Ambasada SUA a donat 60.000 de dolari pentru bisericile fortificate din Sibiu

Joi, 04 Mai 2017, ora 14:04
2420 citiri
Ambasada SUA a donat 60.000 de dolari pentru bisericile fortificate din Sibiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a oferit, joi, un cec de aproape 60.000 de dolari Bisericii Evanghelice din Romania pentru lucrari de reabilitare la trei biserici fortificate din judetul Sibiu, proiectul fiind ales in urma unei selectii internationale la care au participat proiecte din intreaga Europa.

Ambasadorul SUA se afla, joi, in judetul Sibiu, in comuna Iacobeni, situata la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, unde va vizita biserica fortificata din Movile, monument istoric ce dateaza din secolul XIII.

Klemm i-a oferit episcopului Bisericii Evanghelice din Romania, Reinhardt Guib, un cec in valoare de 59.300 de dolari pentru lucrari la trei cetati fortificate din judetul Sibiu, cetatea din Movile fiind una dintre ele.

"Respectam Romania, respectam cultura si traditiile sale si, prin acest respect, putem sa dezvoltam o mai buna intelegere. Sunt deosebit de mandru ca, in calitate de ambasador, avand suportul tarii mele si al Guvernului meu, inclusiv suportul financiar, putem sa investim in protejarea proprietatii culturale din Romania", a declarat Hans Klemm.

Acesta a explicat ca a fost o competitie internationala.

"O data pe an, invitam organizatii neguvernamentale, institutii si biserici sa prezinte propuneri de a conserva cultura si traditiile lor. Episcopul, cu echipa cu care lucreaza, a intrat in competitie cu proiecte din intreaga Europa si a fost un numar destul de mic de proiecte pe care le-am ales. Propunerea in sine, dar si importanta mostenirii culturale de aici, au fost selectionate si sunt foarte mandru ca pot dona din partea poporului american o mica suma de bani pentru a ajuta la sustinerea bisericilor", a mai spus Klemm.

El s-a aratat incantat de frumusetea bisericilor fortificate dijn Transilvania, spunand ca sunt reprezentari impresionante ale istoriei romanesti.

La randul sau, episcopul Reinhardt Guib a spus ca exista 160 de biserici fortificate in Transilvania, dar putini sasi, care nu le pot intretine.

"Pentru noi este nu numai o onoare, dar si un semn ca Ambasadei Americii in Romania ii pasa nu numai de oameni, ci si de democratia din Romania. Speram ca ne sprijina si in continuare, dupa demersurile Parlamentului care nu sunt deloc de bun augur. Sper ca ne sprijina si in continuare ca justitia sa ramana independenta, ca democratia si valorile sa fie respectate si, totodata, sprijina si cultura in Romania prin aceasta donatie generoasa pentru bisericile din Agarbiciu, Daia si Movile", a declarat Reinhardt Guib.

Potrivit acestuia, la cele trei biserici incluse in proiect se vor face lucrari urgente, in special la acoperisuri.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#donatie Ambasada SUA biserici, #donatii biserici fortificare Sibiu, #Hans Klemm ambasador SUA , #administratia