Sistemul garanție-returnare (SGR) se confruntă cu o mulțime de probleme chiar și la opt luni de la lansare. Principalele dificultăți sunt legate de timpul de așteptare pentru returnarea ambalajelor, aparatura care se blochează frecvent, angajați obosiți, infrastructură neadecvată și costuri greu de suportat pentru micii comercianți.
Acestea sunt doar câteva din concluziile care reies din discuțiile cu micii comercianți de la sate.
„Da, avem contract pentru sistemul SGR. Dar vin să ia sacii doar la comanda făcută pe site, că altfel n-ai cum să dai de ei”, a declarat un mic comerciant dintr-un sat din apropierea Bucureștiului pentru „Adevărul”.
„Sunt măgari: eu dau bani pe bucată (50 de bani se returnează clientului pentru fiecare ambalaj înapoiat gol – n. red.) și ei îmi plătesc pe kilogram”, a declarat micul comerciant, care a subliniat că până acum nu a primit niciun ban înapoi.
Întrebat cum este posibil un astfel de lucru, micul comerciant din mediul rural, care permite și consumul câte unei beri în incinta special amenajată, a explicat: „Bei o bere la mine, eu îți scad ăia 50 de bani, că-mi lași sticla. Ăștia de la SGR mi-au zis: Primiți saci contra cost și puneți (umpleți – n.r.) până la semn, ca să aibă măcar 25 de kilograme. Apoi iau sacii și îi aruncă în dubă. Sunt curios cât o să-mi dea pe kilogram, că până acum nu mi-au dat niciun ban, doar au luat sacii cu sticlele”.
Bărbatul susține că este nevoit să plătească sute de lei pe sacii pentru ambalajele reciclabile.
„Eu nu știu dacă o să-mi scot vreodată pârleala cu afacerea ăstora. Eu am plătit 175 de lei, că mi-au cerut 85 de lei pe 30 de saci pentru ciob și încă 56 de lei pe 30 de saci pentru plastic. Plus sigiliile. 175 de lei pe lună, că nu îți dă voie să faci o comandă mai mică de 30 de saci. Nici băieții ăia (angajații care au venit să îi facă instructajul privind comanda de consumabile pe care trebuie să o facă – n.red.) nu știu de capul lor. Mie cine-mi dă banii pe saci?”, a declarat micul comerciant.
Omul s-a plâns că a încheiat contractul de frica amenzilor, dar nici aplicația de pe telefon nu funcționează și este nevoit să apeleze la diferite persoane care au laptop să îl lase să dea comanda sau să îi cheme să ia sacii.
„Aplicația nu merge de niciun fel pe telefon. Doar pe laptop. Dar nu mă-ndur să dau atâția bani pe un laptop. Mă rog și eu de unul de altul să mă lase să le folosesc laptopul să fac comanda de saci și să-i chem să îi ridice. Au dat amenzi în localitatea vecină, de zeci de milioane (lei vechi – n. red.)... Sistemul ăsta e făcut prost. Câștigă numai ei! Eu nu-mi recuperez nici măcar banii pe saci” a declarat, supărat, micul comerciant.
Într-o notă remisă recent „Adevărul”, Returo SGR a informat că „Sistemul de Garanție-Returnare se află în plin proces de optimizare și eficientizare, înregistrând un progres exponențial în fiecare lună, ceea ce ne face foarte încrezători și optimiști că acest sistem va contribui semnificativ la schimbarea în bine a României”.
„Este important să apreciem nivelul de implicare al populației României, fără de care rezultatele pe care le-am văzut până acum în țara noastră nu ar fi fost posibile. În momentul de față, RetuRO construiește o infrastructură cuprinzătoare pentru a susține eforturile de reciclare din România, integrând tehnologia, planificarea și implementarea infrastructurii strategice și, cel mai important, implicarea comunității. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că avem capacitatea necesară pentru a procesa cantitățile de ambalaje puse pe piață de producători, care cresc în mod gradual”, se arată în informare.
Reprezentanții companiei la care statul român deține 20% dintre acțiuni au adăugat că „centrele RetuRO de numărare și sortare sunt deschise etapizat, corelat cu ambalajele SGR puse treptat pe piață de către producători”.
„În prezent, avem cinci centre RetuRO operaționale în țară, care împreună cu centrele pe care le operăm cu partenerii noștri în mai multe zone ale țării, pot procesa, cumulat, peste 6 miliarde de ambalaje anual. În următoarele luni plănuim să deschidem alte cinci centre regionale, în județele Dolj, Prahova, Bihor, Suceava și Constanța.
Perioada de până acum ne-a arătat că românii își doresc să se implice și să recicleze. Aveau nevoie doar de un instrument accesibil și eficient pentru a face acest lucru. Astăzi au acest instrument. În primele șapte luni de funcționare a sistemului, românii au returnat peste 850 de milioane de ambalaje SGR. Volumul de ambalaje colectate a crescut în fiecare lună de la implementarea sistemului, de la 30.000 de ambalaje în decembrie 2023, la aproximativ 350 de milioane în luna iunie 2024. O proporție semnificativă din aceste ambalaje, colectate de RetuRO, a fost direcționată către reciclatori, confirmând astfel funcționarea eficientă a SGR”, se mai arată în comunicat.
Potrivit informațiilor publice, RetuRO este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.