Dictatorul Siriei este îndemnat de aliați să fugă din țară. Familia lui ar fi deja la Moscova. Ofensiva fulger a rebelilor e apropie de un oraș major

Sambata, 07 Decembrie 2024, ora 15:15
6833 citiri
Dictatorul Siriei este îndemnat de aliați să fugă din țară. Familia lui ar fi deja la Moscova. Ofensiva fulger a rebelilor e apropie de un oraș major
Rebelii sirieni se apropie înainte de orașul Homs/FOTO:X @IslamAQFJ

Rebelii sirieni se apropie de Homs după ce au cucerit alte două orașe importante într-o ofensivă fulger care a reaprins războiul civil după mai mult de un deceniu și a pus sub semnul întrebării viitorul regimului președintelui Bashar al-Assad, unii oficiali arabi cerându-i să părăsească țara, scrie The Wall Street Journal.

Forțele guvernamentale siriene s-au retras din orașul Hama joi, oferind rebelilor o nouă victorie după ce aceștia au cucerit Alep săptămâna trecută. Avansurile rebelilor au scos la iveală slăbiciunea regimului Assad și au crescut presiunile asupra susținătorilor săi principali, Rusia și Iranul, care l-au ajutat să rămână la putere.

Bătălia care se apropie pentru Homs ar putea fi decisivă pentru un regim care, până acum, s-a luptat să răspundă avansului rebelilor. În timp ce forțele lui Assad se străduiesc să apere zonele strategice cheie, controlul său asupra altor părți ale țării pare, de asemenea, să slăbească. Rebelii au revendicat controlul asupra unui alt oraș din sud, Daraa, locul unde a început revoluția siriană în 2011.

Soția și copii lui Bashar al Assad, în Rusia, frații președintelui în Emiratele Arabe Unite

Assad a rămas în Siria vineri. Săptămâna trecută, copiii și soția sa au călătorit în Rusia, iar frații săi au călătorit în Emiratele Arabe Unite, potrivit oficialilor din securitatea siriană și surselor arabe. Oficialii egipteni și iordanezi i-au cerut lui Assad să părăsească țara și să formeze un consiliu interimar care să includă opoziția, au spus aceleași surse.

Ambasada Iordaniei din Washington a negat că oficialii iordanieni l-au îndemnat pe Assad să părăsească țara.

„Forțele noastre au eliberat ultimul sat de la periferia orașului Homs și acum suntem la zidurile acestuia”, a spus Hassan Abdul-Ghani, un comandant rebel, pe canalul de social media al grupului. „De aici, adresăm ultimul apel forțelor regimului: aceasta este ocazia voastră de a dezerta.” Homs este acum singurul mare oraș rămas sub controlul guvernului pe drumul ce leagă zonele controlate de rebeli din nordul Siriei de capitala Damasc. Controlul asupra acestui oraș de aproximativ 800.000 de oameni ar tăia accesul regimului la zona sa loialistă de pe coastă, unde este concentrată minoritatea alawită din care face parte Assad. De asemenea, ar separa Damasc de bazele militare rusești de pe Mediterană.

„Dacă Homs cade, nu văd cum regimul poate supraviețui”, a declarat Jerome Drevon, analist senior pe teme de jihadism și conflicte moderne la International Crisis Group, o organizație de rezolvare a conflictelor.

Bătălia va reprezenta, de asemenea, un test crucial al măsurii în care Rusia și Iranul sunt dispuse și capabile să intervină în favoarea lui Assad. Moscova și Teheranul l-au ajutat pe Assad să răstoarne situația în 2015, dar de atunci s-au încurcat în alte conflicte.

„Cei două mari piloni de susținere ai regimului au fost, mai întâi, propriul său electorat loialist, iar apoi sprijinul extern din partea Iranului și Rusiei”, a declarat Rim Turkmani, director al Programului de Cercetare a Conflictelor din Siria la London School of Economics. „Există mari semne de întrebare în legătură cu acești piloni de susținere.”

Statele arabe, îngrijorate de o prăbușire rapidă a regimului Assad și de instabilitatea regională

Statele arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Qatar, sunt din ce în ce mai îngrijorate de o prăbușire rapidă a regimului Assad și de instabilitatea regională pe care o riscă. Assad a cerut Turciei să intervină pentru a opri rebelii și a solicitat ajutor în arme și informații de la țări precum Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania și Irak, dar până acum i-a fost refuzat, au spus oficialii din securitatea siriană și oficialii arabi.

