Alimentatia mamei are o influenta puternica asupra colicilor cu care se confrunta bebelusul in primele luni dupa nastere. Alimentele consumate in alaptare pot determina aparitia crampelor abdominale spasmodice la bebelus sau dimpotriva, le pot ameliora!
Descopera cum reuseste dieta mamei sa determine aparitia colicilor la copil, dar si care sunt principalele alimente vinovate pentru declansarea acestui simptom suparator la varste mici!
Cum influenteaza alimentatia mamei aparitia colicilor?
Colicile sunt crampe abdominale spasmodice cu care se confrunta aproape toti bebelusii in primele 3-4 luni de viata. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale acestor dureri de burtica, specialistii au descoperit mai multi factori de risc care cresc sansele producerii lor, unul dintre ele fiind alimentatia mamei in timpul alaptarii.
Atunci cand alaptezi, alimentatia devine o grija permanenta, intrucat absolut tot ce mananci ajunge la bebelus prin intermediul laptelui matern si ii influenteaza cresterea si dezvoltarea. Alimentele pe care le consumi frecvent au tendinta de a schimba gustul si compozitia laptelui si, in unele cazuri, de a determina aparitia gazelor intestinale sau a balonarii, responsabile pentru aparitia colicilor.
Care sunt alimentele consumate de mama care pot produce colici la bebelus?
Exista mai multe tipuri de alimente care pot declansa colicile la bebelus. Este important sa retii ca fiecare copil reactioneaza diferit la substantele nutrive si alimentele pe care le primeste din dieta mamei prin lapte.
In general, alimentele care determina balonare sau meteorism la adulti sunt responsabile si pentru colicile bebelusului, atunci cand sunt consumate de mama in timpul alaptarii. Printre acestea, se numara:
Acestea sunt considerate principalele tipuri de alimente care provoaca gaze bebelusului si produc aparitia colicilor. Este recomandat sa monitorizezi cu atentie reactiile bebelusului dupa fiecare alaptare si sa vezi care sunt alimentele consumate in dieta ta care declanseaza cele mai mult colici bebelusului tau.
In cazul in care depistezi un "vinovat" pentru durerile suparatoare de burtica, scoate-l temporar din dieta, pe perioada alaptarii, sau consuma-l cu mai mult timp inainte de a alapta copilul.
Dieta mamei, remediu pentru calmarea colicilor
Exista si situatia inversa, in care dieta mamei poate deveni un remediu calmant al durerilor spasmodice de burtica cu care se confrunta bebelusul cand are colici. Potrivit specialistilor, daca mamicile care alapteaza elimina din dieta lor alimentele cu grad alergenic crescut (oua, lapte, alune, soia, peste etc.), reusesc sa scada frecventa colicilor bebelusului, cel putin in primele 6 saptamani dupa nastere.
Totusi, cand controlul alimentatiei tale nu da rezultate sau bebelusul este hranit cu lapte praf, apeleaza cu incredere la suspensiile orale create special pentru a opri suferinta bebelusilor. Infacol, asa cum sugereaza si numele (Infa(nt) Col (ic) - Colica la sugari), a fost dezvoltat pentru sugari, impotriva colicilor, pentru a calma durerea abdominala cauzata de aerul inghitit in timpul alaptarii si de lipsa enzimelor pentru digestia laptelui.Infacol este proiectat sa elimine durerea puternica si colica provocata de gazele excesive si de inghitirea aerului de sugari, oferind astfel un remediu rapid impotriva durerii de stomac si a distensiei abdominale la sugari.
Mai cunosti si alte alimente consumate de mamici in alaptare care declanseaza colici la bebelusi? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!