Miercuri, 11 Decembrie 2024, ora 13:07
2159 citiri
Oferte de joburi online prin SMS, folosite pentru strângerea de date personale FOTO /dnsc.ro
Cel mai vechi mod de a fura datele personale pentru o fraudă ulterioară, așa-numita „inginerie socială”, revine cu o nouă față. SMS-urile și mesajele Whatsapp care promit "job-uri online" sunt o metodă tot mai utilizată pentru a obține date personale de către persoane care le pot folosi apoi în scopuri infracționale.
„În ultimele zile, mulți români, atât din țară cât și din străinătate, au raportat primirea unor mesaje SMS sau pe diverse aplicații de mesagerie (WhatsApp) de la așa-ziși reprezentanți ai departamentelor de resurse umane ai unor companii. Aceste mesaje promit locuri de muncă online plătite cu sume de bani atractive”, a avertizat Directoratul Generale pentru Securitate Cibernetică (DNSC).
Specialiștii au oferit și sfaturi pentru a recunoaște tentativele de fraudă sau de strângere a datelor personale, iar DNSC a publicat și mai multe recomandări.
Cum recunoașteți aceste tentative de fraudă:
- Mesajele vin de pe numere necunoscute, uneori din alte țări.
- Mesajul începe cu: „Bună, sunt recruiter manager de la X companie”.
- Se oferă detalii vagi despre „oportunități de angajare” și se încurajează să contactați numerele respective.
Recomandări pentru prevenirea incidentelor:
- Nu furnizați niciodată date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.
- Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
- Raportați astfel de mesaje către organizația a carei identitate a fost furată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
- În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)
- Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!
Un ghid detaliat despre ingineria socială și modul de colectare a datelor care pot fi folosite ulterior în tentative de fraudă a fost publicat de DNSC AICI.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Telefonul tău este mai mult decât un dispozitiv pentru apeluri sau mesaje – este o adevărată bază de date despre tine. De la locație la obiceiuri de navigare și preferințe personale,...
Companii de stat ineficiente, întreținute din bani publici, rămân o sursă de controversă în România. De exemplu, Telegondola Mamaia funcționează doar patru luni pe an, însă Consiliul de...