Liderul sirian Bashar al-Assad nu a mai fost văzut sau auzit în public de când rebelii au intrat în capitală duminică dimineaţă, 8 decembrie. Președintele Siriei a părăsit cu avionul Damascul către o destinație necunoscută, potrivit Reuters care citează ofițeri sirieni.
Locația lui, a soției și celor doi copii rămâne în continuare necunoscută. The Wall Street Journal scria, ieri, că soția și copiii s-ar fi refugiat în Rusia, iar fratele dictatorului ar fi în Emiratele Arabe Unite.
Avionul lui Bashar al-Assad a zburat inițial spre regiunea de coastă a Siriei, un bastion al minorității Alawite din care face parte familia Assad, după care aparatul s-a întors și a zburat în direcția opusă timp de câteva minute, înainte să dispară de pe radar.
Potrivit Reuters, două surse siriene au declarat că există o probabilitate foarte mare ca Assad să fi fost ucis într-un accident aviatic, deoarece este un mister de ce avionul a făcut o întoarcere bruscă în U și a dispărut de pe hartă, conform datelor de pe site-ul Flightradar.
Reuters nu a putut confirma imediat cine se afla la bord.
Rusia a afirmat duminică că preşedintele sirian Bashar al-Assad a "demisionat din funcţie" şi a părăsit Siria, după ofensiva fulgerătoare a rebelilor sirieni conduşi de islamişti radicali care au adus armata siriană în derută, relatează AFP şi Reuters.
"În urma negocierilor între Bashar al-Assad şi un anumit număr de participanţi la conflictul armat de pe teritoriul Siriei, el a decis să demisioneze din funcţia prezidenţială şi a părăsit ţara, dând instrucţiuni să se efectueze un transfer de putere paşnic", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.
Ea a precizat că "Rusia nu a participat la negocieri". Zaharova a mai precizat că nu ştie unde se află în prezent al-Assad.
Moscova susţine că este extrem de îngrijorată de evenimentele din Siria şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la violenţe, mai precizează comunicatul citat.
"Îndemnăm toate părţile implicate să se abţină de la utilizarea violenţei şi să rezolve toate chestiunile guvernării prin mjiloace politice. În această privinţă, Federaţia Rusă este în contact cu toate grupurile opoziţiei siriene", precizează MAE rus.
De asemenea, Moscova precizează că bazele sale din Siria au fost plasate în stare de alertă, dar că nu există nicio ameninţare serioasă în ceea ce le priveşte în prezent.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că Bashar al-Assad a fugit din Siria după ce a pierdut susţinerea protectorului său Rusia, relatează AFP.
"Assad nu mai este acolo. A fugit din ţara lui. Protectorul său Rusia, Rusia, Rusia, condusă de Vladimir Putin nu mai vrea să-l protejeze", a postat Trump.
Potrivit preşedintelui ales al SUA, care îşi va începe al doilea mandat la Casa Albă luna viitoare, Rusia "a pierdut orice interes pentru Siria din cauza Ucrainei, unde aproape 600.000 de soldaţi ruşi au murit sau sunt răniţi, într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată şi care ar putea fi nesfârşit".
Sirienii au pătruns în ambasada Iranului la Damasc
Sirienii au luat cu asalt ambasada Iranului la Damasc după căderea regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce ambasada Rusiei anunţă că personalul său este în siguranţă, relatează dpa şi Reuters.
Canalul de ştiri Al Arabiya a dat publicităţii înregistrări video în care pot fi văzute mai multe persoane care rup un poster de mari dimensiuni de pe fereastra ambasadei Iranului.
Pe poster apăreau generalul iranian Qassem Soleimani, care a fost ucis în 2020 în Irak într-o lovitură a unei drone americane, şi Hassan Nasrallah, lider al grupării libaneze susţinute de Iran Hezbollah, ucis în septembrie într-o lovitură aeriană israeliană în apropiere de Beirut.
Canalul de ştiri Al Jazeera a relatat că personalul ambasadei a fugit şi că protestatarii nu au întâmpinat rezistenţă.
Alături de Rusia, Iranul şi mişcarea Hezbollah au fost principalii aliaţi ai guvernului al-Assad. Cu sprijinul lor, guvernul sirian a recâştigat importante teritorii în timpul războiului civil, ceea ce i-a permis lui Assad să rămână la putere.
Pe de altă parte, agenţia rusă de ştiri TASS a relatat duminică că ambasada Rusiei din Siria informează că staff-ul său este în siguranţă după înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi ocuparea capitalei de către rebeli.
"Suntem bine", a declarat un membru al personalului ambasadei pentru TASS, fără a preciza unde se află diplomaţii.
Vineri, ambasada Rusiei i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să părăsească Siria.
În acelaşi timp, bloggeri de război ruşi au exprimat temeri privind soarta a două facilităţi militare strategice ale Rusiei în Siria.
Irakul a anunţat şi el că şi-a evacuat ambasada din Siria şi că a mutat personalul în Liban, potrivit agenţiei de ştiri de stat a acestei ţări.
Motivele evacuării ambasadei Irakului de la Damasc nu au fost făcute publice, notează Reuters.