Așa au titrat americanii la 19 mai 1932, când Smaranda Brăescu a devenit campioană mondială la parașutism.
Performanța a venit în urma unui salt de la înălțimea de 24000 feet – 7315 m, cu durata de aprox. 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri abia peste 20 de ani.
Zborul a fost realizat cu un avion „Cessland” (Cessna), pe aerodromul din Sacramento, în apropiere de San Francisco, Statele Unite ale Americii. Recordul ei a fost omologat de aeroclubul din Washington, Smaranda Brăescu fiind declarată „campion mondial absolut”, devenind „prima sportivă a lumii”.
Smaranda Brăescu s-a născut în 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, în actualul județ Galați. Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică.
La 5 iulie 1928 Smaranda Brăescu a executat primul salt cu parașuta, de la o înălțime de 600 m, pe aerodromul Staaken, în apropiere de Berlin, devenind astfel prima femeie parașutist din România. La 26 octombrie 1928 a participat la mitingul aerian de la Băneasa, unde a executat primul salt în țară, devenind un simbol al parașutismului în România.
Smaranda Brăescu a fost una din puținii instructori de parașutiști militari, activând ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.