Sefa SIVECO a fost arestata

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 18:58
9915 citiri
Sefa SIVECO a fost arestata
Foto: ittrends.ro

Fondatoarea companiei SIVECO, Irina Socol, a fost arestata preventiv in dosarul fraudei de 3 milioane de euro, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea procurorilor Parchetului General.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata laCurtea de Apel Bucuresti, anunta Digi 24. O decizie de arestare preventiva pentru 30 de zile a primit si Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania, potrivit Mediafax.

Irina Socol fusese retinuta marti dimineata, dupa ce luni procurorii chemasera la audieri alte 10 persoane, care si-au recunocut faptele si au dat informatii despre schema de evaziune fiscala, urmand sa fie cercetate in libertate.

Potrivit informatiilor furnizate de anchetatori, Irina Socol si alte persoane din cadrul companiei au facut evaziune fiscala, neplatind impozite in valoare de 3 milioane de euro.

In materialul probatoriu, sunt date exemple cu mai multe societati implicate in schema de fraudare, precum firma Eurovip sau Future Soft Service.

"Avand in vedere caracterul complex si tehnic, pentru prestarea acestor servicii este nevoie de persoane cu cunostinte din domenii diverse. Or, asa cum am aratat, reprezentantii societatilor prestatoare nu aveau astfel de cunostinte, fapt de altfel recunoscut de acestia, care au aratat ca nu au prestat serviciile facturate catre Siveco Romania", noteaza anchetatorii, potrivit Mediafax.

In referatul cu propunerea arestarii preventive, spun procurorii, toti cei audiati "au recunoscut faptul ca toate serviciile facturate catre Siveco sunt fictive" si ca "serviciile respective au fost prestate de catre angajatii Siveco, dar scriptic acestea cu fost inregistrate ca fiind prestate de cele sapte societati in scopul de a diminua impozitul pe profit si TVA de plata".

Procurorii au aratat in referat ca, "practic, este fictiv tot lantul de achizitii din spatele societatilor care au facturat catre Siveco Romania", pentru ca, "din moment ce societatile prestatoare nu au avut angajati, inculpatii nu au cunostintele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alti prestatori reali de servicii nu au fost identificati, este evident ca toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate catre Siveco, sunt fictive".

Anchetatorii mai precizeaza, in documentul citat, ca la locuintele inculpatilor, si la sediile societatilor prestatoare, cu ocazia perchezitiilor, nu au fost identificate calculatoare care sa contina programele informatice create si testate pentru Siveco Romania.

Luni dimineata au avut loc perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, la zeci de firme, prin intermediul carora ar fi fost incheiate contracte fictive de consultanta in valoare de 10 milioane de euro.

Fondatoarea SIVECO a ajuns dupa gratii (Video)

Intr-un comunicat al Politiei se arata ca "in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice, care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 3 milioane de euro".

Respectivele societati comerciale erau detinute de cetateni romani de etnie rroma, din localitatea Sinesti, care scoteau bani cash din contabilitate si ii dadeau Irinei Socol.

De la sediile firmelor unde s-au facut perchezitii luni, anchetatorii au ridicat calculatoare si bibliorafturi cu documentatie, iar apoi au verificat actele ridicate, pentru documentarea acuzatiilor, arata Mediafax.

Firma SIVECO Romania a incheiat in ultimii ani peste 170 de contracte cu diverse institutii publice, potrivit Digi24, avand peste 1.400 de clienti si o cifra de afaceri de 68 milioane euro.

Irina Socol apare intr-un top 200 femei de succes din Romania si este unul dintre fondatorii SIVECO, cea mai mare companie romaneasca de IT.

Citește și:
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Deputaţii au adoptat miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi...