Ziare.com

Smiley a castigat cei mai multi bani din difuzari in 2014: Ce artisti se mai afla in top

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 23:30

   

Smiley a castigat cei mai multi bani din difuzari in 2014: Ce artisti se mai afla in top
Smiley, Connect-R si Mihai Margineanu sunt artistii romani care au obtinut cei mai multi bani din drepturile de autor pentru difuzarile radio si TV in 2014, potrivit unui top prezentat vineri de asociatia Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), in cadrul unei conferinte de presa.

In urma incheierii repartitiei banilor cuveniti membrilor CREDIDAM pentru difuzarile din 2014, Smiley se situeaza pe primul loc, cu peste 130.000 de lei, urmat de Connect-R cu peste 120.000 de lei si Mihai Margineanu cu peste 100.000 de lei.

In clasament se mai afla Matteo cu peste 100.000 de lei, cei doi membri ai trupei Fly Project - Daniel Denes cu peste 90.000 de lei si Tudor Ionescu cu peste 85.000 de lei, Andra - peste 82.000 de lei, Loredana - peste 74.000 de lei, DJ Sava - peste 67.000 de lei, Lora - peste 60.000 de lei, si membrii formatiei Holograf - fiecare cu peste 58.000 de lei.

"Noi am facut o situatie individuala si respectam acest principiu", a declarat directorul general al CREDIDAM, Stefan Gheorghiu.

El a precizat ca desi exista artisti care au mai multe secunde de difuzare pe unele posturi de radio sau televiziune, conteaza foarte mult ce acoperire au acele posturi si sumele pe care le livreaza acestea catre CREDIDAM, precizand ca suma incasata de la un post de televiziune ca PRO TV este mult mai mare decat cea primita de la un post din provincie.

"Daca esti difuzat pe un post de televiziune si de radio care plateste sume foarte mari, poti lua sume mai mari decat cineva care este difuzat mai mult, dar pe posturi mai mici", a afirmat Stefan Gheorghiu.

De ce sunt doar doi actori in top

In topul prezentat de CREDIDAM se afla doar doi actori, Mihai Bobonete si Mihai Margineanu, ambii cu peste 100.000 de lei.

Actrita Carmen Tanase, membra in Comisia Permanenta Speciala a CREDIDAM, a sustinut ca prezenta actorilor in acest top este redusa deoarece aparitiile la teatru nu sunt contorizate iar aparitiile la tv sau in reclame sunt reduse.

"In privinta actorilor sfera este destul de redusa, deoarece discutam doar de actorii care apar in seriale tv sau in reclame. Ei nu sunt foarte multi, sunt putini, din pacate. Aparitia la teatru nu are cum sa se contorizeze pe un soft. Sumele pe care actorii le primesc nu sunt foarte mari. Comparativ cu muzica, sunt mult, mult mai mici. Seriale nu prea mai sunt, sunt doar redifuzari, care se platesc mult mai putin decat o prima difuzare", a declarat Carmen Tanase.

Vicepresedintele Consiliului Director al CREDIDAM, Iulian Vrabete, a completat spunand ca una dintre cauzele pentru care actorii nu primesc la fel de multi bani este si faptul ca "foarte multi dintre producatorii de seriale tv pot conditiona aparitia de renuntarea la anumite drepturi".

"Este dreptul fiecaruia de a renunta sau nu la anumite drepturi. De aceea sunt foarte putini actori in top", a adaugat Vrabete.

Printre cei care lipsesc din clasamentul prezentat de CREDIDAM se numara si interpretii de manele, care desi au un post de televiziune care le prezinta melodiile, acesta nu plateste sumele datorate la CREDIDAM.

"Exista postul dedicat Taraf, care nu plateste si noi avem o problema in instanta cu proprietarul, care este Silviu Prigoana", a afirmat Stefan Gheorghiu.

Care e scopul asociatiei

CREDIDAM este o asociatie non-profit infiintata in 1996. Scopul asociatiei este de a colecta si repartiza banii cuveniti artistilor interpreti romani si straini, bani proveniti din difuzarea inregistrarilor comerciale de catre posturile de radio si TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice etc.

Desemnata prin lege organizatie de gestiune colectiva, asociatia numara in prezent peste 11.000 de membri: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzica populara sau muzica clasica).
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4875 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor