Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: Unde esti tu, Traiane?

Joi, 20 August 2015, ora 16:39
6660 citiri
Aberatia zilei: Unde esti tu, Traiane?
Foto: Digi24

In urma cu aproape 2000 de ani, imparatul Traian a construit in numai doi ani celebrul pod peste Dunare. Din piatra, pamant si var. In zilele noastre, urmasii lui nu sunt in stare sa duca la bun sfarsit un biet proiect de restaurare a lucrarii, desi municipalitatea a primit o multime de bani europeni in acest scop.

Cu o lungime de 1.135 de metri, podul lui Traian a fost inaugurat in anul 105, dupa ce s-a lucrat la el timp de doi ani. Construit de faimosul arhitect Apolodor din Damasc, podul este unul dintre simbolurile orasului Drobeta Turnu Severin, dar a ajuns o ruina care zace intr-o mizerie crunta. Din constructia istorica a ramas numai un picior, care sta sa se prabuseasca peste mormanele de pet-uri din apropiere, inconjurate de balarii.

Autoritatile au cerut si au obtinut de la Bruxelles 5 milioane de lei pentru un proiect de reabilitare care, pe hartie, arata foarte bine si cuprinde atat muzeul cat si castrul roman Drobeta, informeaza Digi24.

Insa, din cauza incompetentei si iresponsabilitatii de care au dat dovada edilii locali, proiectul initiat in urma cu sase ani nici macar nu a inceput, in conditiile in care, conform termenelor stabilite, trebuia sa fie gata inca de acum doi ani. Mai mult, daca lucrarile nu sunt finalizate in acest an, banii europeni se pierd definitiv, costurile proiectului urmand sa fie transferate in grija Consiliului Judetean Mehedinti.

"E vai si-amar, e praf. Daca filmati in jur, e plin de mizerie si de pet-uri", a comentat un localnic pentru Digi24.

Gabriel Ilina, manager de proiect la CJ Mehedinti, s-a justificat, dand vina pe lipsa banilor si birocratie.

"Sunt dificultati economice, au fost foarte multe modificari de proiect, fie descoperiri arheologice, avize de la diverse institutii", a baiguit el.

Acelasi manager insa a recunoscut ca s-au facut cheltuieli, dar rezultatele nu se vad.

"S-au bagat cam multi bani si nu s-a facut nimic, nimic. A rezistat 3.000 (de fapt putin peste 1900, n.red.) si noi nu suntem capabili sa facem sa reziste un an. Faceau cu pamant si cu var si a rezistat mii de ani", a declarat acesta la postul Romania TV.

Din pacate, acest caz este reprezentantiv pentru felul in care Romania isi trateaza vestigiile. Pe Internet circula fotografii cu animale care pasteau in urma cu cativa ani la Sarmizegetusa Regia, dar si cu case memoriale sau cladiri istorice cu semnificatie aparte care stau sa se prabuseasca sub ochii indiferenti ai edililor si ai reprezentantilor Ministerului Culturii.

Sarmizegetusa se sufoca in porumb si ceapa

Sarmizegetusa, distrusa de o parcare - Ministrul Culturii cere ancheta penala

Cine a fost in Grecia macar o data a vazut cu ochii lui cu cata dragoste si mandrie sunt inconjurate (si mai ales ingrijite!) vestigiile istorice. Grecia toata e ca o carte de povesti deschisa milioanelor de turisti care o viziteaza si de pe urma carora se castiga bani frumosi, precum si respectul celorlalte natiuni.

Noua ce ne trebuie ca sa punem in aplicare lozinca "Mandru ca sunt roman"?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#restaurare pod Traian Drobeta, #lucrari reabilitare pod Traian , #administratia