Țara care va amenda platformele de social media ce încurajează oamenii să-și facă rău. Noua legislație tratează gestul ca ilegalitate

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 07:41
1341 citiri
Țara care va amenda platformele de social media ce încurajează oamenii să-și facă rău. Noua legislație tratează gestul ca ilegalitate
Rețele sociale pe telefon FOTO / pexels.com

Guvernul Marii Britanii intenţionează să facă ilegală încurajarea online a persoanelor să-şi facă rău şi va amenda companiile de social media care nu reuşesc să elimine astfel de materiale, ca parte a unei actualizări a legislaţiei care reglementează comportamentul online, transmite Reuters.

Promovarea sinuciderii este deja ilegală, dar Ministerul britanic al sectorului digital, culturii, mass-media şi sportului a declarat într-un comunicat că acum doreşte să solicite firmelor de social media să blocheze o gamă mai largă de conţinut.

”Firmele care operează reţele de socializare nu mai pot rămâne tăcuţe... şi se vor confrunta cu amenzi dacă permit ca acest comportament abuziv şi distructiv să continue pe platformele lor, în conformitate cu legile noastre”, a spus secretarul pentru sectorul digital, Michelle Donelan.

Guvernul conservator a spus că propunerile vizează blocarea imaginilor şi videoclipurilor similare cu cele vizionate de Molly Russell, o tânără de 14 ani a cărei moarte în 2017 a stârnit o îngrijorare continuă a publicului.

În septembrie, medicul legist care a investigat moartea ei a decis că platformele de socializare i-au furnizat conţinut care ”a prezentat actele de autovătămare ale tinerilor ca pe ceva romantic”.

Conform propunerilor, companiile de social media vor trebui să elimine şi să limiteze expunerea utilizatorilor la materiale care încurajează în mod deliberat oamenii să îşi facă rău.

Săptămâna trecută, guvernul a declarat că noua legislaţie va interzice, de asemenea, distribuirea de imagini cu caracter sexual explicit care au fost manipulate pentru a părea că prezintă pe cineva care nu a consimţit să apară în ele.

Detaliile complete despre cele mai recente propuneri - inclusiv pedepsele penale cu care se vor confrunta persoanele care promovează autovătămarea şi amenzile care vor fi aplicate companiilor - vor veni luna viitoare, când modificările legislative vor fi supuse Parlamentului.

Legislaţia mai largă care încorporează astfel de sancţiuni, cunoscută sub numele de Legea privind siguranţa online, a trecut lent prin Parlament, de la primul proiect din mai 2021.

Versiunile anterioare au încercat să interzică materialele ”legale, dar dăunătoare” online, atragând critici din partea companiilor de tehnologie şi a militanţilor pentru libertatea de exprimare, care au spus că definiţia este prea vagă şi ar putea fi folosită pentru a criminaliza în mod arbitrar comportamentul altfel legal.

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost susţinut puternic de organizaţiile caritabile pentru copii şi de sănătate mintală şi de persoanele care încearcă să limiteze abuzurile rasiste şi sexiste online.

Citește și:
Ce a pățit o americancă, militantă pentru drepturile animalelor, după ce a plimbat un vițel prin Piața Roșie din Moscova VIDEO/FOTO
Ce a pățit o americancă, militantă pentru drepturile animalelor, după ce a plimbat un vițel prin Piața Roșie din Moscova VIDEO/FOTO
O americancă a fost reţinută şi amendată de un tribunal rus pentru că a plimbat în Piaţa Roşie din Moscova un viţel pe care a declarat că l-a cumpărat de la o piaţă locală pentru a-l...
Eurovision 2023. România ajunge în a doua semifinală, la Liverpool
Eurovision 2023. România ajunge în a doua semifinală, la Liverpool
Tragerea la sorţi pentru desemnarea ţărilor participante în cele două semifinale ale Eurovision 2023 a avut loc cu puţin timp în urmă la Liverpool, oraşul în care se va desfăşura...