Premierul slovac, pe urmele lui Viktor Orban. A desființat Parchetul anticorupție, în ciuda criticilor UE

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 23:38
2015 citiri
Premierul slovac, pe urmele lui Viktor Orban. A desființat Parchetul anticorupție, în ciuda criticilor UE
Premierul Slovaciei, Robert Fico FOTO / X

Autoritățile slovace au desființat, miercuri 20 martie, Parchetul special anticorupție (UPS), care a anchetat cazurile sensibile de corupție, inclusiv cele care implicau oficiali din partidul de guvernământ Smer al prim-ministrului Robert Fico.

"În ciuda preocupărilor Uniunii Europene, pare puțin probabil ca [Slovacia] să se confrunte cu sancțiuni financiare majore în viitorul apropiat, similare celor pe care le-a primit Ungaria pentru deficiențele sale în domeniul statului de drept. Eliminarea USP face parte dintr-o revizuire mai amplă a codului penal pe care premierul Robert Fico a impus-o în ciuda protestelor publice și a avertismentelor UE", notează Reuters.

Opoziția spune că Fico dăunează democrației în același mod în care premierul Viktor Orbán a făcut-o în Ungaria vecină, pe care mulți o consideră „copilul teribil” al UE și care a determinat Comisia Europeană să înghețe fonduri aproximativ 20 de miliarde de euro destinate Budapestei pentru subminarea democrației și a statului de drept.

„Ar fi prematur să luăm orice măsuri punitive serioase. În prezent, nu considerăm Slovacia drept o problemă serioasă în relațiile internaționale, de exemplu, în ceea ce privește Ucraina”, a spus unul dintre diplomații UE, care a cerut să nu fie numit.

Fico și Orban împărtășesc critici la adresa Ucrainei și o atitudine conciliantă față de Rusia. Dar primul face astfel de comentarii pentru publicul său intern, în timp ce cel din urmă a încetinit în mod repetat pachetele de sprijin pentru Kiev din partea UE și sancțiunile împotriva Moscovei.

Reprezentantul UE a spus că a existat o „echilibrare” atentă pentru a evita înstrăinarea lui Fico, precum și un efort de a evalua corect starea democrației în Slovacia, o fostă țară comunistă cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori.

"Trebuie să fii foarte atent cu asta. Există lecții învățate din Ungaria", a declarat un alt oficial din cadrul instituțiilor centrale ale UE despre Slovacia, adăugând că Executivul european ar trebui să lanseze rapid o procedură de infringement împotriva desființării procuraturii anticorupție.

Un al treilea oficial al UE a spus că s-ar putea întâmpla în săptămânile următoare. Un astfel de caz poate ajunge la cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene și poate duce în cele din urmă la anumite amenzi.

Fico a acuzat în mod repetat USP, care s-a ocupat de cazuri care implică oficiali de rang înalt și politicieni din partidul său Smer, de părtinire. În februarie, Comisia Europeană a avertizat Bratislava că reforma sa de drept penal va avea „un impact negativ direct și semnificativ asupra dreptului UE și asupra intereselor financiare ale Uniunii”.

Unul dintre cazurile investigate de procuratura specială a fost uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kushnirova, care a provocat proteste masive în toată țara și a dus la demisia lui Fico în 2018.

Recent, Fico, pe fondul deciziei Republicii Cehe de a suspenda consultările interguvernamentale cu țara sa din cauza unei divergențe de opinie pe teme cheie de politică externă, a spus că nu își va schimba poziția față de războiul din Ucraina și a făcut apel din nou la Kiev și la Moscova să se așeze la masa negocierilor.

"Scenariul este ca tras la xerox". Robert Fico, premierul slovac, despre atacul armat împotriva lui Donald Trump
"Scenariul este ca tras la xerox". Robert Fico, premierul slovac, despre atacul armat împotriva lui Donald Trump
Prim-ministrul slovac Robert Fico, care a fost împușcat în urma unei tentative de asasinat în urmă cu două luni, susține că atacul împotriva lui Donald Trump este foarte similar. În timp...
Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO
Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO
Dezastru la un festival de muzică programat pentru sâmbăta aceasta, în Slovacia. Evenimentul a fost anulat din cauza fenomenelor meteo extreme. Furtuna a făcut ca evenimentul în aer liber...
#slovacia, #premier, #Robert Fico, #desfiintare, #parchet anticoruptie, #UE , #stiri externe
  1. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  2. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  3. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  4. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  5. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  6. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  7. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  8. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  9. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete
  10. Motivul pentru care Loredana a plecat de la X Factor: ”Cu părere de rău vă anunț”