Irina Socol face declaratii in premiera: Trecutul nu il putem schimba, dar putem construi altfel viitorul

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 16:30
7636 citiri
Irina Socol face declaratii in premiera: Trecutul nu il putem schimba, dar putem construi altfel viitorul
Foto: Facebook / Irina Socol

Irina Socol, fostul presedinte al SIVECO Romania, eliberata conditionat anul trecut, dupa ce a fost condamnata la inchisoare pentru evaziune fiscala, vorbeste pentru prima data despre coruptia din sistemul achizitiilor publice, despre greselile pe care le-a facut, dar si despre cum a reusit sa acopere integral prejudiciul constatat de procurori, intr-o postare pe o retea de socializare.

"In primul rand, imi pare foarte rau ca am luat parte la tot sistemul de compromisuri care a fost o practica cvasi-generalizata pana acum cativa ani. Nu este zi in care sa nu regret.

Noi am inceput firma din pasiune pentru software si tehnologia informatiei si am reusit sa facem lucruri extraordinare - sisteme care sunt apreciate la nivel international. Am fost un grup de premianti, olimpici, ingineri sau matematicieni.

Cand ma uit in spate, vad peste 20 de ani de munca neintrerupta, pe branci si, deodata, peste noapte, in 2014, vine realitatea dura a arestului. Dar nu ma consider o victima a cuiva", scrie Irina Socol pe Facebook.

"In ce ma priveste, am acceptat pedeapsa pe care am primit-o. Am recunoscut faptele, am ispasit pedeapsa. Am facut tot ce am putut pentru a repara prejudiciul catre stat. Am facut-o cu toate dividendele neincasate in ultimii 15 ani, 11,5 milioane de euro, bani cu care intentionam sa deschidem reprezentante in cateva capitale importante. Am folosit banii economisiti pentru investitii pentru a plati integral si foarte rapid prejudiciul. Este un caz unic. Am facut-o pentru ca ne-am asumat un nou parcurs, respingand orice ar putea avea legatura cu practici ale trecutului", spune fondatoarea SIVECO, care in ziua de astazi este consultant international si lucreaza cu companii si institutii europene, Bruxelles, Viena si Bucuresti.

"Deseori sunt intrebata daca justitia va reusi sa faca lumina in toate aceste cazuri care implica companii cunoscute sau nume celebre din business si raspund ca nu stiu, pentru ca nu pot vorbi decat pentru ceea ce cunosc. Am avut puterea de a-mi asuma si am raspuns intrebarilor procurorilor.

Fara a incerca sa caut vreo justificare, as vrea sa fac o precizare: lucrurile incorecte nu au fost niciodata initiativa noastra. Ne trezeam in mijlocul proiectelor, dupa luni in care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii si solicitari imperative. Eu am avut niste alegeri de facut. Am platit pentru ele.

Imi doresc din tot sufletul ca Romania sa nu revina niciodata la epoca coruptiei cvasi-generalizate in achizitiile publice. Dar am lucrat si cu oameni exceptionali in zona publica, cu functionari impecabili, oameni integri. Adevarul este ca, o lunga perioada de timp, asa au functionat lucrurile in Romania. Cum am spus si mai sus, trecutul nu il putem schimba, dar putem construi altfel viitorul.

Sunt multe companii solide, cu capacitati tehnice bune si acestea vor rezista. Se vor prabusi doar cutiile de carton, companiile fara capacitati tehnice, dar care castigau licitatii fara a fi pregatite sa implementeze proiectele", scrie Irina Socol.

Fondatoarea SIVECO a tinut sa le raspunda si celor care o intreaba ce se va intampla in continuare cu compania pe care a condus-o:

"Am cedat actiunile celor 36 de manageri din cadrul companiei si am o foarte mare incredere in noul presedinte director general. Florin Ilia este nu doar un matematician de exceptie, ci si un lider care are capacitatea sa duca SIVECO la un alt nivel.

Este o companie foarte puternica, solida, a avut puterea sa treaca cu bine peste greutati. Este principalul furnizor de software industrial din Romania si singura companie romaneasca de IT care lucreaza pentru Comisia Europeana. Exporta soft romanesc in 27 de tari. SIVECO va ramane un centru de excelenta in IT, nu doar in Romania, ci si la nivel European - sunt absolut convinsa de acest lucru pentru ca stiu ce nivel urias de expertiza tehnica exista in companie."

Irina Socol a fost condamnata definitiv, in 3 mai 2016, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, de Curtea de Apel Bucuresti, care i-a redus cu un an pedeapsa primita la judecarea pe fond, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice. Din pedeapsa Irinei Socol a fost scazuta durata retinerii si arestarii preventive si cea a arestului la domiciliu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Irina Socol SIVECO , #Irina Socol
Comentarii