Aberatia zilei: Ev Mediu cu diriginti de santier

Vineri, 14 August 2015, ora 10:55
7310 citiri
Aberatia zilei: Ev Mediu cu diriginti de santier
Foto: casenaturale.org

Un sfert din populatia Romaniei traieste, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in conditii similare cu cele din Evul Mediu, iar Parlamentul, in loc sa se ocupe cum se cuvine de imbunatatirea calitatii vietii, isi permite luxul de a adopta legi gresite, contrare intereselor a milioane de cetateni.

Conform datelor oferite de ultimul recensamant si publicate vara trecuta de INS, aproape 4,3 milioane de romani traiesc ca in Evul Mediu, in case de paianta si chirpici.

Statistica este nemiloasa si arata ca 3.438.201 de romani traiesc in astfel de case in mediul rural, dar exista si 857.627 de oraseni care locuiesc in conditii similare.

Intr-o astfel de tara, senatorul PSD Leonard Cadar a propus (si Parlamentul a votat!) modificarea Legii calitatii in constructii, astfel incat nimeni nu mai poate ridica o casa sau o anexa gospodareasca, daca nu angajeaza un diriginte de santier si un responsabil tehnic cu executia, scrie Romania Libera.

Pana acum, erau exceptate de la aceste restrictii constructiile cu parter sau parter si etaj din mediul rural, dar in noua lege, care intra in vigoare de la 31 august, exceptiile au fost eliminate.

Prin urmare, daca nea Ion va dori sa inalte niste pereti pentru a-si completa casuta de chirpici, va trebui sa scoata din buzunar cateva zeci de euro (cel putin!), pentru a plati doi specialisti care sa il invete cum se amesteca in mod corect lutul, paiele si balegarul de cal.

Contactat de sursa citata, senatorul PSD Leonard Cadar a spus ca intentia sa a fost una corecta, pentru ca "sunt vile cu 2-3 etaje in mediul rural ce nu respecta nicio regula", iar tarifele in provincie nu sunt asa de mari, ca la Bucuresti.

"Nu este nimic exagerat, sunt alte initiative legislative aberante", a recunoscut acesta cu candoare.

Luat la intrebari, senatorul PSD a dezvaluit ca propunerea sa viza initial doar constructiile cu destinatie de locuinta, dar, probabil dintr-o eroare, legea se va aplica tuturor constructiilor. In aceste conditii, Leonard Cadar propune remodificarea legii dupa 1 septembrie, cand Parlamentul se intoarce din vacanta.

Cel mai avizat punct de vedere vine insa din partea arhitectului Serban Tiganas, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), care spune ca uniformizarea cerintelor pentru ridicarea unei constructii este normala, pentru ca "nu trebuie sa separam lumea intre urban, unde ne intereseaza calitatea, si rural, unde fiecare sa faca ce-o vrea", insa, subliniaza el, solutiile pentru rezolvarea acestei probleme sunt cu totul altele.

Serban Tiganas arata ca "dirigintele de santier este o inventie romaneasca", nu mai exista nicaieri in Europa, unde arhitectul este cel care raspunde de calitatea lucrarii si reprezinta interesele clientului in fata constructorului.

"Responsabilul tehnic cu executia si dirigintele de santier sunt specii romanesti care au creat in timp piata pentru anumite categorii de persoane ce au obtinut atestatul respectiv (...) Inspectia de Stat in Constructii nu exista in tarile occidentale ca institutie. Acolo sunt alte mecanisme agregate de verificare cum ar fi firmele de asigurari, primariile.

Sistemul romanesc se bazeaza pe conceptii centralizate si etatiste datand dinainte de 1990, ce au fost alterate prin o putere centralizata a statului, dar si o incapacitate de a exercita controlul", a mai declarat arhitectul.

Si uite-asa, facem ce facem si ne izbim inca o data de Ceausescu...

Rezumand, putem spune ca, incepand de luna viitoare, un taran din Petrachioaia nu va putea sa isi ridice un grajd fara sa dea bani unui diriginte de santier inutil si unui responsabil tehnic cu executia la fel de inutil, si asta pentru ca Parlamentul a gresit atunci cand a modificat legea in favoarea unor "specii romanesti", de care nici nu s-a auzit in alte tari europene civilizate.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: ”Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: ”Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”
Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, 1 decembrie, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României. Iohannis a vorbit despre...
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj de Ziua Naţională, precizând că „avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi...