Membri ai conducerii SMART SA, firma companiei Transelectrica, afaceri cu statul și cu interlopi

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 21:45
12959 citiri
Membri ai conducerii SMART SA, firma companiei Transelectrica, afaceri cu statul și cu interlopi
Băieții SMART SA: Bolintineanu, Ionescu și Ghelbere

Transelectrica SA, companie deținută de statul român prin Secretariatul General al Guvernului (în proporție de aproape 59%), este la rândul ei acționară în trei companii: Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei de Transport SMART SA, Formenerg SA și Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale „OPCOM” S.A.

Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei de Transport SMART S.A. a luat ființă în 2001 prin reorganizarea unor activități din cadrul Transelectrica.

SMART S.A. are ca obiectiv „urmărirea continuității de funcționare în condiții de deplină siguranță a Sistemului Energetic Național din punct de vedere al rețelei electrice de transport prin asigurarea serviciului de mentenanță.” Compania are acoperire națională, deține opt filiale și este controlată de Transelectrica care este unicul acționar.

SMART scapă de insolvență

SMART S.A. este pe pierdere de ani de zile, din 2015 până acum producând o gaură de peste 30 de milioane de lei.

Cel mai greu moment pentru SMART SA a fost în 2019 când nu și-a mai putut plăti facturile. Drept urmare, unul dintre creditori a cerut insolvența companiei de stat. SMART SA era practic înglodată în datorii, inclusiv cu un împrumut neachitat către ING.

În 2019, SMART SA a solicitat o majorare de capital din cauza „deteriorării semnificative din ultima perioadă a situației financiare a societății, datorată lipsei resurselor financiare pentru plata obligațiilor legale și contractuale scadente, fapt ce a condus la acumularea unui volum total de obligații de plată cu scadența depășită de mai mult de 60 de zile în cuantum de 4,19 milioane de lei.”

Această solicitare a fost făcută de CA către acționari printr-un program de restructurare economico-financiara a activității SMART SA, plan ce conținea și necesitatea capitalizării SMART SA cu 24 de milioane de lei.

Inițial, acționarii au refuzat majorarea dar, în scurt timp, și-au dat seama că se află cu spatele la zid. Intrarea în insolvență a copilului răsfățat SMART SA ar fi dus la întreruperea mentenanței și la întârzierea unor lucrări. Iar după calculele lor, amenzile atrase de aceste întârzieri ar fi fost mai mari de vreo cinci ori decât infuzia de capital, bani de la care erau conștienți că își vor lua adio.

Atunci, SMART SA s-a salvat în ultimul moment reușind achitarea datoriilor și stingerea litigiilor. Prin planul propus de CA pentru a smulge cele 24 de milioane, SMART SA s-a angajat să își crească veniturile, să reducă cheltuielile și să devină profitabilă. Până acum, nu se văd mari realizări.

Acest moment inevitabil a fost efectul managementului prost atât la Transelectrica, care se încăpățânează să contracteze cu orice preț propria filială, cât și la SMART SA care preferă să își plătească furnizorii înainte să încaseze scadențele din contractele cu Transelectrica.

Ca și Transelectrica, și SMART se confruntă cu lipsa de continuitate și cu politici dezastruoase. De multă vreme, administrația este una provizorie fiind schimbată la fiecare modificare de guvern. Pe lângă această instabilitate, ca la toate companiile de stat, criteriile de numire în funcțiile de conducere nu sunt cele profesionale. Nici în prezent nu există excepții.

Afaceri cu unitățile militare

Rareș Alexandru Ionescu este din Călărași și a fost numit președintele provizoriu al CA în iunie 2021, pentru o perioadă de 10 luni. De altfel, el stă provizoriu în CA-ul SMART S.A. din 2020.

Ionescu este membru al PNL Călărași, dar provine de la PD. În 2007, Ionescu a urmat Colegiul Național de Apărare și, de atunci, parcă toate ușile i s-au deschis. A fost director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, comisar-şef al Gărzii de Mediu Călăraşi, consilier local al municipiului Călărași din partea PD-L, consilier la Ministerul Dezvoltării și candidat PD-L la europarlamentarele din 2009.

Nici CA-rile nu l-au ocolit. Ionescu este membru în CA al Delgaz Grid SA (firmă la care acționar majoritar este E.On România și minoritar Ministerul Energiei – care la E.On deține aproape 32%), și a mai fost președinte al Consiliului de Administrație de la Spitalul Județean Călărași.

Rareș Alexandru Ionescu are și afaceri private fiind acționar în trei firme: Proinstal SRL, Tellus Smart Development SRL și New Agro SRL (cu activitatea întreruptă temporar). Și aceste firme îl țin conectat cu statul prin contractele pe care le câștigă: în 2021 cu UM02542 – 5,45 milioane lei; cu comuna Borcea – 794 mii lei; cu comuna Belciugatele – 218 mii lei; în 2020 cu UM 02547 – 310 mii lei.

Proinstal SRL, care se ocupă cu „Lucrări de instalaţii electrice”, este cea mai prolifică dintre firmele lui Ionescu. Asociat cu el este George Marius Stână care, în 2011, a fost declarant incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, pe când acesta era consilier în cadrul Direcţiei Generale de Coordonare a Activităţii în Teritoriu, Unitatea Teritorială Călăraşi, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Raluca Cristina Ispir este jurist, membru provizoriu în CA și nu are un istoric la vedere prea bogat.

În 2004-2005 a fost șef serviciu la Direcţia de Programe Relaţii Societatea civilă, Direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului a sectorului 3, în 2005-2010, consilier la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în 2012, consilier şi consultant juridic la SC ADPB SA SECTOR 3. În perioada 2012-2016 a fost deputat PNL, președinte TNL sector 3 și vicepreședinte PNL sector 3.

Dra Ispir este mare iubitoare de animale, implicată în Protecția Animalelor a CJ Ilfov.

De la PSD la PD și la PNL

Bogdan Cătălin Ghelbere, alt membru provizoriu, este secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat păstrat de pe vremea lui Cîțu.

Ghelbere face parte din triunghiul de forță al PNL din Timiș alături de Alin Nica și Dănuț Groza. În prezent, Ghelbere este secretar general adjunct al PNL Timiș și până în februarie 2021 a fost consilierul președintelui CJ Timiș, Alin Nica.

Până în noiembrie 2020, Ghelbere a fost și consilier al deputatului PNL Marilen Pirtea (rectorul Universității de Vest din Timișoara).

Ghelbere le-a încercat pe toate de-a lungul carierei sale de politruc trecând prin aproape toate partidele – PSD, PC, PDL, PNL.

Ghelbere este acționar în două firme care sug și ele cât pot de la stat: 2MG SRL și Banat I.T.C. SRL.

La numai o lună după ce a fost numit de Alin Nica consilier personal, firmele lui Ghelbere obțineau două contracte cu Serviciul Județean de Ambulanță Timiș. Asta în condițiile în care șeful CJ Timiș coordonează Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, organizație în care Ambulanța Timiș este membră.

O altă afacere bănoasă o face firma 2MG SRL care are în derulare un contract de 11.000/lună cu Retim, societate unde Consiliul Local Timișoara este acționar. Contractul se derulează din anul 2005.

Dar, pe când ocupa funcția de consilier personal al șefului CJ Timiș, printre atribuțiile din responsabilitatea lui Bogdan Ghelbere erau și cele privind organizarea activităților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID), unitate care are ca asociați și CJ Timiș și primării din județ. Iar ADID Timiș are contracte de concesiune chiar cu Retim, de colectare și transport a deșeurilor din mai multe zone ale județului.

Firma Banat I.T.C. SRL avea doar în 2021 șapte contracte cu statul, cu diferite primării din județul Timiș, în valoare de aproximativ 25 mii de lei.

István Zahoranszki este membru UDMR și este celălalt Secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat moștenit de la guvernul Cîțu. Ca și colegii lui, este membru provizoriu în CA. El a lucrat din februarie 2004 în administrația publică din cadrul Primăriei Sighetu Marmației.

Interlopii în PSD

Directorul general al SMART SA este Gheorghe Bolintineanu și el cu un mandat provizoriu.

Bolintineanu a fost directorul sucursalei Scroviștea a RA APPS, membru CA al Companiei Municipale Agrement București (desființată anul trecut) și consilier la CJ Ilfov în două mandate (din 2012 până în 2020). A candidat pe listele PSD la Senat în 2020 și la Camera Deputaților în 2016.

În 2019, Bolintineanu a devenit președinte al PSD Ilfov, funcție în care a fost pus de tandemul Liviu Dragnea – Codrin Ștefănescu.

Dar Bolintineanu nu s-a bucurat de această poziție decât un an de zile. Pentru că, în 2020, Ciolacu desființează filiala după ce presa a dezvăluit legăturile conducerii PSD Ilfov cu lumea interlopă.

Scandalul s-a iscat ca urmare a dezvăluirilor Rise Poject care arătau implicarea clanului Sportivilor în PSD Ilfov. În investigație sunt prezentate atât imixtiunea interlopă cu scopul de a controla zona, cât și afaceri imobiliare de milioane de euro.

Dar, în politica românească nimic nu se pierde, totul se transformă în administratori sau directori la companiile de stat.

Bolintineanu este acționar unic al firmei Centrum Transport SRL aflată și ea pe pierdere ca și firma de stat pe care o conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#SMART SA, #Transelectrica, #afaceri cu statul, #interlopi afaceri cu statul , #premier