Presedintele UNJR: Sa se faca lumina in cazul arhivei SIPA, serviciul secret miliar prin care erau santajati magistratii

Marti, 16 Mai 2017, ora 15:40
2893 citiri
Presedintele UNJR: Sa se faca lumina in cazul arhivei SIPA, serviciul secret miliar prin care erau santajati magistratii
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) Dana Garbovan defineste SIPA drept un "serviciu secret militar din Ministerul Justitiei", "intesat de securisti" si prin care erau santajati magistrati si apreciaza ca este necesar sa se faca lumina in acest caz.

"Se vorbeste, din nou, despre SIPA - serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justitiei, ce era intesat de securisti si prin care erau urmariti si santajati magistrati. SIPA este o tema ce apare sistematic in spatiul public, este dezbatuta cateva zile si apoi este iar ingropata, pentru a reveni recurent.

E timpul sa se faca lumina in acest caz. De 27 de ani, de la caderea comunismului, continuam sa activam in diverse sectoare din societate, inclusiv in justitie, cu institutii si mentalitati mostenite din oranduirea comunista", scrie Girbovan pe Facebook.

Dana Girbovan a facut un apel la jurnalisti "sa faca eforturi investigative vis a vis de acest serviciu si arhiva sa, pentru a intelege ce s-a intamplat cu acest serviciu, incepand cu data infiintarii acestuia si pana in prezent".

Presedintele UNJR precizeaza ca fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna nu a dorit desecretizarea acelei arhive, ci ca informatiile "de interes operativ" culese de SIPA sa fie "transferate institutiilor abilitate".

"Adica si acele informatii compromitatoare si de santaj la adresa magistratilor sa fie transmise, legal acum, 'institutiilor abilitate', fara a se preciza cine ar fi acelea", a sustinut Girbovan.

"Pentru o justitie cu adevarat independenta, avem nevoie inclusiv sa facem lumina in cazul SIPA", conchide ea.

Arhiva SIPA a redevenit tema de discutie in spatiul public dupa ce Dan Andronic a scris ca parte din arhiva - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Luni, oameni politici si voci din Justitie au comentat subiectul sau au oferit precizari.

Fostul ministru Raluca Pruna a calificat scandalul drept "fumigena".

"Cu arhiva neinventariata de 10 ani, lucru care a generat mituri urbane intretinute uneori chiar de asociatii de magistrati. Ca ministru nu am putut promova o hotarare de guvern pentru a inventaria arhiva SIPA, desi am pus in dezbatere publica un proiect, care relua o initiativa a ministrului Pivniceru. CSM nu a dat aviz, iar ICCJ nu vroia sa prezideze comisia de inventariere. Mai mult, asociatiile de magistrati cu pricina au cerut public retragerea proiectului", scrie Pruna pe Facebook.

"Sub legislatia actuala, fara inventarierea arhivei, si peste 10 ani vom fi in acelasi punct. Al speculatiei si invocarii SIPA cand ne impiedicam cu urmarirea penala pe scari. Magistratura, prin asociatiile care o reprezinta si prin CSM, trebuie sa se decida ce vrea. Arhiva nu poate fi arsa asa cum, spre stupoarea mea, cereau unii magistrati, ci trebuie inventariata", adauga Raluca Pruna, argumentand ca, in caz contrar, "o data pe an vreun Andronic va tipa ca ceva e putred in Danemarca si ca de vina e SIPA".

Presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, a declarat marti, inainte de sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca arhiva SIPA ar trebui desecretizata.

Citeste mai multe despre scandalul SIPA:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UNJR arhiva SIPA , #arhiva SIPA