Cele mai ieftine stațiuni de schi din țară și din afară. Viitorul acestui sport de iarnă este sumbru, inclusiv în România

Miercuri, 30 Octombrie 2024, ora 04:19
7949 citiri
Cele mai ieftine stațiuni de schi din țară și din afară. Viitorul acestui sport de iarnă este sumbru, inclusiv în România
Pârtie schi Foto: iStock

Stațiunile de schi din România au ajuns să fie din ce în ce mai costisitoare, iar condițiile nu sunt neapărat unele de top, așa că tot mai mulți turiști se îndreaptă în afară. Dar nici în străinătate nu merg lucrurile prea bine. Experții din domeniu vorbesc chiar de posibilitatea ca, în câțiva ani, schiatul în Europa să se desfășoare într-un cadru din ce în ce mai restrâns, deoarece va fi extrem de costisitoarea deschiderea unui sezon turistic.

În anul 2024, iubitorii de schi trebuie să încerce să ia în calcul mai multe aspecte înainte de a pleca într-un sejur. Dacă vorbim de România, infrastructura are un rol foarte important, cât și calitatea cazării și a instalațiilor de pe pârtii. De exemplu, printre stațiunile care oferă un raport calitate-preț bun la noi în țară se numără Pasul Vâlcan, Straja sau Arieșeni.

”La noi în țară, cele mai ieftine stațiuni nu sunt cele de pe Valea Prahovei. Aici este o chestiune foarte importantă în ceea ce privește noțiunea de stațiune ieftină, pentru că, dacă ne referim de exemplu la Rânca, care este o stațiune ieftină, acolo este paradisul cotețelor. Deci nu este o stațiune care poate fi pusă într-un top. Stațiunile din pasul Vâlcan sunt ok, însă costurile din stațiunile de pe Valea Prahovei le depășesc pe cele din Austria. Straja ar fi cea mai apetisantă stațiune în momentul de față pentru schiat pentru noi, apoi Arieșeniul, dar la noi depinde foarte mult de apariția stratului de zăpadă. În altă ordine de idei, românii care sunt pasionați de schi nu schiază în România sau schiază de nevoie sau pe weekend”, a declarat Cristi Pitulice, consultant în turism, pentru Ziare.com.

Zona Harghitei și a cea a Maramureșului sunt și ele printre stațiunile rezonabile din țară.

”Cele mai ieftine stațiuni de schi din România se află în zona Harghita, zona Maramureș, Șuior și Cavnic, sau zona Rânca, cu tarife cam la jumătate față de Valea Prahovei. Tarifele au crescut cu aproximativ 15-20% pentru acest sector de turism”, a explicat Ancuța Mădulărescu, CEO și fondator al agenției de turism Ideal Travel Tour.

În ultimii 2 ani, zăpada la noi în țară a venit foarte târziu sau a venit pe niște perioade scurte de timp, pe cale de consecință va trebui avut în vedere și acest aspect. Nici anul acesta nu se anunță mai bine.

Dacă vorbim de Europa, acolo există unele dintre cele mai bune stațiuni de schi din toată lumea, după cum arată un clasament al site-ului de rezervări pentru călătorii Omio, care a evaluat peste 6000 de stațiuni de schi, pe baza a 11 criterii. În primele 20 din clasament se află cinci stațiuni din Elveția și 12 din Austria.

”În afară sunt destul de multe stațiuni ieftine, ceea ce înseamnă că au un raport calitate-preț rezonabil sau acceptabil, fie sunt stațiuni orientate către tineret. Apar foarte multe hoteluri, hosteluri care au camere triple, cvadruple și atunci găștile de puști, de tineri, studenți se adună și se duc acolo și schiază în condiții cât de poate de bune. Aici ar fi Serre Chevalier din Franța, Arinsal din Andorra, cele din munții Tatra din Slovacia, Boroveț din Bulgaria. Ele se mențin într-o zonă decentă a prețului. În Austria, de exemplu, tarifele au crescut cu 70-80% în ultimii ani. Ceea ce luam noi cu 2000 euro pe familie, la un hotel de 4 stele în Austria, luăm acum cu 3600 euro”, a mai spus Cristi Pitulice.

Ce se va întâmpla cu stațiunile de schi

De asemenea, acesta a preconizat că va exista o cerere foarte mare în anii următori, dar, din cauza unei oferte din ce în ce mai reduse, prețurile unei excursii la schi vor crește constant an de an. Cât despre România, prețurile mari la telecabine și telegondole îi fac pe unii să se răzgândească, la fel și condițiile și cazarea, acolo unde țara noastră se încadrează într-un standard cuprins între decent și foarte rău, după cum spun specialiștii.

”Este foarte posibil ca, în următorii 5 ani, schiatul în Europa să se desfășoare din ce în ce mai restrâns, iar destinații în care se schia, de exemplu Grecia, Turcia o să dispară, iar în România va fi la fel. Nu vom mai avea schi propriu-zis și vom avea momente sporadice în care anumite stațiuni vor fi deschise pentru schi. Va deveni costisitor și nu va avea rost să deschizi un sezon turistic dacă tu operezi 30% din timp. Noi suntem foarte deficitari și la amenajarea pârtiilor, nu avem suficiente instalații. Dacă mergem la Azuga sau Sinaia, vom petrece 70% din timp la cozile de la telecabină, deci nu e o opțiune nici dacă ar fi gratis acea telecabină”, a conchis specialistul.

Ca și alternativă la Valea Prahovei, care în ultima vreme este extrem de aglomerată, poate fi Bulgaria, o țară unde se ajunge foarte repede din România.

”Zona Bulgariei este mult mai convenabilă. Avem sejururi de 7 nopți, cu zbor charter din București spre Pamporovo, unde tarifele încep de la 450 euro/persoană și includ zbor, cazare cu mic dejun, transfer de la aeroport-hotel-aeroport”, a adăugat Ancuța Mădulărescu.

George Simion acuză că Nicolae Ciucă s-a văzut cu un spion rus: "În cazul lui există poze"
George Simion acuză că Nicolae Ciucă s-a văzut cu un spion rus: "În cazul lui există poze"
George Simion, candidatul AUR la funcția de președinte al României, respinge acuzația că ar avea legături cu serviciile secrete ale Rusiei, dar redirecționează această acuzație către...
George Simion răspunde acuzației că ar fi pro-rus: "M-am întâlnit cu mulți, și la Cernăuți, și la Chișinău, dar toți erau români."
George Simion răspunde acuzației că ar fi pro-rus: "M-am întâlnit cu mulți, și la Cernăuți, și la Chișinău, dar toți erau români."
Context: Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, și-a prezentat marți, 12 noiembrie, la Vaslui, programul electoral intitulat "Planul Simion pentru România", în prezența...
#ski, #partii schi, #partii schi Romania, #statiuni schi Europa, #Valea Prahovei , #turism
  1. Medicii dezvăluie motivul terifiant pentru care nu ar trebui să pupați un nou-născut
  2. Dieta-fulger cu portocale. Slăbește rapid înainte de sărbători
  3. Cum arată, de fapt, corpul perfect al unei femei. Oamenii de știință spun că nu este vorba despre raportul talie-șolduri
  4. Studiu. Cine consumă multe alimente procesate riscă să facă Alzheimer sau demență senilă
  5. Primele concluzii ale medicilor după moartea lui Silviu Prigoană. Ultimele momente din viața omului de afaceri
  6. 3 beneficii ale mierii pentru sănătate
  7. Cinci PRINCIPII valoroase pentru protecția celor dragi
  8. Cum să alegi mașina de spălat vase potrivită nevoilor tale - Top criterii pe care să le ai în vedere
  9. Jack Daniel's și Gentleman Jack: două tipuri diferite de whisky
  10. Momentul groaznic în care Silviu Prigoană și-a pierdut un picior: „Am fost mort vreo 8 minute”