Amenzi de peste 150.000 de lei pentru nerespectarea restrictiilor de limitare a raspandirii SARS-CoV-2

   

Pe fondul numarului mare de cazuri inregistrate in judetul Olt, politistii, jandarmii, pompierii, politistii locali si reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Inspectoratului Teritorial de Munca Olt, sub autoitatea Prefecturii, au desfasurat, in weekend controale ample cu privire la respectarea masurilor impuse in contextul starii de alerta, scopul vizat fiind limitarea raspandirii COVID-19. In jur de 2.500 de persoane si 400 de obiective sau locatii au fost verificate, fiind aplicate peste 600 de amenzi de peste 150.000 de lei, cele mai multe pentru nepurtarea mastii de protectie.
Alexandra Dicu, purtatorul de cuvant al IPJ Olt, a declarat ca in timpul actiunilor au fost verificate documentele justificative necesare deplasarii persoanelor in afara locuintei, in intervalul orar 23:00 - 05:00, precum si portul mastii de protectie in toate spatiile publice inchise sau deschise. De asemenea, in colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, s-a controlat legalitatea efectuarii transportului de marfa si persoane.

In perioada 13 - 15 noiembrie, au fost verificate aproximativ 2.500 de persoane si 400 de obiective sau locatii, cu privire la respectarea masurilor si interdictiilor impuse, iar pentru abaterile constatate s-au aplicat peste 600 de sanctiuni contraventionale, valoarea acestora depasind suma de 150.000 de lei. Cele mai multe dintre acestea au fost date pentru nerespectarea masurilor de protectie individuala. In acest weekend, in urma neregulilor gasite, si politistii rutieri au aplicat 278 de amenzi, in valoare totala de 84.000. Totodata, au fost retinute 27 de permise de conducere in vederea suspendarii dreptului de a conduce si au fost retrase 11 certificate de inmatriculare.

Autoritatile reamintesc faptul ca in conformitate cu prevederile HG 935 din 2020, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23:00 - 05:00 este restrictionata, cu unele exceptii, pentru motive justificate, in care persoanele sunt obligate sa prezinte legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator, ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

Purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise, indiferent de incidenta cumulata a cazurilor.

Se interzice desfasurarea de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari, petreceri in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private.

Se suspenda activitatea pietelor agroalimentare in spatii inchise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor. Prin exceptie, se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate in zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitara.

"Scopul politistilor nu este aplicarea de sanctiuni, ci acela de a determina toti cetatenii sa constientizeze necesitatea respectarii tuturor normelor sanitare si prevederilor legale pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, insa nu vor fi tolerate abateri de la normele legale. Facem apel la cetateni sa pastreze distantarea fizica, sa poarte masca de protectie, sa nu se expuna la riscuri. Totodata, persoanele care se deplaseaza in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23:00 - 05:00, pentru motive justificate, sunt obligate sa prezinte legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator, ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil", a mai spus reprezentantul IPJ Olt.

Catalin FIRCOIU
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 15:22
Sursa: Eveniment de Olt

Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Un fost consilier local a murit!
Primaria orasului Corabia a anuntat trecerea in lumea fara de dor a fostului consilier local, Viorel ...
Barbat de 37 ani, rapus de COVID-19 la spitalul din Slatina. Se intorsese de curand din strainatate
Un barbat in varsta de doar 37 ani, din judetul Olt, a decedat la spitalul din Slatina, unde a fost ...
Ciobanul disparut la Bobicesti, gasit in localitatea de domiciliu, Voineasa
Florica Esucureanu, barbatul de 50 de ani, care a plecat sa pasca o turma de oi, iar 70 dintre ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor