30 de ani de la primul SMS. Câte litere încăpeau într-un mesaj

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 15:35
3979 citiri
30 de ani de la primul SMS. Câte litere încăpeau într-un mesaj

SMS-ul sărbătoreşte azi cea de-a 30-a aniversare. Primul mesaj text a fost trimis către un telefon mobil de un inginer Vodafone din Berkshire, Marea Britanie, pe 3 decembrie 1992.

A fost trimis pentru a testa tehnologia și conținea mesajul "Merry Christas" (Crăciun Fericit - n.r.). Neil Papworth i-a trimis mesajul unuia dintre șefii firmei, Richard Jarvis, care era la o petrecere de Crăciun. Nu a primit răspuns. Telefonul lui Jarvis, un Orbitel 901 nou pe piață, cântărea 2,1 kilograme.

La apogeul său, utilizatorii de telefoane schimbau miliarde de mesaje SMS - anagramă pentru Short Message Service - în fiecare an.

Serviciul este încă folosit, deși platformele de mesagerie criptate, bazate pe internet, cum sunt WhatsApp, Messenger și Telegram sunt mult mai populare.

Un SMS are cel mult 160 de caractere (litere și spații). Această limită a fost stabilită în 1985 de către germanul Friedhelm Hillebrand, unul dintre creatorii SMS-ului. Scriind propoziţii la întâmplare, a constatat că aproape întotdeauna a ajuns la 160 de caractere.

Majoritatea telefoanelor aveau în acele timpuri tastaturi numerice, cu două sau trei litere atașate fiecărui număr - astfel că, de exemplu, pentru a tasta litera C, tasta numărul 1 trebuia apăsată de trei ori.

Potrivit datelor statistice furnizate de ITU, agenţia Naţiunilor Unite care monitorizează telecomunicaţiile, și publicate de tf1info.fr, numărul record de SMS-uri expediate a fost atins în 2014 și este vorba despre 6.000 de miliarde de mesaje trimise.

În 2016, au fost trimise doar 3.000 de miliarde de SMS-uri în întreaga lume, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Mesageria de acest tip este foarte populară în acest moment în Nigeria. Anul trecut, au fost expediate 10 miliarde de mesaje SMS, în creştere cu 15% faţă de anul precedent. Motivul? Costul său redus (4 naira, adică 0,008 euro) în comparaţie cu cel al unei conexiuni la internet (1 euro pentru 2 GB).

Tinerii nu par deloc atrași de acest gen de comunicare. Utilizarea SMS-urilor în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a scăzut puternic în 2020 (-29%), potrivit unui studiu realizat de Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice. În schimb, mesageria online este din ce în ce mai populară (+54%).

Citește și:
O voce legendară de la Radio Europa Liberă împlinește 100 de ani. Mircea Carp, nepotul lui Garabet Ibrăileanu care a sfidat comunismul
O voce legendară de la Radio Europa Liberă împlinește 100 de ani. Mircea Carp, nepotul lui Garabet Ibrăileanu care a sfidat comunismul
Mircea Carp a lucrat la postul de radio „Vocea Americii”, mai întâi în calitate de crainic, iar apoi ca redactor și șef al secției române. Din 1979 a fost angajat de Radio Europa Liberă...
Alina Gorghiu cere senatorilor să posteze mai des pe TikTok, Instagram și Facebook: ”Vă propun deschiderea unui cont oficial al Senatului”
Alina Gorghiu cere senatorilor să posteze mai des pe TikTok, Instagram și Facebook: ”Vă propun deschiderea unui cont oficial al Senatului”
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a transmis luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, un memorandum către conducerea Senatului, în care arată că doreşte să dezvolte...
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Eu stiam ca SMS-urile aveau doar 120 de caractere.