Monica Macovei explica de ce a desfiintat SIPA: Era ocult ceea ce facea

Vineri, 19 Mai 2017, ora 17:54
6244 citiri
Monica Macovei explica de ce a desfiintat SIPA: Era ocult ceea ce facea

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a explicat de ce a desfiintat SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie, n.red.), in mandatul sau, acesta fiind unul dintre cele mai discutate subiecte pe scena politica in acest moment.

"De ce am desfiintat DGPA/SIPA. In societatea romaneasca era o mare neincredere in ceea ce facea SIPA. Presa scria foarte des despre varianta in care ofiterii SIPA culeg informatii despre judecatori si procurori.

In 2004, si Comisia Europeana a constat ca sunt intrebari asupra existentei unui serviciu de securitate in cadrul Ministerului Justitiei. Acestea sunt, pe scurt, motivele pentru care am decis sa desfiintez SIPA/DGPA", a scris vineri pe Facebook Monica Macovei.

Aceasta a detaliat apoi cele doua motive, subliniind ca judecatorul Cristi Danilet, fostul sau consilier, i-a dat de inteles ca ofiterii SIPA culegeau informatii despre judecatori si procurori.

"In spatiul public, in societatea romaneasca, exista o mare neincredere in ceea ce facea SIPA, era ocult ceea ce facea SIPA si presa scria foarte des despre varianta in care ofiterii SIPA culeg informatii despre judecatori si procurori - sau poate si despre avocati, sau poate si despre politicieni, pentru ca nu se stia - si toate acestea ajung la un singur om: la ministrul Justitiei.

Care, iarasi, nu spunea nimanui si nu era obligat sa raporteze ce face cu ele. Nu este normal ca, intr-o societate democratica, judecatorii, procurorii, avocatii sa fie obiect al unui serviciu de informatii. Ca se facea legal sau ilegal, in acest moment este irelevant.

Faptul ca exista suspiciunea ca se intampla asta - si, din ce ne spune dl Danilet, care a intrat in arhiva, inteleg ca se facea - este, repet, inacceptabil. Iar eu vin din societatea civila si tin minte ca tot ceream desfiintarea SIPA, cand lucram la APADOR-CH", a notat fostul ministru al Justitiei.

Macovei a detaliat apoi si despre constatarile Comisiei Europene, din anul 2004, ca "sunt intrebari asupra existentei unui serviciu de securitate, partial militarizat sau militarizat, in cadrul Ministerului Justitiei si, practic, ne spunea cam acelasi lucru".

"Foarte pe scurt: nu are ce cauta un serviciu de informatii in subordinea Ministerului Justitiei, un serviciu care poate verifica judecatori sau procurori. Pentru ca avem organe de ancheta, unde cineva - o institutie sau o persoana - poate sesiza acte de coruptie sau orice alte acte; avem CSM, unde se poate sesiza orice abatere disciplinara despre care X crede ca judecatorul Y a comis-o", a mai spus europarlamentarul.

Citeste toate stirile despre scandalul SIPA

Amintim ca, luni, jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol, pe evz.ro, in care sustine ca arhiva SIPA, care ar contine intre 10 si 20 de mii de dosare, printre care mii ale magistratilor, ar fi fost copiata. In plus, unele documente ar fi fost distruse sau sustrase, mai sustine Andronic.

Ulterior, Macovei a dezmintit categoric informatiile lansate de acesta, argumentand si atunci ca nu este prima oara in ultimii ani cand aceste ipoteze au fost vehiculate in spatiul public.

De asemenea, fostul presedinte Traian Basescu sustine ca nu a vazut vreodata vreun dosar al SIPA si ca Macovei nu a venit la el cu vreun raport.

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...