Războiul SUA-Iran din Siria: slăbiciunea descoperită de Teheran pentru a lovi baza militară a coaliției. Anchetă la Pentagon

Duminica, 26 Martie 2023, ora 15:59
6502 citiri
Războiul SUA-Iran din Siria: slăbiciunea descoperită de Teheran pentru a lovi baza militară a coaliției. Anchetă la Pentagon
Trupe americane în SIria/ FOTO:ABCNews

Conflictul din nord-estul Siriei a escaladat vineri, 24 martie, când milițiile susținute de Iran au lansat o salvă de atacuri cu rachete și drone împotriva bazelor coaliției condusă de SUA.

Luptătorii susținuți de Iran au fost în alertă sâmbătă în estul Siriei, la o zi după ce forțele americane au lansat atacuri aeriene drept represalii împotriva unor grupări aliate Iranului pe care le învinuieşte de un atac mortal cu dronă în urma căruia un contractor a murit, iar un altul şi cinci soldaţi americani au fost răniţi.

Loviturile aeriene au venit ca ripostă la un atac asupra unei baze a coaliţiei conduse de SUA, în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei, joi, a arătat Pentagonul. Comunitatea de spionaj american a estimat că drona era de origine iraniană.

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a spus că loviturile aeriene au avut ca ţintă grupări afiliate Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC).

Președintele Biden, vorbind la o conferință de presă din Canada, a încercat să înlăture temerile că loviturile de tip „tit-for-tat” dintre Statele Unite și grupurile militante ar putea scăpa de sub control, avertizând în același timp Teheranul să-și controleze mandatarii.

„Nu vă înșelați, Statele Unite nu caută, subliniez, nu caută un conflict cu Iranul”, a spus Biden la Ottawa. „Dar fiți pregătiți să acționăm cu forță pentru a ne proteja oamenii“.

Luptele, printre cele mai grave din zonă din 2019, amenință să anuleze eforturile recente de a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu, ale cărui puteri rivale, inclusiv Iran și Arabia Saudită, au făcut pași spre apropiere în ultimele zile, după ani de zile de frământări.

Atacul inițial de joi a avut loc chiar dacă forțele americane din nord-estul Siriei erau în alertă maximă după 78 de atacuri ale milițiilor susținute de Iran din ianuarie 2021. Dar o dronă kamikaze, despre care oficialii americani au spus că este de „origine iraniană”, a reușit să lovească baza coaliției.

Principalul sistem de apărare antiaeriană de la bază „nu era pe deplin operațional”

Doi oficiali americani au spus că principalul sistem de apărare antiaeriană de la bază „nu era pe deplin operațional” la acea vreme, ridicând întrebări cu privire la faptul dacă atacatorii au detectat acea vulnerabilitate și au exploatat-o ​​sau a fost doar o coincidență, scrie The New York Times.

Generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că radarul apărării aeriene funcționează, dar a refuzat să discute orice alte detalii ale sistemului, invocând securitatea operațională și o investigație a Comandamentului Central al armatei.

Nu era clar de ce sistemul nu era pe deplin funcțional. Este posibil ca sistemul de apărare antirachetă Avenger de la bază, numit RLZ, să fi întâmpinat o problemă de întreținere, a declarat unul dintre oficialii americani.

Pentagonul și alți oficiali americani au spus că sunt reticenți în a discuta eventualele slăbiciuni sau eșecuri ale rețelei de apărare stratificate pentru a evita să ofere adversarilor din regiune vreun avantaj.

„Luăm o varietate de măsuri pentru a ne proteja oamenii, dar este un loc în mod inerent periculos”, a spus generalul Ryder.

După ce analiștii de informații americani au concluzionat că drona este de origine iraniană, Statele Unite au ripostat lansând atacuri aeriene împotriva bazelor ce au legături cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, a spus generalul Ryder.

Două avioane de luptă F-15E ale Forțelor Aeriene au lovit un depozit de muniție și o clădire de comandă din apropiere și un loc de colectare a informațiilor din estul Siriei, au declarat doi înalți oficiali militari americani.

Atacurile aeriene americane au ucis opt luptători pro-Iran, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un grup din Marea Britanie care urmărește conflictul prin contactele sale din Siria. Generalul Ryder a spus că armata încă investighează rapoartele privind victimele de pe teren.

Charles Lister, directorul programelor Siria și Combaterea Terorismului și Extremismului de la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington, a spus că atacurile americane au fost importante, dar destul de puțin probabil că vor descuraja comportamentul Iranului sau acțiunile împuterniciților săi.

Misiunea forțelor SUA în Siria

„Până când Iranul va simți că astfel de atacuri au consecințe nesustenabile, ele vor continua”, a spus Lister.

Iranul a construit în ultimii ani drone din ce în ce mai sofisticate capabile să utilizeze arme. Le-a vândut și altor țări, inclusiv Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, și a intensificat transferul lor către grupuri proxy.

Dronele fac parte dintr-o amenințare care evoluează rapid din partea grupurilor pro iraniene din Siria. America peste 900 de soldați și sute de contractori în Siria, care lucrează cu luptătorii kurzi pentru a se asigura că nu există nicio renaștere a Statului Islamic, care a fost învins în 2019, după cinci ani de război care a făcut ravagii în Irak și Siria.

„Forțele susținute de Iran răspândesc instabilitatea în întreaga regiune și amenință partenerii noștri regionali”, a declarat joi generalul Kurilla, care la începutul acestei luni a vizitat aceeași bază din nord-estul Siriei care a fost atacată.

SUA și Forțele Democratice Siriene Kurde au lucrat împreună pentru a menține presiunea asupra militanților Statului Islamic și pentru a se asigura că luptătorii reținuți nu ajung înapoi pe câmpul de luptă.

Forțele kurde siriene efectuează raiduri direcționate împotriva membrilor Statului Islamic. De asemenea, ei păzesc peste 10.000 de luptători ai Statului Islamic închiși, în timp ce Pentagonul și trupele americane oferă sprijin aerian, informații și recunoaștere.

Cu administrația Biden concentrată pe războiul din Ucraina și un potențial viitor conflict cu China, misiunea militară împotriva Statului Islamic din Siria a scăzut în intensitate.

Misiunea a primit o atenție mai mare doar atunci când milițiile susținute de Iran sau militanții Statului Islamic atacă trupele americane. Statele Unite au efectuat în mod repetat atacuri aeriene ca răspuns.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#Siria, #Iran, #atac, #baze, #SUA, #kurzi, #Statul Islamic, #drone, #sistem antiaerian , #Siria