Lovitură pentru premierul prorus Robert Fico. Curtea Constituțională i-a respins ”reformele” care au scos zeci de mii de oameni în stradă

Joi, 29 Februarie 2024, ora 23:18
2259 citiri
Lovitură pentru premierul prorus Robert Fico. Curtea Constituțională i-a respins ”reformele” care au scos zeci de mii de oameni în stradă
Premierul Robert Fico vrea să reducă pedepsele pentru corupție FOTO Facebook/Robert Fico

Curtea Constituţională a Slovaciei a suspendat joi, 29 februarie, unele dintre reformele controversate ale codului penal, care au declanşat proteste în masă şi au atras critici din partea opoziţiei şi a Bruxellesului, potrivit AFP.

”Amendamentul ar putea ameninţa drepturile şi libertăţile fundamentale ale părţilor vătămate, precum şi ale unora dintre inculpaţi, şi ar putea duce la o încălcare a principiului statului de drept”, a precizat instanţa, care a fost sesizată de preşedinta liberală Zuzana Caputova şi de mai multe partide de opoziţie.

La începutul lunii februarie, majoritatea populistă din Slovacia a adoptat o reformă controversată a codului penal în parlament, care include reducerea pedepselor pentru corupţie şi infracţiuni economice în această ţară membră a UE şi a NATO şi cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

Proiectul de lege, aprobat în cadrul unui proces legislativ accelerat, reduce, de asemenea, termenul de prescripţie pentru anumite infracţiuni, inclusiv violul, de la 20 la 10 ani.

La acea vreme, opoziţia l-a acuzat pe premierul populist Robert Fico că acţionează în favoarea oamenilor de afaceri şi a oligarhilor strâns legaţi de partidul său, Smer-SD, care sunt investigaţi pentru presupuse acte de corupţie.

Bruxellesul a denunţat, de asemenea, planurile de reformă luna trecută, iar o rezoluţie a Parlamentului European a atras atenţia că reformele ameninţă ”integritatea procedurilor judiciare şi subminează lupta UE împotriva fraudei”.

Ca urmare a deciziei Curţii, termenul de prescripţie pentru anumite infracţiuni, inclusiv violul, şi pedepsele pentru infracţiunile economice vor rămâne neschimbate pentru moment.

Caputova a salutat decizia instanţei, spunând că este o veste bună pentru democraţie şi statul de drept.

”Această decizie poate fi văzută ca un mesaj pentru partenerii străini că banii contribuabililor europeni rămân protejaţi în mod corespunzător în Slovacia”, a spus ea.

Ca parte a reformelor, coaliţia lui Fico a desfiinţat, de asemenea, un parchet specializat care investiga cazurile de corupţie la nivel înalt. Curtea Constituţională a decis să nu suspende această decizie, astfel încât biroul va înceta să existe pe 20 martie.

”Desfiinţarea procuraturii speciale nu interferează cu drepturile şi libertăţile fundamentale, deoarece competenţele acestui birou sunt transferate procuraturii generale şi procuraturilor regionale”, a apreciat instanţa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de solidaritate cu Israelul: "Condamnăm cu fermitate acest atac"
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de solidaritate cu Israelul: "Condamnăm cu fermitate acest atac"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România condamnă cu fermitatea atacul lansat de Iran împotriva Israelului. ”Susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi”,...
Ce a găsit fostul premier britanic Liz Truss în reședința ministerială din Downing Street. „Am petrecut săptămâni întregi având mâncărimi”
Ce a găsit fostul premier britanic Liz Truss în reședința ministerială din Downing Street. „Am petrecut săptămâni întregi având mâncărimi”
Reşedinţa premierului britanic din Downing Street era infestată cu purici, acuză fostul premier Liz Truss într-o carte de memorii, relatează POLITICO. Liz Truss, care a avut cel mai scurt...
#slovacia, #proteste, #reforme, #Robert Fico, #premier, #curtea constitutionala, #pedepse coruptie , #Slovacia