Casa in care s-a nascut baronul Samuel von Brukenthal a ajuns carciuma si sala de pariuri. Desi este declarata monument istoric, cladirea nu a fost niciodata renovata dupa 1989 de catre actualul proprietar, iar autoritatile dau neputincioase din umeri, sustinand ca legea nu le permite sa intervina.
Casa in care s-a nascut, in 1721, baronul Bruckental a fost construita de tatal sau, jude regal, in centrul comunei Nocrich, din judetul Sibiu, informeaza Digi24.
Comunistii au nationalizat-o, transformand-o in fabrica de covoare si apoi in club de tineret. Dupa 1989, nu a revendicat-o nimeni, asa ca a fost scoasa la licitatie, fiind cumparata de Aurel Irod, primarul din perioada comunista (pe ce bani, asta e o alta intrebare....).
Fostul edil se plange ca nu a avut cu ce sa faca restaurarea cladirii, pentru ca, fiind declarata monument istoric, trebuie "lucrat cu meseriasi in domeniu", iar asta "costa enorm", spune el.
Desi zace in paragina, cladirea reprezinta un punct de atractie in comuna. Dar nu datorita istoriei sale, ci pentru ca fiul primarului a transformat-o in urma cu zece ani in bar, iar in ultimul an a amenajat si o sala de pariuri.
"Cei care... cu care lucreaza fiu-meu au niste jocuri mecanice, au... Sa isi castige si ei existenta, sa... Ca altfel, sta spatiul liber, ce sa facem cu el?", a argumentat Aurel Irod, pentru Digi24.
Razvan Pop, directorul Directiei pentru Cultura Sibiu, sustine ca autoritatile nu pot face nimic, daca asupra constructiei nu se fac interventii nepermise de lege.
Cat despre destinatia data cladirii: "Proprietarul trebuie sa aiba initiativa. Or, daca nu exista o initiativa, o idee, un demers, un sens in a face ceva, statul nu are cu ce interveni", sustine reprezentantul autoritatilor.
Si, totusi, cei de la primarie care au avizat functionarea carciumii intr-un monument istoric ar putea fi chemati sa dea niste explicatii in fata oamenilor legii, pentru ca e greu de crezut ca nu exista niste restrictii si poti face sala de jocuri oriunde (intr-un spital sau intr-o gradinita, de exemplu...).
Conform Legii privind protejarea monumentelor istorice, "monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare" fiind interzisa "desfiintarea, distrugerea partiala sau totala, profanarea, precum si degradarea" lor.
Iar profanare inseamna, printre altele, inclusiv "a batjocori, compromite, dezonora, necinsti, terfeli" sau a "trata cu lipsa de respect" istoria nationala.
Desigur, exista si varianta ca proprietarul imobilului sa sustina ca el n-a facut decat sa puna monumentul istoric in acord cu starea actuala a culturii romane. De ce sa fi amenajat o sala de spectacole sau o biblioteca, daca lumea nu cere asa ceva?
ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.