Ministerul Justitiei a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare: UNJR intreaba ce cauta un fost ofiter SRI in comisia din 2013

Joi, 25 Mai 2017, ora 08:51
28132 citiri
Ministerul Justitiei a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare: UNJR intreaba ce cauta un fost ofiter SRI in comisia din 2013
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministerul Justitiei a publicat, joi dimineata, lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare.

"Dupa desfiintarea arhivei, un numar de 22 de 'vizite' au fost consemnate in 22 procese verbale intocmite 'cu ocazia sigilarii/desigilarii spatiilor in care a fost depozitata arhiva'.

Cele 22 procese verbale consemneaza data vizitei, ordinul ministrului Justitiei prin care a fost permis accesul in arhiva, componenta comisiei, semnatura membrilor comisiei, precum si mentiunea Dupa verificarea si inspectarea starii documentelor in vederea desfasurarii pe viitor a lucrarilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea usilor celor doua camere precum si a usii de acces la acestea, indicandu-se si numarul sigiliului folosit", informeaza Ministerul Justitiei intr-un comunicat.

Aceste vizite au avut loc in perioada 2007-2013, dupa desfiintarea serviciului si secretizarea arhivei de catre Monica Macovei, careia i-au urmat la sefia Ministerului Justitiei Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu.

Lista celor care au avut acces in acest interval la arhiva SIPA:

Iosif Marius, Bura Vasilica, Scantei Laura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae, Armean Doina, Istrati Andreea, Georgescu Horia, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Fintana Eugen-Mihai, Caruntu Constantin, Ignuta Valentin, Boboc Monica, Ungur Florian, Oana Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Raduta Cornel, George David, Iulian Spinu, Andronache Florian-Teodor, Stef Marius, Oltenas Adrian.

"Din documentele pe care le detinem nu rezulta activitatile desfasurate in 2006", adauga MJ in comunicat.

Totodata, se precizeaza ca urmeaza sa fie desecretizate doua rapoarte din aprilie 2008 intocmite de comisia din care au facut parte, printre altii, Horia Georgescu si Iulia Scantei, rapoarte prin care "Comisia a identificat nereguli cu privire la evidenta, pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secrete de stat".

De asemenea, in comunicatul Ministerului Justitiei se precizeaza ca urmeaza sa fie desecretizate si procesele verbale intocmite de catre comisiile anterioare secretizarii arhivei, din care au facut parte, printre altii, si Cristi Danilet, Marius Oprea, Claudiu Secasiu, Gheorghe Mocuta si Marian Manzala.

Un proces verbal izolat

21 de procese verbale au date cuprinse in intervalul 1 iunie 2007 - 10 aprilie 2008, timp in care au lucrat la inventarierea arhivei proaspat secretizate comisiile numite de ministrii Chiuariu si Predoiu.

Ultimul proces verbal dateaza, insa, din 13 decembrie 2013 (la 3 zile dupa martea neagra), cand ministru al Justitiei era Robert Cazanciuc (PSD).

Lista ministrilor Justitiei in perioada vizata:

  • Tudor Chiuariu - din 5 aprilie 2007
  • Teodor Melescanu - 15 ianuarie 2008 (interimar)
  • Catalin Predoiu - 29 februarie 2008 - 3 octombrie 2009
  • (...)
  • Robert Marius Cazanciuc - 15 aprilie 2013 - 17 noiembrie 2015

UPDATE 12:06 - Presedintele UNJR, judecatorul Dana Girbovan, a postat pe Facebook un comentariu in care ridica mai multe semne de intrebare, facand trimitere la faptul ca unul dintre cei care au intrat in 2013 in arhiva secretizata a SIPA a fost Andronache Florian-Teodor, despre care in mass-media s-a scris ca ar fi fost cadru al SRI si ca ar fi finul lui Robert Cazanciuc.

"Conform materialului publicat de Ministerul Justitiei, printre cei care au intrat in arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost si domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dansul a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei.

1. Ce a cautat domnia sa in arhiva SIPA?

2. In baza carui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat in arhiva SIPA in 2013?

3. Exista un raport si/sau proces verbal intocmit de aceasta comisie?", a intrebat pe Facebook Dana Girbovan.

Nume cunoscute pe lista si reactii la cald

Pe lista apar, printre altii, Marian Manzala si Doina Armean, care au fost directori in Ministerul Justitiei.

De asemenea, apare si numele fostului sef ANI, Horia Georgescu, fost membru al uneia dintre comisiile de inventariere, in prezent judecat pentru fapte de coruptie.

Horia Georgescu a facut cateva precizari pe Facebook.

"Nu este nici un secret, ca am facut parte din comisia SIPA (a treia) ca membru, alaturi de alti colegi din minister (...) Activitatea mea in calitate de membru a fost in limita si mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am incheiat activitatea in cadrul comisiei cand am fost inlocuit de Catalin Predoiu, care a numit o alta comisie", a precizat acesta pe Facebook.

Tot dintr-o comisie de inventariere a facut parte si Iulia Scantei, considerata o apropiata a fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, in prezent senator PNL si vicepresedinte al Senatului. Scantei este cercetata de Parchetul General.

Iulia Scantei a declarat joi ca in comisia din care a facut parte s-a constatat ca unele documente fusesera copiate inainte de inceperea activitatii.

"Existau mentiuni pe unele dintre ele (dosare din arhiva SIPA - n.red.) ca s-a facut xerox", a spus Iulia Scantei, citata de News.ro.

Intrebata daca au fost identificate persoanele care au facut copii, Scantei a declarat ca o singura persoana, care era un fost angajat SIPA, a fost audiata, iar concluziile au fost trecute in raportul comisiei, ministrul Tudorel Toader fiind cel care poate dezvalui numele respectiv.

Totodata, vicepresedintele Senatului i-a cerut ministrului Justitiei sa explice cum e posibil ca un document clasificat sa apara in presa, referindu-se la raportul comisiei intocmit in 2008 si publicat joi de Evenimentul Zilei.

Asaltat de jurnalisti cu intrebari, premierul Sorin Grindeanu a declarat ca "procesul de desecretizare era necesar" si ca toate deciziile ii apartin ministrului Tudorel Toader, care vor respecta "cadrul legal".

Ce este SIPA si de ce vorbim acum despre ea

Scandalul SIPA a izbucnit dupa ce Dan Andronic a scris ca parte din aceasta arhiva - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare.

In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.⁠⁠⁠⁠

Monica Macovei a desfiintat serviciul secret, apreciind ca desfasura activitati de politie politica, si a secretizat arhiva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lista persoane arhiva SIPA, #Tudorel Toader desecretizare lista , #Tudorel Toader