Secretul medicilor care nu se îmbolnăvesc, deși trăiesc printre bolnavi

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 02:12
6448 citiri
Secretul medicilor care nu se îmbolnăvesc, deși trăiesc printre bolnavi
Medicii opereaza un pacient FOTO Pixabay.com

Oamenii de știință au descoperit un secret al sistemului imunitar al celor care stau aproape de persoanele bolnave, dar nu se îmbolnăvesc. Este cazul medicilor sau al părinților cu copii mici care vin acasă cu o mulțime de viroze din colectivitate.

Un studiu recent a demonstrat că simplul fapt că o persoană se află în preajma oamenilor bolnavi poate activa sistemul imunitar astfel încât când va fi cazul să poată lupta cu virusul sau bacteria respectivă, conform Daily mail.

Această descoperire vine după alte studii care au demonstrat că atunci când doar vedem oameni bolnavi sistemul imunitar începe să producă substanțe chimice care ajută la combaterea bolilor respective.

Însă mai sunt necesare multe studii pentru a se vedea exact cum funcționează sistemul imunitar la acești stimuli.

Cum se pregătește sistemul imunitar când vedem oameni bolnavi

De cele mai multe ori vedem cum medicii stau chiar fără mască de protecție și vorbesc cu un pacient bolnav, îl ating, îl consultă. Cu toate acestea, boala parcă nu se atinge de ei.

De ce se întâmplă un astfel de fenomen?

Dr Patricia Lopes, profesor asistent la Universitatea Chapman din Orange, California, spune că o persoană care vede oameni bolnavi în jurul ei va interpreta aceste informații într-un mod care își pregătește sistemul imunitar pentru o infecție proprie.

Ea spune că acest lucru înseamnă că paraziții precum virușii au un impact mai mare asupra fiziologiei unei persoane decât ar putea ști - deoarece de fiecare dată când văd o altă persoană bolnavă, corpul cheltuiește energie pentru a prepara anticorpii.

De asemenea, are un impact drastic asupra epidemiologiei și asupra modului în care virusul se răspândește efectiv. Deoarece această cercetare este în stadiile incipiente, este greu de determinat dacă vizionarea mai întâi a unei alte persoane bolnave poate reduce semnificativ șansele unei persoane de a lua un virus.

În lucrarea sa, publicată luna aceasta în Functional Ecology, Lopes scrie că animalele neinfectate - dar include și oamenii - au construit mecanisme pentru a evita infectarea cu un parazit.

„Animalele neinfectate pot încerca să prevină parazitismul în multe feluri”, scrie ea.

„Evitarea comportamentală a conspecificelor parazitate, de exemplu, este documentată la mai multe specii”.

O metodă de evitare despre care ea spune că este „mai puțin bine studiată și, în consecință, mai puțin bine înțeleasă” este evitarea fiziologică.

Conform medicului există unele dovezi că fiziologia unui om se schimbă atunci când vede o altă persoană bolnavă.

„Creierul nostru poate obține informații de la oamenii bolnavi și apoi poate provoca modificări ale fiziologiei noastre”, a spus ea pentru Neuroscience News.

„De exemplu, observarea imaginilor persoanelor bolnave poate declanșa deja activarea sistemului imunitar”.

Ea menționează un mare decalaj în cunoștințe care încă îi împiedică pe oameni să înțeleagă cum funcționează acest fenomen și cum poate afecta o persoană - și răspândirea bolii în ansamblu.

O întrebare cheie este dacă acest tip de „pregătire” pentru boală reduce sau nu infecția într-un fel.

În contextul unui focar mare, cum ar fi COVID-19 sau variola maimuței, este conștientizarea generală crescută pe care o persoană o are despre paraziții din jurul lor care o ajută să evite infecția într-un fel.

„Determinarea modului în care mediul bolii experimentat de animale le afectează fiziologia, supraviețuirea și reproducerea are implicații majore pentru cunoștințele noastre despre modul în care paraziții afectează populațiile dincolo de efectele lor de consum”, explică medicul.

Potrivit specialistei, ”dacă modificările fiziologice declanșate la animalele neinfectate ajută la reducerea poverii bolii sau la accelerarea recuperării după boală, ele pot avea efecte în cascadă asupra dinamicii bolii; prin urmare, ele sunt importante de studiat și de înțeles”.

Studiile anterioare au descoperit că oamenii văd în mod natural boala ca pe ceva dezgustător și respingător.

Drept urmare, ei vor evita o persoană pe care o percep a fi bolnavă ca pe o formă de autoconservare.

Cercetările de la Universitatea din Columbia Britanică, publicate în 2010, au descoperit că persoanele cărora li s-au arătat imagini cu persoane bolnave aveau niveluri crescute de interleukin-6 (IL-6), care este secretată de celulele albe din sânge ca mecanism de apărare.

„Este logic din punct de vedere evolutiv ca sistemul imunitar să răspundă agresiv doar atunci când este cu adevărat necesar”, a declarat Mark Schaller, coautor al studiului, într-o declarație la acea vreme.

„Dacă văd o grămadă de oameni bolnavi, poate că există o infecție mare și mai bine îmi dau sistemul imunitar în viteză maximă”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Tiroida este glanda care se află la gât și are rolul de a produse hormonii T3 și T4 care ajută la buna funcționare a organismului. Iodul din alimentație este folosit de tiroidă pentru...
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
#sistem imunitar, #boli, #medici, #epidemie, #de ce nu se imbolnavesc medicii , #sanatate