Rusia nu pare nici capabilă, nici dispusă să-l salveze pe Bashar al-Assad, potrivit unui expert, pe măsură ce rebelii continuă să obțină victorii importante în ofensiva lor din Siria, scrie Daily Mail.
Charles Lister, directorul programelor pentru Siria și combaterea terorismului și extremismului la Middle East Institute, a declarat pentru Bloomberg că viitorul lui Assad nu a fost niciodată mai incert, în condițiile în care opoziția avansează spre Homs și sprijinul internațional pentru regim se subțiază rapid.
Rebelii au clamat joi o victorie majoră, după ce au cucerit orașul Hama și sunt acum la doar câțiva kilometri de Homs, ultima mare redută înainte de Damasc, capitala siriană.
Avansul fulgerător, care a început de doar o săptămână, reprezintă o lovitură grea pentru regimul Assad și pentru aliații săi din Rusia și Iran. Este cel mai rapid avans pe câmpul de luptă de la declanșarea războiului civil din Siria, acum 13 ani.
Dacă rebelii vor reuși să preia Homs, vor închide practic legătura terestră dintre guvernul sirian și portul Tartus, singurul port mediteranean al Rusiei. Însă, în acest moment, Rusia pare incapabilă să-i sprijine pe Assad, având resursele și atenția complet direcționate către Ucraina.
„Rusia nu are un plan pentru a-l salva pe Assad și nu vede cum ar putea apărea unul atâta timp cât armata siriană continuă să-și abandoneze pozițiile”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Bloomberg.
Și Iranul se arată ezitant în a oferi sprijin concret. Ministrul de externe iranian, Abbas Araghchi, a declarat vineri că va ajuta Siria „doar în măsura necesară”, deși a promis anterior că va „lua în considerare” trimiterea de trupe.
Cucerirea Hama a fost o victorie semnificativă pentru forțele rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care nu au reușit să preia acest oraș central strategic până acum. Homs este acum următorul obiectiv, un oraș esențial pentru supraviețuirea regimului Assad.
„Assad și-nu mai poate permite să piardă nimic altceva. Marea bătălie este cea care urmează în Homs. Dacă Homs cade, ne putem gândi la o posibilă schimbare de regim”, a declarat Jihad Yazigi, editorul Syria Report, pentru Reuters.
Aceste victorii vin după o ofensivă impresionantă asupra Alep, cel mai mare oraș din nordul Siriei, începută la sfârșitul lunii noiembrie, și care a luat prin surprindere regimul și pe aliații săi.
În nordul Siriei, controlul guvernului s-a prăbușit rapid, iar pierderile Hezbollah-ului, un aliat crucial al lui Assad, în războiul cu Israelul au subliniat slăbiciunea regimului. Deși Hezbollah a trimis 2.000 de luptători în Siria, sprijinul Rusiei și al Iranului pentru Assad se estompează.
La doar 20 de kilometri de Damasc, rebelii sunt tot mai aproape de capitală, ceea ce reprezintă o amenințare imediată, potrivit unui monitor de război și al rebelilor. La rândul lor, forțele guvernamentale s-au retras din orașele aflate la doar câțiva kilometri de capitală, iar un videoclip distribuit pe rețelele sociale arăta forțele regimului în retragere din orașul Zakiah, situat la doar 16 mile de Damasc.
În Jaramana, o suburbie a capitalei, sirienii au distrus statuia tatălui lui Bashar al-Assad, Hafez, în timp ce unii dintre aceștia au fluturat steagul Druz, simbol al unei minorități religioase care a fost mult timp asociată cu regimul Assad.
Forțele rebele au mai obținut controlul complet asupra provinciei Daraa, în sudul țării, iar un comandant rebel a anunțat că se află acum la mai puțin de 20 de kilometri de „poarta sudică” a Damascului. „Avansul spre capitală continuă”, a spus acesta.
De asemenea, guvernul sirian a fost nevoit să se retragă și din pozițiile din apropierea Înălțimilor Golan, o zonă disputată cu Israelul. Între timp, Forțele Democratice Siriene, principalul aliat al SUA în Siria, au capturat teritorii cheie în Deir ez Zor și Raqqa, ceea ce îngreunează mișcările forțelor iraniene și sprijinul acestora pentru regimul Assad.
În ciuda acestui avans al rebelilor, Israelul consideră acum că aceștia reprezintă o amenințare directă pentru regimul Assad. Deși un regim mai slab ar putea corespunde intereselor Israelului, există încă rezerve în legătură cu intervenția directă a armatei israeliene în conflict, din cauza implicării în conflictele din Gaza și în fața amenințării Iranului.
Sprijinul Rusiei pentru regimul Assad s-a redus considerabil, mai ales din cauza concentrării pe războiul din Ucraina, în timp ce Hezbollah și alte grupuri susținute de Iran au suferit pierderi mari în ultima perioadă.
„Zilele și săptămânile următoare vor fi decisive pentru a stabili dacă ofensiva rebelilor reprezintă o amenințare existențială pentru regimul Assad sau dacă acesta va reuși să își recâștige terenul pierdut”, a declarat Mona Yacoubian, analist la United States Institute for Peace. „În ciuda slăbiciunii lor, aliații lui Assad nu vor ceda cu ușurință în fața ofensivelor rebelilor.”
Abu Mohammed al-Golani, liderul HTS, a promis că va proteja minoritățile religioase din Siria și a subliniat ruptura sa cu Al-Qaeda și Statul Islamic. HTS și celelalte grupuri rebele încearcă să își consolideze controlul asupra Alep și să stabilească un guvern propriu în nord-vestul țării.
Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului subliniază că „sprijinul pentru regimul Assad va eșua aproape cu siguranță în a opri ofensiva opoziției, cu excepția cazului în care vor fi desfășurate rapid forțe terestre în număr mare”.