În est, Forțele Democrate Siriene susținute de SUA și-au extins controlul, intrând în orașul Deir Ezzour și alte zone părăsite de forțele guvernamentale din vestul râului Eufrat. „Obiectivul nostru principal este să protejăm securitatea noastră și a poporului nostru”, au declarat SDF.

Forțele rebelilor au revendicat, de asemenea, controlul total al orașului Daraa din sud. Orașul are o importanță simbolică, deoarece acolo a început revolta împotriva lui Assad în 2011, după ce tineri sirieni care desenaseră lozinci antigovernamentale pe un perete au ieșit din detenție cu semne de tortură. Daraa este un loc strategic pe drumul către Iordania. Revendicările rebelilor nu au putut fi verificate independent.

Grupurile de opoziție din sud au spus, de asemenea, că au cucerit o bază militară și au eliberat deținuți din închisoarea centrală Sweida.

„Țara noastră a fost vândută rușilor și iranienilor”, a strigat unul dintre deținuții eliberați într-o filmare distribuită pe rețelele de socializare.

Pe măsură ce rebelii câștigau teren, SUA, Rusia și China și-au îndemnat cetățenii lor să părăsească țara, în timp ce zborurile comerciale erau încă în operare.

Viteza ofensivei conduse de Hayat Tahrir al-Sham, islamisti sunniți considerați organizație teroristă de către SUA, a uimit sirienii și analiștii străini.

Assad a prevalat după ce Rusia și Iranul l-au ajutat să recupereze 70% din teritoriul țării după revolta din Primăvara Arabă din 2011. Însă sancțiunile și corupția au distrus economia și susținătorii regimului nu au obținut mari beneficii.

Forțele guvernamentale siriene sunt acum mai puțin motivate să își riște viețile pentru Assad după 13 ani de război, a spus Haid Haid, consultant la programul Orientului Mijlociu și Africa de Nord al Chatham House.

„Au făcut-o de mai multe ori și nu au beneficiat cu adevărat de sacrificiile lor din trecut”, a spus Haid. „Toți acești factori au făcut regimul mai fragil.”

Armata siriană începe retragerea unor unităţi din est spre Damasc

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a comunicat vineri că armata siriană a început retragerea către Damasc a unora dintre unităţile sale staţionate în zona oraşului Deir ez-Zor, în estul Siriei, în timp ce insurgenţii avansează către oraşul strategic Homs, situat la sud de Hama, potrivit EFE.

Armata a "început să retragă spre capitala Damasc unele dintre unităţile sale dislocate în puncte din Deir al-Zur. Operaţiunile de retragere vizează poziţii din oraşele Deir ez-Zor, Mayadin, al-Qouriya şi unele puncte din zona Abu Kamal", indică organizaţia cu sediul în Marea Britanie, dar care are o reţea extinsă de surse de informare pe teritoriul Siriei.

Printre punctele care au fost evacuate "aproape complet" se numără aeroportul din Deir ez-Zor. De asemenea, miliţiile iraniene prezente în zonă şi care susţin trupele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad s-au retras spre frontiera siriano-irakiană, conform OSDO.

Liderul rebelilor vrea să doboare regimul

Într-un interviu, liderul HTS, Abu Mohammed al-Jawlani, a spus că ambiția sa este nimic altceva decât doborârea regimului. „Este dreptul nostru să folosim toate mijloacele disponibile pentru a atinge acest scop”, a declarat Jawlani pentru CNN în interviul difuzat vineri. „Sămânța înfrângerii regimului a fost întotdeauna în interiorul său...Iranienii au încercat să revigoreze regimul, oferindu-i timp, iar mai târziu rușii au încercat și ei să-l sprijine. Dar adevărul rămâne: acest regim este mort.”

Filmările publicate de rebeli arătau un convoi de vehicule și motociclete pe care aceștia spuneau că se îndreptau către Homs după ce au dărâmat statuia tatălui lui Assad, fostul președinte Hafez al-Assad, în orașul Hama în timpul nopții.

Drumul principal de la Homs spre regiunea de coastă era blocat de trafic joi, în timp ce susținătorii regimului fugiseră temându-se de represalii din partea rebelilor, a spus Turkmani, al cărei tată rămâne în oraș. Cei care au rămas sunt îngroziți de perspectiva unei preluări de către militanții islamiști, deși grupul oferă acum servicii civile în Aleppo și a promis să protejeze minoritatea creștină.

Sute de soldați au defectat din rândurile regimului în ultimele zile, a spus comandamentul militar rebel, îndemnându-i pe alții să li se alăture,

Forțele guvernamentale siriene bombardau zonele pe care le pierduseră la nord de Homs, în timp ce rebelii se pregăteau de un asalt asupra orașului.

Kurzii, deschişi discuţiilor cu islamiştii

Totodată, AFP transmite că liderul FDS a declarat vineri că este deschis dialogului şi cu rebelii islamişti, care desfăşoară o ofensivă fulgerătoare în ţară, dar de asemenea cu Turcia, care îi sprijină.

"Ne dorim o dezescaladare cu Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) şi alte partide şi ca problemele noastre să fie rezolvate prin dialog", a afirmat comandantul Mazloum Abdi, ale cărui forţe controlează zone întregi din nord-estul Siriei. El a afirmat că avansul rapid al rebelilor conduşi de HTS din nord spre centrul ţării a impus "o nouă" realitate politică în Siria.

Iranul îşi retrage trupele şi diplomaţii din Siria

Iranul a început vineri să îşi evacueze comandanţii militari şi personalul diplomatic din Siria, semn că unul dintre cei mai puternici aliaţi ai preşedintelui Bashar al-Assad nu mai poate susţine regimul în faţa unei ofensive rebele neaşteptate.

Printre primii evacuaţi se numără comandanţi de rang înalt ai Forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei iraniene, care pleacă spre Irak şi Liban. Împreună cu ei părăsesc Siria şi familiile personalului diplomatic, civili iranieni şi membri ai ambasadei din Damasc, conform The New York Times.

Decizia vine într-un moment critic pentru Siria, unde rebelii au lansat un atac surpriză care a schimbat dramatic situaţia pe teren. În doar o săptămână, forţele antiguvernamentale au preluat controlul asupra unor oraşe majore precum Alep şi Hama, au avansat în patru provincii şi se îndreaptă acum spre capitala Damasc.

„Iranul începe să îşi evacueze forţele şi personalul militar, deoarece nu putem lupta ca o forţă consultativă şi de sprijin dacă însăşi armata siriană nu doreşte să lupte", a explicat Mehdi Rahmati, analist iranian care consiliază oficialii în probleme strategice.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât principalii susţinători ai regimului Assad se confruntă cu propriile probleme: Iranul este în conflict cu Israelul, armata Rusiei este concentrată pe războiul din Ucraina, iar Hezbollah este angajat în lupte la graniţa israeliană.

Evacuarea se face atât pe calea aerului spre Teheran, cât şi pe uscat spre Liban, Irak şi portul sirian Latakia. Chiar şi brigăzile de voluntari afgani care luptau pentru Iran în Siria au fost mutate spre Damasc şi Latakia.

În ciuda vizitei ministrului iranian de externe Abbas Araghchi la Damasc săptămâna aceasta, când a promis sprijin total pentru Assad, tonul oficialilor iranieni s-a schimbat dramatic.

Retragerea Iranului marchează un moment istoric în războiul civil sirian, care durează de 13 ani. Teheranul a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai lui Assad, furnizând consilieri militari, comandanţi şi zeci de mii de luptători voluntari pentru a apăra regimul şi a lupta împotriva Statului

În capitala Damasc, predicatorii i-au îndemnat pe sirienii care participau la rugăciunile de vineri să nu cedeze fricii și să stea uniți în spatele armatei.

„Grupurile teroriste au conceput un plan pentru a crea haos în regiune cu sprijinul Statelor Unite și al entității sioniste”, a declarat ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi.

Pierdere Homs ar tăia un canal important către Liban pentru susținătorii regimului iranieni.

„Dacă nici Iranul, nici Hezbollah nu pot preveni acest lucru, arată că mâna lor este foarte, foarte slabă: că nu au capacitatea de a preveni ceea ce reprezintă o amenințare reală pentru interesele lor strategice”, a spus Drevon.

Iordania şi-a închis graniţa cu Siria

Ministrul iordanian de interne, Mazen al-Faraya, a anunţat vineri că ţara sa şi-a închis punctul de trecere a frontierei cu Siria, în condiţiile în care ţara vecină este scena unei ofensive fulgerătoare conduse de islamişti extremişti care are drept scop răsturnarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, relatează AFP.

Mazen al-Faraya a anunţat "închiderea punctului de trecere a frontierei Jaber, vizavi de punctul de trecere a frontierei sirian Nassib, din cauza condiţiilor de securitate din sudul Siriei".

O sursă din armata siriană a declarat pentru Reuters că grupuri armate au deschis focul la punctul de trecere Nassib.

"Grupuri armate care s-au infiltrat pe la punctul de trecere a frontierei au atacat posturile armatei siriene din zonă", a adăugat sursa.

El a spus că zeci de vehicule şi pasageri sunt acum blocaţi în apropierea zonei.

Ministrul iordanian de interne a declarat că cetăţenilor iordanieni şi camioanelor iordaniene li se va permite să se întoarcă pe la punctul de trecere a frontierei, însă nicio persoană nu va avea voie să treacă în Siria.

Israelul consolidează prezenţa militară pe Platoul Golan sirian ocupat

Israelul a lovit două puncte de trecere a frontierei dintre Liban și Siria vineri, vizând rutele de contrabandă de arme folosite de Hezbollah, susținut de Iran.

Armata israeliană a anunţat vineri că îşi consolidează prezenţa militară pe Platoul Golan sirian ocupat, într-un moment în care ofensiva fulgerătoare a rebelilor conduşi de islamişti extremişti în Siria are drept scop răsturnarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, relatează AFP.

"Armata monitorizează evoluţia situaţiei şi este gata să facă faţă tuturor scenariilor, fie ele ofensive sau defensive", se arată într-un comunicat, în care se precizează că armata nu va tolera "nicio ameninţare".

În cursul ultimei zile, sute de militari au fost redirecţionaţi din mai multe unităţi de antrenament către Divizia 210, care asigură securitatea la graniţa cu Siria, a declarat un oficial militar israelian în timpul unei conferinţe de presă, relatează Xinhua.

Consolidarea prezenţei militare arată îngrijorarea Israelului cu privire la escaladarea conflictului din Siria, care ar putea conduce la posibile incursiuni la frontieră.

Cabinetul de Securitate israelian urmează să se întrunească sâmbătă seara şi din nou duminică pentru a discuta despre evoluţia situaţiei din Siria, a declarat pentru Xinhua un oficial guvernamental sub rezerva anonimatului.

Naim Qassem, care a preluat conducerea Hezbollah după asasinarea lui Hassan Nasrallah în septembrie, a jurat să rămână alături de guvernul sirian. Dar Hezbollah este afectat de o ofensivă israeliană în Liban, care a dus la o recentă încetare a focului.

Rușii ard echipamente la o bază din Siria. Care este motivul
Rușii ard echipamente la o bază din Siria. Care este motivul
Armata rusă a primit ordin să ardă toate vehiculele militare care sunt inoperabile sau pur și simplu au nevoie de reparații la o bază militară din Siria, a declarat Direcția Principală de...
Rusia sfidează sancțiunile SUA și măsurile ecologiste ale UE. Putin, mesaj categoric: „Vom continua să implementăm proiecte majore cu petrol şi gaze"
Rusia sfidează sancțiunile SUA și măsurile ecologiste ale UE. Putin, mesaj categoric: „Vom continua să implementăm proiecte majore cu petrol şi gaze"
Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă, 11 ianuarie, noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul...
#Siria, #razboi civil, #rebeli, #homs, #Bashar al Assad, #Iran, #Rusia, #SUA , #Siria
  1. SUA dezvăluie o armă teribilă din generația următoare. America, avertisment înfricoșător către o mare putere VIDEO
  2. Fermierii amenință Guvernul cu proteste de stradă. Lista nemulțumirilor: „Ne simțim discriminați și nu mai putem face față!”
  3. NASA face o descoperire neobișnuită din satelit: O insulă misterioasă a dispărut complet, peste noapte VIDEO
  4. Importatorii din SUA își fac stocuri mari de produse chinezești înainte ca Trump să modifice taxele
  5. Efectul intens al unui aliment dulce, descoperire a experților: Bun pentru inimă și creier, conține o substanță specială
  6. Importurile de gaze lichefiate din Rusia ar putea fi eliminate treptat de UE. Forul european vrea să impună sancțiuni
  7. Ucraina cere aliaților occidentali să-i cedeze 250 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei. În ce țări se găsesc acești bani
  8. A fost prins bărbatul care a furat trei picioare de om amputate de la spitalul Cantacuzino din Capitală
  9. Oscar 2025, sub semnul întrebării. Incendiile din Los Angeles pun în pericol gala
  10. Confirmare de la NASA. 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată