Care este vaca din sistemul nostru de educație?

Autor: Dana Ilies - life coach si mentor pentru copii si adolescenti
Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 12:03
10198 citiri

O să încep prin a vă spune o poveste despre un înțelept care mergea cu discipolul său pe un munte. Dintr-o dată, vremea se înrăutățește, începe o furtună, și cei doi sunt nevoiți să-și întrerupă drumul și să caute adăpost. Norocul face ca, în scurt timp, ei să găsească o căsuță sărăcăcioasă și dărăpănată. Bat la ușă, omul care le răspunde este un om bun și îi primește.

Odată intrați în colibă, înțeleptul și discipolul văd că acolo locuiește o familie cu doi copii, toți înghesuiți într-o cameră.

În spatele colibei era însă un grajd mare, cu acoperișul impecabil, luminos și spațios. Omul le spune că acela este adăpostul vacii, și că ei fac tot ce pot să-i asigure vacii toate condițiile pentru că fără laptele și brânza de la ea nu ar putea supraviețui.

Pentru că sunt nevoiți să stea peste noapte, și nu au loc să doarmă în colibă, celor doi li se face un culcuș confortabil în grajdul vacii.

A doua zi, dis de dimineață, văzând că vremea s-a îndreptat, înțeleptul îi spune discipolului ‘hai să mergem’, își iau bagajele și pleacă. După ce parcurg o distanță scurtă, înțeleptul îi spune discipolului ‘așteaptă-mă că trebuie să mă întorc puțin’, discipolul așteaptă, înțeleptul se întoarce, și după câteva minute el apare schimbat la față și alergând.

Discipolul vede panica înțeleptului, o ia la fugă după el și întreabă în timp ce alerga’ de ce fugi așa, ce s-a întâmplat?’ și înțeleptul îi spune: ‘am omorât vaca’.

Timpul trece, și peste câțiva ani, drumul înțeleptului însoțit de același discipol trece prin același loc. Mare le-a fost mirarea celor doi să vadă că, în locul colibei sărăcăcioase, era o casă mare cu etaj, înconjurată de grădini și pământ pe care creșteau recolte bogate.

Înțeleptul bate la ușă, omul îl recunoaște, îi strânge mâna recunoscător, și îi povestește cum, în lipsa vacii, ei s-au văzut nevoiți să vândă grânele pe care le aveau depozitate și cu banii au reușit să ia în arendă puțin mai mult pământ, pe care l-au cultivat și puțin câte puțin suprafața de teren s-a mărit, ei au început să producă mai mult, și astfel au ajuns la bunăstare.

Care este vaca din sistemul nostru de educație?

Fie că se numește corupție, incompetență, lipsă de viziune, fie că este puțin din fiecare, ar trebui să găsim curajul de a o elimina. Numai atunci vom reuși să ajutăm educația să-și împlinească vocația, și anume să ajute la creșterea unor generații de oameni care să aducă valoare în comunitățile lor, indiferent de locul și rostul pe care ei și-l găsesc.

Care ar fi niște principii de la care să pornim?

Ar trebui să punem cu adevărat copilul în centrul atenției, și să ne ducem acolo unde este el, nu unde standardul spune că trebuie să fie.

Ar trebui să creăm echitate și oportunități egale copiilor din comunitățile sărace sau de la țară.

Ar trebui să acordăm atenție experienței pe care copiii o au când vin la școală, și ar trebui ca ei să se simtă văzuți, ascultați și în siguranță.

Ar trebui să promovăm empatia pentru a crea un mediu lipsit de agresiune și bullying

Ar trebui să le creăm oportunități de a-și pune în valoare calitățile și creativitatea

Ar trebui să le dăm o voce și să îi învățăm să gândească cu mintea lor

Sunt toate acestea posibile? Cu siguranță că da.

Dar pentru ca ele să se întâmple, trebuie să moară vaca.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#sistem de educatie, #educatie, #Romania , #educatie