Cum topește statul la soare grăsimea corporală și reduce pofta de mâncare

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 20:50
2527 citiri
Cum topește statul la soare grăsimea corporală și reduce pofta de mâncare
Tânără care stă la soare FOTO Pixabay

Un studiu sugerează că expunerea regulată la soare ar putea acționa ca un arzător natural de grăsimi.

Înțelepciunea comună spune că oamenii au mai puțină poftă de mâncare în zilele însorite și călduroase și acum cercetătorii au demonstrat de ce.

Radiațiile UV scad nivelul hormonilor foamei din organism, ceea ce crește pofta de mâncare, dar o creștere simultană a hormonului de stres, norepinefrina, crește descompunerea grăsimilor, împiedicând creșterea în greutate.

De asemenea, determină transformarea grăsimii albe, care stochează energie, în grăsime maro, care arde energie, conform unui nou studiu la șoareci.

Cercetătorii din spatele studiului au fost atât de încurajați de descoperirile lor, încât cred că ar putea exista o modalitate de a exploata beneficiile razelor UV într-un mod care să nu crească riscul de cancer pentru a trata obezitatea.

Totuși, acest lucru nu este o încurajare de a alerga la o sală de bronzat sau de a sta la soare, din cauza riscului ridicat de cancer de piele, inclusiv de melanom potențial letal.

Dermatologii de la Spitalul Universitar Național Seoul din Coreea de Sud au descoperit că șoarecii expuși constant la radiații UV timp de 12 săptămâni, indiferent dacă au primit o dietă normală sau una bogată în grăsimi, nu au luat în greutate.

Radiațiile UV au determinat o creștere a nivelurilor neurotransmițătorului norepinefrină, care joacă un rol crucial în răspunsul organismului de luptă sau fugă. Norepinefrina ajută, de asemenea, la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge.

Nivelurile hormonului leptină au crescut, ceea ce poate duce la creșterea poftei de mâncare deoarece organismul o interpretează ca pe un semnal că nu are suficientă energie sub formă de grăsime stocată.

Dar, în loc să vadă animalele că iau în greutate, cercetătorii au constatat că, atunci când sunt expuse la lumină UV, creșterea eliberării de norepinefrină a determinat corpul să descompună depozitele de grăsime pentru energie, arzând mai multe calorii fără o activitate fizică crescută.

Lumina UV a determinat, de asemenea, țesutul adipos să se convertească în grăsime maro, care arde energie pentru a produce căldură în corp.

Marea majoritate a grăsimii noastre corporale este grăsime albă, care stochează energia pe care corpul o folosește pentru a alimenta procesele metabolice de bază și antrenamentele dificile. Persoanele cu obezitate au acumulare de grăsime albă.

În schimb, grăsimea maro produce căldură în corp prin arderea rezervelor de energie, procesul începe atunci când corpul se răcește pentru a regla temperatura corpului.

Chiar dacă șoarecii au consumat mai multe calorii atunci când apetitul lor a crescut, corpul le-a transformat în căldură prin convertirea grăsimii albe în grăsime maro înainte ca acestea să poată fi stocate sub piele, prevenind astfel creșterea în greutate.

Dr. Jin Ho Chung, cercetătorul principal și dermatolog la Spitalul Universitar Național Seoul, a declarat: „Acest studiu elucidează mecanismul prin care expunerea la UV poate crește pofta de mâncare în timp ce inhibă creșterea în greutate.

"Este de remarcat faptul că radiațiile UV reduc nivelurile de leptină și cresc norepinefrina, promovând astfel brunizarea grăsimii subcutanate și creșterea consumului de energie, oferind un indiciu revoluționar pentru dezvoltarea strategiilor de tratament împotriva obezității."

Descoperirea lor ar putea deschide calea către tratamente care să exploateze beneficiile expunerii la UV pentru reducerea creșterii în greutate, gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge și conversia grăsimii albe în grăsime maro mai sănătoasă, scrie Dailymail.

El a adăugat: „Această cercetare demonstrează că expunerea la UV afectează nu numai pielea, ci joacă și un rol profund în metabolismul energetic al corpului nostru și procesele de homeostazie.”

Nu înseamnă că oamenii ar trebui să stea ore în șir la soare

Acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să stea ore în șir la soare fără protecție solară sau să stea într-o cabină de bronzat.

Este cunoscut faptul că radiațiile UV pot deteriora ADN-ul din celule, ceea ce se poate acumula în timp, determinând creșterea necontrolată a celulelor. Aceasta este o cauză caracteristică a cancerului.

Dr. Dong Hun Lee, unul dintre co-autorii studiului, a declarat: „Deoarece expunerea la UV poate accelera îmbătrânirea pielii și promova cancerul de piele, este recomandabil să se minimizeze expunerea la UV și să se protejeze pielea cu ajutorul cremei de protecție solară.

„Prin urmare, echipa noastră de cercetare intenționează să efectueze studii de urmărire pentru a dezvolta noi strategii care ar putea imita efectele radiațiilor UV în ceea ce privește obezitatea și reglarea metabolică.”

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#slabire, #ardere grasimi, #stat la soare, #scadere, #pofta de mancare , #metode slabire
  1. Mai sunt câteva zile până la ”declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial”. Profeția celui numit ”noul Nostradamus”
  2. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 15 iunie. Zodia care ar putea începe o relație nouă
  3. Bancul zilei: Cui vrea un bărbat să spună un banc
  4. Slăbește 5 kilograme în 7 zile cu dieta cu roșii
  5. "Soția mea crede că sunt nebun". Oameni care au fost cândva săraci dezvăluie trucurile de "economisire" de care încă țin cont, deși câștigă bine
  6. De ce nu este bine să speli carnea de pui crudă
  7. Internetul, drogul secolului 21. Medic: "Această dependență duce la probleme sociale, școlare sau familiale"
  8. Maneaua și incertitudinea culturală: Babasha & Coldplay
  9. Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci humus în mod regulat
  10. Țara în care românii își fac vacanțele și-a diminuat suprafața. Specialiștii nu găsesc explicația pentru care teritoriul e mai mic acum