Dosar penal deschis in cazul arhivei SIPA

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 21:11
3654 citiri
Dosar penal deschis in cazul arhivei SIPA
Foto: Hepta.ro

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem, in cazul arhivei SIPA, dupa dezvaluirile facute de Dan Andronic.

In acest caz, procurorii aduc in discutie doua infractiuni, relateaza Mediafax:

  • "Detinerea, fara drept, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce contine informatii secrete de stat.
  • Neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce contine informatii secrete de stat, precum si neglijenta care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informatii"

Anterior, judecatorul Cristi Danilet a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa dezvaluirile facute de Andronic.

"In acest articol se mentioneaza despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informatiilor clasificate, documente la care am avut acces si eu in anul 2007 in virtutea functiei de consilier al ministrului Justitiei insarcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinatia documentelor depozitate in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Precizez ca nu am sustras, copiat, stocat, dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici in scris, nici oral sau sub orice alta forma. Fiindca in articol se fac afirmatii cu privire la fapte ce intra in continutul infractiunii prevazute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, va sesizez pentru a efectua cercetarile ce se impun", a transmis Danilet.

Plangerea sa a fost ulterior declinata procurorilor DIICOT.

Miercuri, presedintele UNJR, Dana Girbovan, a anuntat ca Uniunea Judecatorilor va da in judecata Guvernul din cauza desecretizarii arhivei SIPA.

F.N.

Citește și:
Alina Gorghiu cere senatorilor să posteze mai des pe TikTok, Instagram și Facebook: ”Vă propun deschiderea unui cont oficial al Senatului”
Alina Gorghiu cere senatorilor să posteze mai des pe TikTok, Instagram și Facebook: ”Vă propun deschiderea unui cont oficial al Senatului”
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a transmis luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, un memorandum către conducerea Senatului, în care arată că doreşte să dezvolte...
Județele în care a început distribuirea cardurilor de energie: ”Toată lumea va primi”
Județele în care a început distribuirea cardurilor de energie: ”Toată lumea va primi”
Distribuţia cardurilor de energie a început, miercuri, 1 februarie, în şapte judeţe din ţară, respectiv Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor, Ilfov şi Capitala, a anunţat ministrul...