Ziare.com

A patra revolutie industriala a inceput. Noi unde suntem? Digitalizarea in administratia publica locala

de Diana Buzoianu, avocat
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 08:32

   

A patra revolutie industriala a inceput. Noi unde suntem? Digitalizarea in administratia publica locala
Diana Buzoianu
Dezvoltare urbanistica haotica, PUZ neadaptat la realitatea locuitorilor din Sectorul 1, termene in Romania in medie de 260 de zile pentru obtinerea unor autorizatii de construire si lista ar putea continua.

Citeste toate textele scrise de Diana Buzoianu pentru Ziare.com

Aceasta este realitatea pe care o vedem in Romania, in Bucuresti, in sectoare.

La capatul opus se anunta ca a Patra Revolutie Industriala incepe. Vrem orase smart, procese eficientizate prin digitalizare, vrem sa votam si sa ne obtinem toate documentele oficiale online, vrem sa fim ca Estonia sau Germania.

RealitatiNe imaginam ca digitalizarea trebuie sa inceapa acum, sa se faca peste noapte si sa coste putin. Asta in contextul in care Romania se situeaza pe locul 27 din 28 in cadrul Uniunii Europene in ceea ce priveste Indicele economiei si societatii digitale (DESI) pentru 2019 al Comisiei Europene.

In realitate, digitalizarea administratiei publice va dura si va costa. Considerati-l costul trecerii in secolul XXI. Mai mult decat atat, digitalizarea nu va putea fi realizata peste tot in acelasi timp sau in acelasi ritm, motiv pentru care, la nivel de Romania, vor exista orase pioniere, modele de buna practica de urmat care vor putea seta standardele pentru digitalizarea administratiei publice locale.

Bucurestiul, actionand integrat cu sectoarele sale, are potentialul si resursele necesare sa faca pasul in secolul XXI si sa fie cel mai puternic hub de digitalizare al tarii noastre.

Sectorul 1 poate avea servicii de calitate si prin digitalizare, care sa reflecte bugetul si resursele reale de care dispune.

Vestea si mai buna?

Digitalizarea e un instrument care poate fi folosit pentru a solutiona nevoile noastre prioritare, spre exemplu: dezvoltare urbanistica si aprobarea unor PUG-uri si PUZ-uri in urma unor analize de baze de date interconectate, dar si lansarea unor sisteme mai eficiente de furnizare de autorizatii.

De unde sa incepem?Cand vorbim de digitalizare ne gandim in general la aplicatii/platforme/sisteme care ajuta punctual la rezolvarea sau eficientizarea unor procese. Vorbim de orase smart, dar ne gandim la aplicatii sau platforme specifice pentru scopuri precum gestionarea iluminatului public sau semaforizare inteligenta sau plata taxelor online.

Acestea sunt o parte importanta a digitalizarii, dar sunt departe de a fi raspunsul complet.

Mai rar, insa, atingem subiectul unei structuri de baza care sa aiba rolul de a conecta bazele de date existente sau viitoare, structura pe care apoi se pot construi toate aceste aplicatii si platforme punctual gandite pentru anumite probleme, care, inca de la bun inceput, sa poata fi interconectate.

Digitalizarea in administratia publica locala porneste de la o baza solida fara de care nu poti construi nimic durabil. In administratia publica locala, pentru multe orase din toata lumea, dar si din Romania, baza digitalizarii este Sistemul Informational Geografic.

Cum folosim Sistemul Informational Geografic in serviciul cetatenilor?Sistemul Informational Geografic (i.e. GIS) este, din punct de vedere vizual, o harta geografica a unitatii administrativ teritoriale, harta peste care se pot urca apoi baze de date care sa permita structurarea informatiei intr-un mod util, eficient in vederea luarii deciziilor din cadrul administratiei publice locale.

Mii de entitati din domeniul privat sau public din toata lumea folosesc deja GIS-ul pentru a crea harti care comunica, care sunt folosite apoi pentru analize, statistici sau gasirea unor solutii pentru problemele punctuale prezente la nivelul lor.

Printre acestea se numara deja administratii publice locale chiar din Romania: Oradea, Bihor sau Iasi deja folosesc GIS-ul pentru a facilita anumite servicii catre populatie.

In Iasi, GIS-ul este folosit, printre altele, la eliberarea titlurilor de proprietate, intocmirea proiectelor de hotarari pentru concesionari, inchirieri, schimburi de teren, intocmirea planurilor de situatie si a schitelor necesare pentru proiectare, verificarea situatiei juridice a terenurilor etc.

Implementarea GIS-ului are la baza o prima harta geografica peste care se tot adauga alte baze de date. Prima harta este compusa din datele tuturor proprietatilor din cadrul Bucurestiului/sectoarelor, in baza inregistrarii in cartea funciara.

Fara sa ai o imagine clara asupra terenurilor si imobilelor din Bucuresti sau sectoare, nu ai cum sa gestionezi resursele pentru dezvoltarea orasului. Fara date concrete si analize bazate pe informatii obiective, deciziile luate in cadrul administratiei publice sunt jocuri de noroc.

In Bucuresti sau in sectoarele acestuia, implementarea GIS-ului poate avea un impact major prin faptul ca va permite:
  • Managementul traficului;
  • Managementul finantelor publice;
  • Managementul turistic;
  • Emiterea online a numeroase tipuri de certificari;
  • Managementul retelelor de utilitati publice;
  • Managementul investitiilor etc.


In fapt, prin implementarea GIS-ului, Bucurestiul poate intra in secolul XXI.

Nu va fi usor, nu va fi ieftin, va presupune multa determinare si multa munca. Odata implementat se vor putea automatiza procese care acum dureaza luni de zile, precum emiterea de autorizatii de construire.

Tot prin GIS se poate asigura si transparenta fata de cetatenii care ar putea avea acces la acele date care nu sunt confidentiale si care pot fi asezate pe harti, pentru intelesul tuturor utilizatorilor.

ConcluziiIn acest moment, traim intr-un oras si in sectoare acaparate de hotie si incompetenta. Digitalizarea ne poate elibera orasul inclusiv prin transparentizarea actiunilor administratiei locale.

Prin digitalizare Bucurestiul, impreuna cu sectoarele sale, are sansa sa ajunga in randul capitalelor europene.

Digitalizarea nu este raspunsul la toate problemele noastre, dar ne poate face sa ardem pasi importanti si sa marim ritmul prin care ne apropiem de un viitor mult mai bun. De asemenea, digitalizarea nu este un scop in sine, ci este necesara pentru a raspunde la acele nevoi ale locuitorilor orasului/sectorului care sunt prioritare si care pot fi solutionate mai rapid si mai eficient cu ajutorul ei.

Viitorul este digital, dar tine de liderii pe care noi ii alegem cum o sa ne raportam la acest viitor. Imi doresc un Sector 1 digitalizat, iar impreuna cu echipa mea voi voi determina ca acest obiectiv sa devina realitate.

Diana Buzoianu (presedintele filialei PLUS Sector 1) este avocat si expert IAPP privind protectia datelor. Vrea sa contribuie la construirea unui Bucuresti al viitorului, ajutand la implementarea viziunii unei capitale in care exista solutii tehnologice dedicate rezolvarii problemelor cu care se confrunta orasele contemporane (trafic, aglomeratie, poluare etc).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9309 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"A patra revolutie industriala a inceput. Noi unde suntem?"

Din punct de vedere al evolutiei, romanii au trecut de Epoca Fierului si au intrat in Epoca Cuprului si Neferoaselor. Aportul IT la aveasta evolutie este evident. Colectarea neferoaselor la groapa de gunoi este sustinuta de numarul de computere aruncate...

Si calea ferata, mai ales cea din Franta, contribuie foarte mult la succesul Epocii Cuprului. Desi acolo se mai intampla sa fie si electrocutari datorite noilor tehnologii si lipsei manusilor de cauciuc...

Mai subliniez ca RO are Internetul cel mai rapid din Lume :) Numarul de cabluri aeriene care intuneca cerul oraselor si satelor este atat de vizibil. Ai impresia ca un electrician nebun a scapat de la Salonul de Electricieni si si-a facut de cap pe stalpii patriei :)

Am observat si o ameliorare a alfabetismului primar: toti scriu acum NUMAI CU MAJUSCULE sau chiar cu anumite desenase debile si semne cabalistice. Unii vorbesc numai cu mainile, fara sa mai dea din buze.

In rezumat, RO sta foarte bine, nu are nevoie de nimic! Mai buni decat atata, ar fi chiar indecent :) Am citi de curand ca UTI (Urdareanu) Technologies fac niste valize in care se transporta echipamentul electronic NATO :) Iata ca se adevereste ce va spun, fara valizele de la UTI, OTAN era in buda pana la ochi.

 

Stimata Diana,

intrebati de unde sa incepem?
1.Trebuie ca PLUS sa inceapa cu un proiect de tara cu obiectivul REINDUSTRIALIZARII!
2.Trebuie sa incepem cu "prima revolutie industriala", aceea a montajului si productiei de piese si agregate simple, in raport cu calificarea fortei de munca, cu experienta industriala si capacitatea institutionala de a sustine inventia si inovatie si transferul tehnologic!
Dupa acoperirea teritoriului si crearea a citeva milioane de noi locuri de munca industriale, Romania va trece la a doua revolutie industriala cu mecanizarea proceselor de productie, cu asimilarea de agregate si ansambluri complexe pentru industria europeana si mondiala!
Din acest moment si pe masura ce tara se apropie de cerintele si capacitatea industriala a celei de a "treia revolutii industriale", a constructiei de masini si utilaje complexe, valoarea adaugata si beneficiile industrializarii vor fi simtite in impozite, economie si salarii.Abia dupa aceeea Romania poate vorbi de tranzitia catre cea de a 4-a revolutie industriala!Treptele acestea "tehnice" nu pot fi sarite, fiecare fiind fundamentul si creatorul conditiilor pentru urmatoarea.Ele pot fi doar comprimate ca timp!
Fara acest parcurs tehnic, ceeace spuneti despre digitalizare si in genere transpunerea in zona informatica a circuitului birocratic este o iluzie!
Insasi strategia digitalizarii, la fel ca strategia energetica, CAS.,rutiera, C.Ferate si celelalte 50 de strategii nationale sint PARTE INTEGRANTA a procesului de reindustrialuizare!
In lipsa acestui proces industrial nu exista resursele materiale si financiare de sustinere pentru nici o strategie, nu exista utilizatorii de forta a acestora, iar abordarile vor fi doar teoretice si electorale la "schimbarea imparatului"!
3.Credinta ca cerintele economice nationale pot fi realizata punctual, pe sectoare economice ori bugetare este iluzia unei clase politice si partid nou, care inca n-a inteles ca dezvoltarea industriala este "mama materiala si financiara" a dezvoltarii, care crede ca totul poate fi rezolvat treptat si independent de ansamblul economic si industrial national de azi, absolut esuat!
Dezvoltarea economica nationala este un proces sistemic in care abordarea necesara este simultana pentru toate domeniile si sectoarele societatii industriale, motorul si sustinatorul acesteia fiind dezvoltarea industriala, care pe masura ce evolueaza indica si constringe celelalte domenii la perfectionare si functionalitate.
Aceasa desfasurare economica ascendenta nu poate fi planificata ori realizata punctual, lipsind orice viziune si indicii cum trebuie realizata - fara proiectul de reindustrializare - care indica obiectivele concrete si cronologia lor."Unde un proiect de tara nu e, nimic nu e!"Nimic nu-i mai evident acest adevar ca in Romania postcomunista!

 

alti veleitari aventurosi

dornici de publicitate. unde ati fost pana acum filozofilor. si de ce nu ati facut acest lucru. cine v-a oprit. sau ati stat ca strutul cu capul in nisip, ceeace este cam nasol ptr. d-ra avocat. si acum vati trezit subit. la ce functie de consilier vrei sa candidezi stimabilo. si in ce sector ca sa stiu sa nu te votez. cei care intradevar au chemare pntru a face ceva util societatii nu-si promoveaza imaginea ca artistii si nici nu se amesteca in lucruri care nu-i prives, iar daca iau in calcul si ce expertiza ai, m-asi fi astepta la un puct de vedere pe tema taierii de pensii la magistrati. nu este vina ta ci a celor care va imping in fata de la bruxelles.

e despre Revolutia Sistemelor Sociale

se tot vorbeste despre a iv-a revolutie industriala, ca si cum povestea este despre evolutia fundamentala a industriei.

or nu prea e asa, pentru ca revolutia industriala,
chiar si cind e fundamentala,
e doar o cale spre implinirea altei tinte,
abia aceasta fiind cea care conteaza, cea fara de care civilizatia nu mai poate inainta.

aceasta tinta se numeste Sisteme Sociale, prin urmare se vor manifesta noi sisteme sociale, capabile sa rinduiasca civilizatia astfel incat ea sa si poata perpetua dezvoltarea.

prin urmare ar fi mai cu folos daca, de fiecare data cind vorbim despre revolutie industriala, inlocuim zicerea cu 'revolutia sistemelor sociale'.

de ce?
pentru ca abia atunci cind focusarea se pastreaza prezenta pe fiecare sistem social se poate spera ca 'revolutia sistemelor sociale' sa fie plenara.

mai simplu spus, ca tot e vorba despre politica,
sau mai ales pentru ca e vorba despre politica,
discutia care conteaza
E DESPRE UN NOU SISTEM POLITIC!

prin urmare,
doamna Diana Buzoianu,
indrazniti sa priviti dincolo de a iv-a revolutie industriala,
indrazniti sa revolutionati Sistemul Politic.

...o astfel de indrazneala ar trebui sa se manifeste in fiecare partid politic, nu doar pentru ca Sistemul Politic ar putea, astfel, sa-si savarseasca revolutia, dar si pentru ca, prin natura sa, Sistemul Politic poate deveni un catalizator pentru procesele de transformare fundamentala a celorlalte sisteme sociale...

 

E vremea GIS-ului. E momentul sa se adapteze oamenii si metodele

Inclusiv oamenii si metodele prin care se sifoneaza banul public. Diferenta va fi ca sumele vor fi mai mari, iar smecherii vor fi mai putini si mai usor de prins.

 

Foarte simplu

Cat la suta dintre romani stiu si inteleg ce inseamna cuvantul "digitalizare" ?
Revolutia industriala este pentru popoare educate nu pentru popoare salbatice !
La noi, revolutia industriala ar trebui sa inceapa cu educatia !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor