iar la plecare a fost luat registrul ce continea evidenta operativa a documentelor secrete".

Autorii articolului sustin ca asemenea "fapte extrem de grave si necunoscute pana in prezent" reies dintr-un "nou document important" intrat in posesia lor. Este vorba, de fapt, despre o Nota scrisa de mana de un ofiter SIPA, din care publicatia reproduce "doar prima pagina", transcriind-o.

In replica, judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al ministrului Macovei si fost membru in comisia de inventariere a arhivei SIPA, pune lucrurile la punct, intr-o postare pe Facebook sub titlul "Noi dezinformari marca EvZ pe tema SIPA".

"Dupa ce EvZ a publicat saptamana trecuta Raportul Predoiu care infirma sustinerile chiar ale patronului ziarului facute acum doua saptamani, publicatia se afunda si mai mult in speculatii care frizeaza ridicolul.

In ziarul de azi ni se spun urmatoarele: 1. 'Macovei si Tapalaga au intrat in arhiva SIPA in ian 2005'. Pai, arhiva SIPA s-a constituit in iunie 2006, in baza HG 127 din februarie 2006!! Pana atunci era vorba de o directie din cadrul MJ aflata in subordinea directa a ministrului gratie unor regulamente elaborate de ministrii anteriori", subliniaza pe Facebook judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM.

In acelasi timp, magistratul remarca inca o data ca "EvZ este in posesia unor documente clasificate".

"Acestea nu spun nimic despre cei vanati de EvZ, dar spun multe despre cei care, ulterior plecarii echipei Macovei care a inchis SIPA si a sigilat arhiva, au inteles sa se razbune. Evident, sa inchizi un serviciu secret este o fapta care nu se uita...", scrie acesta.

In acelasi timp, judecatorul subliniaza faptul ca se speculeaza mult pe tema accesului "perfect legal" la respectiva arhiva, dar "nu exista niciun interes cu privire la cine si de ce a colectat ani de zile acele informatii", perioada in care Ministerul Justitiei a fost condus, printre altii si de Rodica Stanoiu (PSD).

Articolul Evz a fost preluat de Antena3 iar Rodica Stanoiu a fost invitata marti seara la postul de televiziune, unde a facut mai multe declaratii, subliniind, printre altele ca "SIPA a fost infiintat pentru penitenciare", pentru ca "situatia de acolo e deosebita (...) penitenciarul este o lume deosebita".

"Daca au existat dosare facute la comanda, probabil au existat si dosare care s-au inchis la comanda", a mai spus fostul ministru, despre care in presa s-a vehiculat ideea ca s-ar fi folosit de informatiile din aceasta arhiva inainte de sigilarea ei.

Scandalul SIPA a fost declansat de Dan Andronic, care are dosare la DNA si este trimis in judecata, unii comentatori politici sustinand ca scopul urmarit ar fi sa se puna presiune pe magistratii care trebuie sa ia decizii in marile dosare de coruptie.

In context, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca Arhiva SIPA este "o pata pe obrazul justitiei romane" si ca va promova o hotarare de guvern pentru desecretizarea ei.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Macovei Tapalaga Danilet arhiva SIPA , #arhiva SIPA