Turcia este pregătită să intervină dacă Siria se dezintegrează după răsturnarea regimului președintelui Bashar al-Assad, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Politico. Într-o conferință de presă susținută pe 5 ianuarie, Erdogan a subliniat că Turcia nu va accepta sub nicio formă fragmentarea Siriei sau perturbarea structurii sale unitare. „Dacă vom observa un astfel de risc, vom acționa rapid”, a afirmat liderul turc.
Sprijinul Turciei pentru gruparea rebelă Hayat Tahrir al-Sham, care domină în prezent în Siria, oferă Ankarei o oportunitate de a influența viitorii lideri ai țării. În același timp, Turcia consideră că forțele kurde din Siria reprezintă o amenințare semnificativă. Forțele Democratice Siriene, care controlează regiunile kurde din Siria, sunt susținute de Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), pe care Turcia le cataloghează drept organizație teroristă, afirmând că acestea sunt legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup responsabil de atacuri asupra forțelor de securitate turce.
Erdogan a avertizat că „singura soartă a celor care aleg teroarea și violența este să fie îngropați cu armele lor. Nu există guvern care să poată opri acest lucru”. Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că eliminarea YPG în Siria este inevitabilă și că Ankara nu va permite grupului să își mențină prezența pe teritoriul sirian. De altfel, Turcia a desfășurat deja mai multe operațiuni militare în Siria de-a lungul războiului civil, care a început în 2011.
Israelul, vecinul Siriei, este și el îngrijorat de evoluțiile din regiune. Armata israeliană a efectuat sute de raiduri aeriene în Siria, în scopul de a-și proteja securitatea națională și a prelua controlul asupra unei zone tampon demilitarizate, conform unui acord din 1974. Deși Israelul susține că raidurile sunt necesare pentru a preveni amenințările din Siria, critici acuză statul israelian că încalcă acordurile internaționale și încearcă să își extindă influența asupra regiunii de frontieră.
Mai recent, un raport al Comitetului Nagel, înființat de guvernul israelian, avertizează asupra riscurilor unui conflict direct cu Turcia. Acest raport pune accentul pe „ambitiile Turciei de a recupera influența otomană”, considerând-o o amenințare care ar putea depăși chiar provocările iraniene. „Ameninţarea siriană s-ar putea transforma în ceva mai periculos, cu forţele susţinute de Turcia acţionând ca proxy pentru a destabiliza regiunea", se arată în raport. În acest context, comitetul propune măsuri pentru a întări securitatea Israelului, inclusiv achiziționarea de avioane F-15, drone, sateliți și sisteme de apărare aeriană avansate.
Această serie de evoluții subliniază intențiile tot mai clare ale Turciei de a deveni un actor de prim-plan în Orientul Mijlociu, având o influență directă asupra Siriei și, implicit, asupra regiunii.
Netanyahu a declarat că sunt schimbări fundamentale în Orientul Mijlociu, care necesită acţiuni cruciale: „Asistăm la schimbări fundamentale în Orientul Mijlociu. Acest raport oferă o foaie de parcurs crucială pentru a asigura viitorul Israelului".
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a început să-şi arate simpatia pentru Imperiul Otoman începând cu vara anului 2023, când a serbat Noul An Islamic folosind simboluri otomane şi s-a declarat un apărător al lumii musulmane, scrie Jerusalm Post.
Turcia este o forta militara redutabila, dar... Vezi tot