Pensiunile au fost eliminate de la finantarile pentru afaceri in mediul rural, dupa ce multe au fost transformate in case de locuit

   

Pensiunile au fost eliminate de la finantarile pentru afaceri in mediul rural, pentru urmatorii doi ani. Decizia ii apartine ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care sustine ca multe dintre pensiunile ridicate pe fonduri europene au fost scoase din circuitul turistic si transformate in case de locuit. In urma acestei decizii, suma alocata proiectelor de tip non-agricol pentru perioada 2021-2022 a fost injumatatita la 150 de milioane de euro.
In ultimii sase ani, aproape 1.000 de romani si-au construit pensiuni in sate cu peisaje pitoresti, de la munte, deal sau campie.

Un exemplu este si al Marianei Les, care a aplicat pentru un proiect pe fonduri europene impreuna cu fiul ei.

Mariana Les, proprietar de pensiune: "Am accesat in anul 2015 fondurile europene. Pensiunea este in localitatea Secuieu, judetul Cluj. Sunt 8 camere, era maximul de camere care se puteau construi pe axa respectiva. De la fonduri europene am primit 100.000 de euro, proiectul a costat mai mult".

In perioada 2014-2020 au fost castigate prin PNDR 900 de proiecte pe fonduri europene prin care fie s-au infiintat, fie au fost extinse pensiuni agroturistice. Valoarea estimata de 112 milioane de euro. In urma unor controale efectuate de Ministerul Agriculturii s-a constatat ca multe dintre aceste pensiuni nu au mai functionat si s-au transformat in case de locuit.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Am constatat ca asemenea pensiuni au fost edificate in zone rurale unde nu are nimic de-a face cu turismul si apoi, dupa perioada de monitorizare, s-au transformat in case. Practic unii si-au facut case cu banii dedicati pensiunilor. Este un fapt, e neplacut, l-am constatat si trebuie corectat, din 2023 iarasi o sa alocam aceasta suma".

In perioada 2021-2022, care va face trecerea la ciclul financiar 2021-2027, pensiunile vor fi excluse de la finantare. Raman, insa, eligibile proiectele pentru modernizarea celor deja existente, dar cu un buget injumatatit: de la 263 de milioane de euro, la 150 de milioane de euro.

Ministrul Agriculturii a precizat, insa, ca pensiunile vor fi reintroduse la finantare din anul 2023, cu o redefinire a conditiilor de finantare.

sursa: Digi24.ro
Joi, 15 Aprilie 2021, ora 10:18
Sursa: Eveniment de Olt

Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Si-a pierdut viata la pescuit. Cadrele medicale l-au gasit electrocutat, avand arsuri pe mai bine de 95% din suprafata corpului
Un barbat de 41 de ani, originar din municipiul Bucuresti, si-a gasit sfarsitul in dimineata celei ...
Jandarmii au gasit aproape 60 de kilograme de peste la doi slatineni. Pescarii il braconasera din raul Olt
Doi barbati, unul de 29 de ani si altul de 40 de ani, ambii din municipiul Slatina, sunt cercetati ...
Femeie de 35 de ani, vaccinata la un centru din Caracal, stare de rau dupa ce i-a fost administrat produsul Pfizer-BioNTech
In judetul Olt, in ultimele 24 de ore, s-au vaccinat impotriva noului Coronavirus nu mai putin de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor