La șase luni de la implementare, o bună parte dintre români nu returnează încă toate ambalajele reciclabile prin Sistemul Garanție-Returnare. De asemenea, peste jumătate dintre utilizatorii sistemului sunt nemulțumiți de modul în care acesta funcționează.
Conform unui sondaj, doar șapte din zece români returnează toate ambalajele SGR, iar patru din zece fac acest lucru pentru a evita să piardă banii plătiţi pentru garanţie, arată rezultatele unui studiu, publicate vineri, 21 iunie.
Potrivit datelor centralizate de Reveal Marketing Research, 19% dintre respondenţi au afirmat că, în prezent, returnează doar o parte dintre ambalajele SGR.
În acelaşi timp, 45% din totalul celor chestionaţi s-au declarat mulțumiți de modul de funcţionare a Sistemului de Garanţie-Returnare, principala soluţie pentru îmbunătăţirea acestuia fiind considerată creşterea numărului de puncte de returnare (55%).
La nivel general, 70% dintre români susţin că returnează toate ambalajele cu garanţie la punctele de colectare, în creştere faţă de luna noiembrie 2023, când peste o treime (36%) intenţionau să returneze parţial ambalajele.
De asemenea, 39% dintre cei intervievaţi afirmă că au adoptat acest comportament pentru a evita să piardă banii plătiţi pe garanţie.
În funcţie de caracteristicile demografice, reprezentanţii Generaţiei Z, cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, sunt cei care returnează într-o proporţie semnificativ mai mică ambalajele marcate cu SGR de fiecare dată (59% vs. 70% total eşantion).
Mai mult decât atât, locuitorii din mediul urban se diferenţiază faţă de cei din mediul rural ca returnând toate ambalajele marcate cu SGR într-o proporţie semnificativ mai mare (75% mediul urban vs. 63% mediul rural).
"Această diferenţă poate fi atribuită numărului redus sau chiar absenţei punctelor de returnare în mediul rural", sunt de părere realizatorii studiului.
Rezultatele Reveal Marketing Research arată că ambalajele de plastic cu garanţie sunt cele mai frecvent returnate de către români (84%), urmate de ambalajele din sticlă (56%) şi de cele din metal (55%). În funcţie de gen, bărbaţii obişnuiesc să returneze mai des decât femeile atât ambalajele din metal (62% bărbaţi vs. 50% femei), cât şi pe cele din sticlă (61% bărbaţi vs. 53% femei).
Studiul de specialitate s-a derulat online, în perioada 5 - 10 iunie 2024, pe un eşantion de 1.012 respondenţi, la o eroare maximă +/-3,1% şi un nivel de încredere de 95%.
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, anunţa, joi, 20 iunie, că în primele 6 luni de funcţionare a programului, a predat către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate şi colectate de la consumatori. Din cantitatea colectată şi trimisă către staţiile de reciclare, aproximativ 90% a fost direcţionată către operatori locali, urmărind principiul bottle-to-bottle, care asigură că materia primă secundară ajunge în acelaşi tip de produs din care a provenit.
Aparent este ceva util, dar...
... Vezi tot