Judecatorul Danilet ii cere ministrului Justitiei ca documentele SIPA cu zvonuri, barfe si scenarii vizand magistratii sa fie topite

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 14:23
3332 citiri
Judecatorul Danilet ii cere ministrului Justitiei ca documentele SIPA cu zvonuri, barfe si scenarii vizand magistratii sa fie topite

Judecatorul Cristi Danilet nu este de acord cu desecretizarea totala a arhivei SIPA. El i-a transmis ministrului Justitiei, printr-o scrisoare deschisa, ca documentele care contin "zvonuri, barfe, scenarii legate de magistrati" trebuie distruse, pentru a nu deveni "instrumente de amenintare sau batjocorire" a magistratilor.

Judecatorul Cristi Danilet i-a scris ministrului Justitiei, Tudorel Toader, invitandu-l sa reflecteze temeinic, dupa ce acesta a anuntat ca va desecretiza arhiva SIPA.

Magistratul apreciaza ca "SIPA este un episod urat in istoria justitiei romanesti", afirmand ca, "ani de-a randul, magistratii au fost spionati, probabil si controlati ori santajati, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat, aflat in perioada 1991-2005 in subordinea ministrului Justitiei si care ar fi trebuit sa se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar".

"Informatiile, care se afla acum in arhiva SIPA depozitata in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si sigilata de o comisie din care am facut parte si eu, privesc aspecte profesionale si de viata privata a angajatilor din sistemul de justitie, inclusiv a magistratilor.

Fata de continutul unor documente aflate acolo si la care am avut acces (note informative realizate in urma discutiilor cu diverse persoane, consultarii de dosare judiciare ori filaje realizate de agentii SIPA) consider ca acestea nu trebuie sa devina accesibile publicului!

Nu exista niciun interes al publicului sa afle zvonuri, barfe, scenarii privind magistratii sau orice alta informatie de acest gen", scrie judecatorul.

In opinia sa, elementele adunate de acest serviciu secret in mod nelegal "nu trebuie sa devina instrumente de amenintare sau batjocorire a judecatorilor si procurorilor, indiferent ca sunt in functie sau care si-au incetat deja activitatea".

"Dupa mine, acele documente nu prezinta niciun fel de credibilitate, iar dupa inventarierea lor si separarea de celelalte documente interesand chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajatilor SIPA si informatorilor acestora), ele trebuie imediat topite", scrie Danilet, care considera ca "numai in acest fel se poate pune capat activitatii de control a carierei magistratilor de catre factori politici si servicii secrete, din perioada 1997-2004".

Plangerea judecatorului Cristi Danilet impotriva lui Dan Andronic, pe care il acuza de "detinerea sau dezvaluirea nelegala a unor informatii din arhiva SIPA", a fost inregistrata miercuri la DIICOT, structura care a deschis un dosar penal, acesta urmand sa fie repartizat pentru solutionare unui procuror.

Citeste mai multe despre scandalul SIPA:

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...