Cele mai puternice sisteme defensive de rachete din lume: Ce tipuri au România, Statele Unite și Rusia? VIDEO

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 23:25
10024 citiri
Cele mai puternice sisteme defensive de rachete din lume: Ce tipuri au România, Statele Unite și Rusia? VIDEO
Sistem defensiv de rachete THAAD prezent și în România FOTO: Wikipedia

În contextul invaziei Rusiei din Ucraina, tot mai multe țări își pun problema achiziționării sau îmbunătățirii sistemelor de apărare aeriană, care le pot asigura securitatea în cazul unui pericol. Astfel, în lume există nenumărate sisteme defensive, cum ar fi Iron Dome folosit de Israel, THAAD, care este prezent și în România și David’s Sling operat în Statele Unite.

Un sistem de apărare aeriană este o armă sau o tehnologie care este utilizată pentru a detecta, urmări, intercepta și distruge armele de atac aerian ale inamicilor, cum ar fi avioane, elicoptere și rachete, potrivit Auto Journalism.

Vă prezentăm mai jos o listă a celor mai puternice sisteme defensive de rachete din lume.

10.Barak-8 sau MR-SAM

A fost proiectat în Israel și este în serviciu din 2016. Este utilizat în India, Israel, Azerbaidjan, având o rază de operare cuprinsă între 150 de metri până la 150 de kilometri.

Viteza maximă este de Mach 3, iar sistemul este capabil să facă față atacurilor avioanelor, elicopterelor, rachetelor anti-navă, rachetelor balistice și de croazieră.

9.Iron Dome

Proiectat în Israel, este în serviciu din 2011. Este utilizat în Israel, având raza de operare cuprinsă între 4 și 70 de kilometri. Viteza maximă este de Mach 2,2, iar el poate intercepta 90% din rachetele trase asupra zonelor populate.

Poate proteja o suprafață nu mai mare de 100-150 de kilometri pătrați. Poate doborî și bombele trase de pe drone.

Un fost oligarh rus dezvăluie viziunea lui Putin: ”NATO se va prăbuși” VIDEO

8.MEADS (Medium Extended Air Defense System)

Conceput de Lockheed Martin și Bundeswehr, sistemul este în serviciu din 2015. Are o rază de acțiune de 70 de kilometri, iar viteza maximă este de Mach 4.1. Sistemul include senzori de observație și de control ai focului la 360 de grade.

Protejează împotriva atacurilor avioanelor, elicopterelor, dronelor, rachetelor tactice și cu rază scurtă de acțiune și cele de croazieră. Sunt folosite de NATO.

7.Hoing QI-9

Este proiectat de către China, având o rază de acțiune de 200-300 de kilometri. Este utilizat din 1997 în China și Pakistan. Viteza maximă Mach 4.2. Este folosit contra rachetelor de croazieră și balistice.

6.SAMP/T

Este dezvoltat de MBDA/Eurosam, fiind în serviciu din 2001. Este utilizat în diverse țări, precum Marea Britanie, Singapore, Arabia Saudită, Franța, Italia etc.

Raza de acțiune este de 120 de kilometri, viteza maximă de Mach 4.5. Este anti-avioane și anti-rachete, iar fiecare vehicul conține 30 de rachete. Este destinat împotriva rachetelor balistice, dronelor și rachetelor trase din avioane.

Un fost deputat rus din Duma de la Moscova: ”Putin va pleca în curând” VIDEO

5.Patriot PAC 2

Proiectat de Raytheon, este în serviciu din 1990, având o rază de acțiune de 160 de kilometri. Este folosit în Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Țările de Jos, Germania, Japonia, România etc.

Viteza maximă este de Mach 4.1, iar sistemul poate fi considerat unul dintre cele mai bune sisteme de apărare din lume. A fost utilizat în Războiul din Golf, Iraq, Siria. Este destinat să contracareze rachetele balistice, de croazieră și avioanele de generație avansată.

4.S-300 VM

Proiectat de Almaz, este folosit în Rusia, India, Venezuela și Egipt. Raza de operare este de 250 de kilometri. Viteza maximă Mach 6. Este conceput să facă față rachetelor cu rază medie de acțiune.

3.THAAD

Conceput de Lockheed Martin, el a fost folosit încă din 2008. Este utilizat în Statele Unite, Coreea de Sud, Israel, România, Emiratele Arabe Unite etc. Are o rază de acțiune de 200 de kilometri.

Viteza maximă este de Mach 8.2, iar sistemul este proiectat să intercepteze rachetele balistice cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune.

Un fost comandant al NATO descifrează planurile lui Putin: Ce zonă a Europei vrea liderul rus să controleze, după Ucraina?

2.David’s Sling

Proiectat de Raytheon și RADS, el se află în serviciu din 2017. Este operat în Statele Unite și Israel. Raza sa de operare este de 160 de kilometri, iar viteza maximă este Mach 7.5.

Este conceput pentru a intercepta noile generații de rachete balistice, el fiind considerat cel mai bun sistem defensiv aerian din lume.

1.S-400

Proiectat de Almaz-Antey, el este utilizat din 2007. Este operat de Rusia, China, Turcia, India, Belarus, Arabia Saudită. Face parte și el din categoria celor mai bune sisteme defensive din lume. Are o rază de acțiune de 400 de kilometri, iar viteza maximă este de Mach 14, conform Edudwar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sistem defensiv racheta, #sisteme aparare SUA, #sisteme defensive, #sistem rachete THAAD Europa, #rachete balistice , #Razboi Ucraina