Țara europeană în care marile lanțuri de supermarketuri plafonează prețurile a sute de produse de bază

Marti, 21 Martie 2023, ora 12:23
1839 citiri
Țara europeană în care marile lanțuri de supermarketuri plafonează prețurile a sute de produse de bază
Alimentele s-au scumpit cu aproape 30% în Slovacia în februarie 2023, în ritm anual FOTO Pixabay

Ministrul Agriculturii din Slovacia, Samuel Vlčan, a anunțat că opt mari lanțuri de supermarketuri vor plafona prețurile a 400 de produse de bază.

Măsura va fi în vigoare trei luni, potrivit euractiv.com

Printre supermarketurile care au decis plafonarea prețurilor se află Tesco, Lidl, Kaufland și Billa. Metro este singurul mare magazin care a decis să nu le urmeze exemplul.

Președintele Camerei de Comerț slovace, Martin Krajčovič, a subliniat că inițiativa îi va ajuta pe producătorii slovaci, în contextul în care cele mai multe produse vizate de măsură sunt fabricate în țară.

”Faptul că am selectat în principal alimente slovace poate crește și volumul vânzărilor acestora, ceea ce va sprijini mai mult producția internă”, a adăugat el.

Plafonarea prețurilor produselor respective nu ar trebui să ducă la scumpirea altor alimente, deoarece comercianții cu amănuntul nu ar compensa profiturile pierdute, a mai spus el. ”Va exista în continuare concurență pentru alimente în afara listelor, este încă foarte puternică pe piața noastră”, a adăugat ministrul.

În februarie, prețurile alimentelor au crescut cu aproximativ 29% în Slovacia față aceeași lună din 2022.

#slovacia, #plafonare preturi alimente, #supermarketuri , #Slovacia