”Să nu uiți de pe telefonul cui sunai să îți faci manevrele cu judecătoarea”. SMS-ul de 5.000 de lei trimis de un român care s-a simțit trădat

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 21:30
13446 citiri
”Să nu uiți de pe telefonul cui sunai să îți faci manevrele cu judecătoarea”. SMS-ul de 5.000 de lei trimis de un român care s-a simțit trădat
SMS-ul a fost trimis „țintei” și mai multor apropiați FOTO / Pixabay

Un om de afaceri din Oradea și-a dat în judecată un fost colaborator, cerându-i daune morale de 100.000 de lei pentru un SMS trimis trimis mai multor apropiați și parteneri de afaceri.

Judecătorii l-au obligat pe bărbatul care a trimis SMS-ul să achite daune morale de 5.000 de lei, dar sentința nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Oradea, un om de afaceri l-a reclamat pe un fost colaborator, după ce acesta din urmă i-a trimis lui și mai multor membri ai familiei, dar și unor parteneri de afaceri, un mesaj de amenințare.

„Pentru ce ai făcut astăzi la instantă, vreau să îți spun că ai întrecut măsura. Pentru că nu mi-ai plătit munca și mi-ai furat banii o să fac tot ce se poate sa fii un bogat în puscarie, și tu și tot grupul tau organizat de infractori, incepand de la tine marele…. și terminand cu toti sfatuitorii tai.

Sa nu uiti de pe telefonul cui sunai să îți faci manevrele cu judecatoarea……. și cu alții. Pentru toate astea te anunț ca ISU, Primăria, Politia locală, ITC, ITM... au fost doar "încălzirea". Exista DNA, DIICOT, OLAF ... ….. să tot fii prieten cu ….. și cu procurori care să te "albească".

De furatul de fonduri europene nu te scapă nimeni, nici de grupuri de infractori formate cu judecători și procurori, notari și avocati care fac falsuri la comanda ta. Așa să îți ajute Dumnezeu după cum faci”.

Acesta este mesajul pentru care omul de afaceri și-a dat în judecată fostul colaborator, cerând daune morale de 100.000 de lei.

În proces, omul de afaceri a arătat că prin mesajul transmis membrilor familiei sale și unor parteneri de afaceri a fost defăimat, amenințat și șantajat, SMS-ul fiind un atac la adresa demnității sale.

Apărarea celui care a trimis SMS-ul

Bărbatul care a transmis SMS-ul s-a apărat spunând că între el și reclamant sunt mai multe procese de natură comercială după ce a fost „țepuit” cu 100.000 de euro.

„Mesajele au fost expediate strict pe numerele de telefon folosite de…..atunci când prestam pentru el și pe adresa de e-mail pe care corespondam cu dânsul”, s-a apărat bărbatul, spunând că „niciodată acest mesaj nu a fost distribuit de el public și nu a fost comunicat altor persoane”.

Verdictul judecătorilor

În primă instanță, Judecătoria Oradea l-a obligat pe bărbatul care a trimis sms-ul să îi achite fostului său colaborator daune morale de 10.000 de lei. În apelul de la Tribunalul Bihor daunele au fost reduse la 5.000 de lei, dar sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

„Faptul că mesajul a fost primit şi de către alte persoane decât reclamantul este suficient pentru a da afirmațiilor un caracter de publicitate, neavând relevanță împrejurarea că persoanele care l-au primit sunt puține, că acestea făceau parte din anturajul și/sau familia reclamantului sau că textul nu a fost dat publicității pe reţele de socializare sau în mijloace mass–media, prin urmare aceste apărări ale apelantului-pârât sunt neîntemeiate.

În ce privește conținutul textului, Tribunalul apreciază că acesta se încadrează în caracteristicile unei fapte ilicite deoarece are un caracter defăimător, depășind limitele libertății de exprimare și chiar și cele ale unor afirmații făcute sub imperiul stresului/supărării produse de litigiile dintre părți. Cu toate acestea, în contra susținerilor apelantului reclamant și a celor reținute de prima instanță, Tribunalul apreciază că, atât prin conținut cât și datorită mijloacelor de transmitere respectiv identității destinatarilor, atingerea adusă imaginii, onoarei și demnității reclamantului este una minimă, nefiind justificată acordarea cu titlul de daune a sumei de 10.000 de lei”, se arată în sentința Tribunalului Bihor.

Tribunalul a mai arătat că „trebuie avută în vedere şi perspectiva pârâtului, care consideră că reclamantul şi-a însuşit pe nedrept o sumă de bani ce i se cuvine”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#SMS, #daune morale, #oradea, #om de afaceri, #proces , #justitie
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Nu judec. Doar remarc cat de putred este "mediul de afaceri"