Ziua Armatei, sarbatorita la statuia eroinei Ecaterina Teodoroiu din Slatina. Trei veterani de razboi, decorati

   

Zona de la intrarea in municipiul Slatina dinspre Craiova a fost reabilitata anul trecut de autoritatile locale, in acelasi an fiind luata si decizia ca manifestarile dedicate Zilei Armatei sa aiba loc la primul monument din tara ridicat in memoria Ecaterinei Teodoroiu, participanta la Primul Razboi Mondial. Statuia eroinei a fost realizata de sculptorul Dumitru Mataoanu, iar construirea sa la Slatina avea sa inceapa undeva in anul 1921. Patru ani mai tarziu, pe 31 mai 1925, monumentul era inaugurat in prezenta Reginei Maria a Romaniei.
Dupa oficierea unei slujbe religioase de un sobor de preoti al Episcopiei Slatinei si Romanatilor, prefectul de Olt Silviu Neacsu, veteranul de razboi Dumitru Mihai si locotenent colonelul Marius Mariea, comandantul Centrului Militar Judetean Olt, au rostit scurte alocutiuni despre semnificatia acestui eveniment important pentru Armata Romana.

Cu ocazia acestei zile, trei veterani de razboi din judet au fost decorati cu emblema de onoare a Statului Major al Apararii. "In aceasta zi, nu putem si nu avem dreptul sa uitam eroii si veteranii de razboi. Spuneam anul trecut, si cred ca nu regret daca o spun si anul acesta, ca dumnealor, veteranii, reprezinta o pagina de istorie vie a acestei natii. Sa-i cinstim si sa-i pretuim asa cum se cuvine, iar in semn de inalta pretuire pentru activitatea si curajul dumnealor, trei dintre veteranii de razboi din Olt, prin ordin al sefului Statului Major, general Nicolae Ionel Ciuca, au fost decorati cu emblema de onoare a Statului Major al Apararii", a declarat comandantul Mariea. Astfel, de Ziua Armatei Romane, in semn de inalta apreciere a activitatii desfasurate in intreaga cariera militara, pentru curajul, devotamentul si spiritul de sacrificiu de care au dat dovada pe campul de lupta, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-a conferit emblema de onoare a Statului Major al Apararii urmatorilor veterni de razboi: colonel in retragere Dumitru Mihai, colonel in retragere Dumitru Balaban si colonel in retragere Vasile Gavrila.

Momentul de acordare a decoratiilor a fost urmat de depunerea de coroane, jerbe si buchete de flori la monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu. Prefectul Silviu Neacsu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Olt, Marius Oprescu, vicepresedintii CJ Virgil Delureanu si Ioan Ciugulea, primarul Slatinei, Emil Mot, viceprimarul, Gigi Vilceleanu, deputatii Marius Iancu si Mihai Nita, dar si conducerea romano - americane a Bazei Militare NATO din Deveselu, comandorul Razvan Bratulescu si capitanul Charlos Washington, sunt doar o parte dintre cei carre au depus coroane la monumentul Ecaterina Teodoroiu.

Manifestarile dedicate Zilei Armatei Romane s-au incheiat cu onorul si defilarea garzii de onoare, alcatuita din militari ai UM 02628 Caracal, puscasi marini ai Naval Support Facility Deveselu, jandarmi si pompieri, pe acordurile cantecelor patriotice ale fanfarei de estrada "Lyra Band" din Slatina. Cu prilejul manifestarilor desfasurate in aceasta zi, Garnizoana Slatina a Centrului Militar Judetean a organizat o expozitie pe platoul din fata Prefecturii Olt, in cadrul careia au fost amenajate standuri de prezentare a tehnicii si echipamentelor militare din dotarea unor structuri ale Armatei Romaniei, de promovare a profesiei militare si o microexpozitie, intitulata generic "100 de ani de Arta Transeelor", cu obiecte ale colectionarului inginer Cristian Dumitru din Bucuresti, acestea putand fi vazute incepand de joi si pana pe 20 decembrie 2018 si la Muzeul Judetean Olt. Tot in fata Prefecturii Olt, fanfara Comandamentului Fortelor Terestre ale SUA din Europa si fanfara "Gabriel Chaborschi" a Palatului Copiilor Ramnicu Valcea au prezentat un moment cultural artistic dedicat Zilei Armatei.
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 16:16
Sursa: Eveniment de Olt

Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Motociclist de 15 ani, mort dupa ce a fost implicat intr-un accident rutier
Un adolescent de 15 ani, din comuna Ganeasa, a ajuns in coma la spital si a murit la scurt timp, ...
Baiatul de 16 ani accidentat pe Drumul European 574 a murit la spital. Tatal sau il insotea in cursa cu motocicletele
Victima accidentului petrecut pe Drumul European E 574, in judetul Olt, a decedat la spital, in urma ...
O asistenta de la Spitalul Orasenesc Bals, diagnosticata cu COVID-19, a murit
O asistenta medicala de la Spitalul Orasenesc Bals, care a fost confirmata zilele trecute cu virusul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor