Ziare.com

Ancheta Ziare.com De ce raman bucurestenii in frig: Trei decenii de incompetenta pun pe butuci termoficarea construita de Ceausescu

de Gabriel Kolbay
Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:27

   

Ancheta Ziare.com De ce raman bucurestenii in frig: Trei decenii de incompetenta pun pe butuci termoficarea construita de Ceausescu
Mii de bucuresteni risca sa ramana, in orice moment, in frig in propriile locuinte, din cauza ca sistemul de termoficare al Capitalei - inovator la momentul in care a fost construit - s-a degradat intr-atat incat crapa acum pe toate partile.

De vina sunt autoritatile, care, in ultimele trei decenii, fie n-au fost in stare, fie nu le-a pasat sa-l modernizeze sau macar sa il intretina.

Ziare.com va prezinta pe larg, incepand de astazi, situatia dezastruoasa in care a fost adus, in ultimii ani, cel mai mare sistem de termoficare din tara. Va vom relata si despre eforturile si riscurile pe care si le asuma oamenii care mentin termoficarea in functiune, dar si despre motivele pentru care nici astazi, desi am ajuns intr-un moment critic, nu se incepe reabilitarea sistemului mamut.

La inceputul anilor 1940, bucurestenii inca se mai incalzeau la sobe cu lemne si carbuni. Peste aproximativ un deceniu si jumatate - pe fondul industrializarii din perioada interbelica - au aparut si cateva zeci de centrale de cvartal (inca in functiune astazi) care se alimenteaza cu gaz si deservesc fiecare cateva cladiri.

Nevoia unui sistem de termoficare urias - cum e cel de astazi din Bucuresti - s-a simtit, insa, abia la inceputul anilor 1960, odata cu aparitia marilor platforme industriale ale orasului.

Incepand cu acea perioada, incalzirea devenise necesara atat pentru industrie, cat si pentru sutele de blocuri noi pe care statul le construia anual pentru a caza miile de muncitorii veniti in Capitala din intreaga tara.

Asa se face ca, la inceputul anilor 1960, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a intocmit o prima schema de termoficare a Capitalei pe baza careia a inceput constructia intregului sistem.

Sistemul urias, construit in doar doua decenii

Un prim pas a fost modernizarea Centralei termoelectrice (CET) de la Grozavesti (care functiona deja de mai bine de 7 decenii) si transformarea ei in furnizor de agent termic al Capitalei. S-au construit si inaugurat apo: CET Grivita (1962), CET Titan (1963), CET Sud (1964) si alte 4 centrale. Ultima inaugurata, in anul 1987, a fost CET Progresul.

In paralel, s-a realizat o vasta retea de distributie alcatuita din 954 de kilometri de retea principala (conducta magistrala cu diametru mare, de pana la 1,2 metri) si 2.936 de kilometri de conducta din reteaua secundara. In plus, in aceeasi perioada s-au construit aproximativ 1.000 de puncte termice (un fel de minicentrale pentru prepararea apei calde care ajunge in calorifere si la robinet).


In doar 20 de ani s-au contruit si CET-urile, dar si uriasa retea de conducte care distribuie agentul termic. - Foto: Alexandru Nistor


Per total, s-a reusit punerea in functiune a unui sistem urias, complex, care incalzeste Capitala de zeci de ani.

Cum functioneaza, de fapt, termoficarea Bucurestiului?

Cum se face ca tot acest sistem mamut de centrale si tevi livreaza in case si institutii atat caldura, cat si apa calda?

Totul incepe de la CET-uri, care livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) apa foarte fierbinte catre cele 1.000 de puncte termice. Ati crede ca aceasta apa ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur, direct la centrala care a livrat-o.

Ce rost are, deci, tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care circula deja pe alte doua circuite separate ale retelei secundare de distributie: unul care duce spre caloriferele oamenilor si altul care alimenteaza locuintele cu apa calda menajera.

In niciun moment apa din cele 3 circuite nu se amesteca, in punctele termice.


In punctul termic, apa de la CET incalzeste apa de pe circuitele care alimenteaza locuintele cu caldura si apa cald - Foto: Alexandru Nistor


Ca intregul sistem sa fie rentabil, specialistii au gandit CET-urile ca pe niste unitati care sa produca nu doar energie termica pentru bucuresteni, ci si energie electrica pe care sa o vanda. Sistemul poarta denumirea generala de productie de energie in co-generare. Ideea a fost una buna, iar tehnologia folosita a fost inovatoare pentru acea vreme.

Din pacate, autoritatile de dupa 1989 n-au inteles ca sistemul - oricat de performant ar fi - are nevoie de intretinere pentru a functiona. In consecinta, in ultimii 28 de ani s-au alocat bani pentru aproape orice in Romania, mai putin pentru intretinerea acestui sistem. Mai mult chiar, sistemul a fost si capusat cu tot soiul de contracte incheiate in conditii dubioase...

Cum a ajuns sistemul inovator construit de Ceausescu sa crape pe toate partile

Dupa Revolutie, autoritatile si-au impartit administrarea sistemului de termoficare al Capitalei. CET-urile au ajuns in grija unor companii administrate de autoritatile centrale, aflandu-se astazi in administrarea ELCEN (detinuta de Ministerul Energiei) . In schimb, reteaua de tevi a ramas la RADET (aflata in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti).

Din pacate, nici guvernelor care s-au perindat si nici autoritatilor locale nu le-a pasat de sistemul de termoficare al Capitalei.

Asa se face ca doua dintre CET-uri, adica cel din Pipera si cel din Titan, au fost dezafectate. Iar cele mai multe dintre cele aflate inca in functiune sunt obligate sa se descurce cu echipamente din anii 1960-1970.

Dupa cum a explicat pentru Ziare.com directorul Adrian Ecobescu de la CET Grozavesti, fara retehnologizare, multe echipamente nu vor mai putea functiona decat vreo cateva sute de ore. Asta inseamna ca vor putea acoperi necesarul acestei ierni si doar in parte pe cel al iernilor viitoare.

Practic, intr-o iarna geroasa, daca ar suferi avarii masive - situatie plauzibila, in conditiile in care lucreaza cu echipamente vechi - unele dintre CET-uri risca sa nu mai poata furniza suficienta energie termica pentru Capitala!


CET-urile sunt nevoite sa lucreze inca folosind echipamente din anii 1960-1970 - Foto: Alexandru Nistor


Intr-o situatie si mai complicata se afla RADET, nevoita sa transporte apa fierbinte pe care i-o livreaza ELCEN prin prin tevi vechi de peste jumatate de secol.

Administratorul special al RADET: Nu putem repara in doi ani ce trebuia facut in cateva decenii!

Potrivit unui raport din 2017 al PMB, din 954 de kilometri de conducta din reteaua primara, in ultimii ani s-au inlocuit mai putin de 90 de kilometri. In plus, din cei peste 2.900 de kilometri de retea secundara, s-au inlocuit doar vreo 15!

In aceste conditii, atat Gabriela Firea cat si administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, spun ca sunt nevoiti sa rezolve problemele pe care toate administratiile de pana acum le-au ignorat.

"Durata de viata a conductei magistrale este de 25 de ani. Cum stam noi acum? Au trecut, mai intai, cei 25 de ani. Apoi au mai trecut inca 28 de ani, iar teava e inca in uz. Da, avem inca in retea conducta din anii 1960! Si ne mai miram ca cedeaza?

Vad tot soiul de asa zisi specialisti care isi dau cu parerea privind administrarea Regiei. Ii intreb si eu: cine trebuia sa schimbe teava care si-a depasit de doua ori durata de viata si cand?


Alexandru Burghiu, administratorul special al RADET - Foto: Alexandru Nistor


As vrea sa fie clar: in situatia de astazi nu s-a ajuns peste noapte. Si va explic de ce.

Gigacaloria (unitatea in care se masoara caldura livrata populatiei - n.red.) are un pret. Din acest pret, populatia plateste o mica parte, iar restul e subventionat de primarie.

Pe masura ce sistemul imbatraneste, cresc pierderile si costurile. Automat, gigacaloria se scumpeste. Eu n-am vazut fosti directori ai RADET care sa se duca la primarie, sa spuna acest lucru si sa ceara mai multi bani. S-a mers asa.

Era suficient un audit energetic pentru a arata ca pierderile sistemului - care astazi au ajuns la 28% - cresteau in permanenta. Dar primul astfel de audit l-am facut noi, in 2018.

In consecinta, fara audit si fara recunoasterea pierderilor, RADET a ajuns inca de acum multi ani sa incaseze mai putin decat cheltuia, de fapt, cu furnizarea serviciilor.

Nici acele subventii, mai mici decat trebuiau sa fie, nu s-au platit la timp. Asa ca, pana la urma, s-a acumulat acea datorie la ELCEN de 1,09 miliarde si am ajuns unde suntem astazi. Si RADET si ELCEN sunt in insolventa.

Si va intreb: putea administratia curenta, in cei doi ani care s-au scurs din 2016 incoace, sa faca ce nu s-a mai facut pana acum?"
, ne-a declarat Alexandru Burghiu.

Administratorul special al RADET mai spune ca s-au luat deja masuri pentru inceperea reabilitarii sistemului, din aceasta primavara.


Cu rosu, pe harta, cei 212 kilometri de magistrala care ar putea fi schimbati cu proiectul POIM, in urmatorii ani - Foto: Alexandru Nistor


"Am facut deja lucrari. Am folosit teava care era deja cumparata. Sigur, nici asta n-a fost usor. Prin sectoare s-au facut amenajari fara autorizatie - s-au pus panselute sau mai stiu eu ce - in spatii care trebuiau sa ramana libere pentru interventii. Si acum avem discutii si trebuie sa ducem munca de convingere cu administratiile de sector.

Mai stiti circuitul de Formula 1 facut in vremea lui Videanu? Pentru el s-au astupat toate gurile de aerisire, iar acum in acea zona teava se coace in subteran. Va trebui sa refacem totul, acolo.

Avem proiecte mari de investitii. La acest moment exista in bugetul Capitalei bani pentru inlocuirea a 64 de kilometri de magistrala, adica cea care in acest an ne-a creat probleme. E o investitie care va incepe in aceasta primavara.

Cu fonduri europene, printr-un proiect POIM, vrem sa atragem 176 de milioane de euro sa schimbam alti 212 kilometri de magistrala. Studiul de fezabilitate e in curs de finalizare si avem deja 39 dintre cele 43 de avize necesare.

In plus, lucram la un alt proiect care sa ne permita sa schimbam alte sute de kilometri de teava si sa rezolvam, practic, problema pentru jumatate din reteaua primara de distributie a agentului termic. Dar stiti cum se fac lucrurile in Romania, totul dureaza"
, a spus Alexandru Burghiu.

Din pacate, asa cum Ziare.com v-a relatat deja, si aceste proiecte sunt in pericol, din cauza ca autoritatile nu gasesc o cale de a rezolva problemele nascute din insolventa ELCEN si RADET.

Traian Basescu: Eu am pus bazele reabilitarii, dar ei n-au inteles ce trebuie facut

Unii dintre fostii primari ai Bucurestiului nu sunt de acord cu administratia Firea si spun ca, dimpotriva, ei au facut tot ce le-a stat in putinta pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

Spre exemplu, Traian Basescu sustine ca, in mandatul sau, s-au facut pasi importanti pentru modernizarea termoficarii.

"In timpul mandatului meu s-a contractat un credit de la BEI si unul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru schimbare de tevi. O sa ma intrebati de ce n-am insistat mai mult pe inlocuirea tevii. Va explic.

Ce nu inteleg oamenii care au venit dupa mine la Primarie este ca in timpul mandatului meu s-au intamplat doua lucruri fundamentale: cu un credit de la BEI am introdus contoare la nivelul scarilor de bloc si cu un credit elvetian am automatizat 755 de puncte termice din Bucuresti.

Asta a insemnat doua lucruri: pe de o parte, ca asociatia de proprietari putea stabili un program pentru furnizarea de agent termic, datorita contorizarii. Apoi, ca RADET nu mai putea baga pierderile de apa din retea in facturile oamenilor si trebuia sa si le asume. Ceea ce s-a si intamplat, repet, incepand cu mandatul meu.

Mi s-a parut normal sa incep cu rezolvarea acestei probleme a oamenilor si am avut grija ca RADET sa nu-i mai poata incarca la facturi.

Ce nu au inteles oamenii astia care au venit dupa mine la primarie este ca, pentru ca sistemul sa functioneze asa cum trebuie, trebuia investit masiv, inainte de toate din fonduri proprii, in inlocuirea tevii"
, a declarat pentru Ziare.com Traian Basescu.

Adrian Videanu, cel care i-a urmat lui Traian Basescu in functia de primar al Capitalei, ne-a transmis vineri ca, din motive personale, nu poate oferi momentan detalii privind activitatea legata de RADET in mandatul sau.

In plus, in ciuda insistentelor Ziare.com, nici Sorin Oprescu, cel care i-a urmat in functie lui Adriean Videanu, nu a putut fi contactat pentru a da detalii cu privire la masurile luate in pentru modernizarea retelei de distributie a agentului termic.

Din pacate, in timp ce oamenii politici se invinuiesc reciproc pentru situatia critica in care s-a ajuns, sistemul de termoficare continua sa se degradeze si sa crape pe toate partile. Numarul de avarii depaseste anual 3.500 si tot mai multi bucuresteni raman zile intregi in frig si fara apa calda. Iar solutiile viabile pentru rezolvarea problemelelor se lasa, inca, asteptate.

Despre eforturile uriase pe care le depun angajatii RADET si ELCEN pentru a reusi sa tina in functiune sistemul mamut de termoficare al Bucurestiului si despre riscurile pe care si le asuma acestia, in fiecare zi, va vom relata pe larg in materialul urmator.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7878 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce termoficere bre ?!?

Las ca va cumpara Firea trotinete sa va tregeti cu ele in Cismigiu !

 

De ce raman bucurestenii in frig ? Pentru ca merita !!!

Sa votezi gruparea infractionala organizata, dupa ce ai fost furat, batjocorit si umilit de ei, de beiuzadelele si de neamurile lor aproape 30 ani, se cheama idiotemie cronica incurabila si se trateaza, paleativ, cu si mai multa hotie, coruptie, iresponsabilitate, incompetenta, incultura, mitocanie, batjocorire si umilire a bravilor bucuresteni votanti, dar si nevotanti (tot iresponsabili, dar cu coada ridicata !).
Primiti exact ce ati votat, stiriste blonde fonfaite pesedizde de voluntari si primari pesedisti unu si unu, care fac ceea ce stie pesedeul cel mai bine, adica fura si mint !
Sultanul stirb si galbejit si tarliceanu / moliceanu / motocicleanu / chiloteanu / tradiceanu au facut ceea ce stiu ei cel mai bine, au dublat si triplat armata de bugetari taietori de frunza la caini, specialisti in frecatul mentei si in arderea gazului, tot asa cum facusera inainte ca odiosii de Boc si basexu sa preia puterea, in plina criza, atunci cand, sfatuiti de Soros, Ciolos, UE, NATO si de multinationalele hraparete, au avut inconstienta de a taia sporurile, pensiile si privilegiile SPECIALILOR ce ne conduc in prezent !!!
Asistatilor sociali le-a placut asa de mult cum dublase tradiceanu numarul de bugetari, ca l-au mai votat odata, pe el si pe ceilalti infractori din ALDE, iar rezultatele nu au intarziat, acum sunt mai multi bugetari, speciali si asistati social decat oameni cinstiti, care muncesc corect si sunt cocosati de darile catre stat, dari si contributii pe care DOAR ei, nu si ceilalti, le achita regulat, fara intarzieri si fara smecherii (scutiri, amanari, reesalonari, exonerari s.a.m.d.).
RADET-ul nu face nimic, produce numai pierderi si este in faliment, iar stirista fonfaita si complicii pupincuristi, membri ai aceleiasi grupari infractionale organizate, le aproba in consiliu MAJORARI DE SALARII (!!!!!!!!!!!!!!), desi toata conducerea RADET ar trebui sa fie acuzata in bloc de subminarea si falimentarea societatii.

 

Cred ca Firea trebuie sa le asigure bucurestenilor...

...cate o pijama imblanita cu gluga, atat pentru noapte cat si pentru umblat prin casa!

 

... surpriza anului

ilumineaza-i tu bre h-kko :)

bucurestenii raman in frig de pro sti si hoti...

mai clar...raman in frig pentru ca de 30 de ani au fost atat de pro sti sa continue sa isi voteze niste hoti pe la primarii...

De ce le va ingheta coada la bucuresteni? Din acelasi motiv

care ii face sa voteze ciuma rosie, de 3 decenii!
Aveti ceea ce votati, aveti ceea ce meritati!
Sau invers.

bre vidanja

tu shi cu nicku tau h-de kko erai cu siguranta pirguit bine pe vremea aia... Acu morfolesti pensia speciala si cantzi la flaut rapsodia nostalgiei LOL

@Iohannis1 18.02.2019, 14:42

Wrong! Am avut dreptate, nu stii ce vorbesti si te mai si crezi si mare mistocar. Eu nostalgii am, dar nu d-alea inchipuite de visatori de cai verzi pe pereti, ca tine. Rapsodiile ti le las tie, ca se vede ca-ti lipsesc.

@Vidanjor, de ce nu vorbesti in limba ta natala?

Iti este rusine? Nu se spune "wrong". Se spune "неправильно", nepravilno :))))
Pentru nostalgii, nimic mai bun decat Katiusha, interpretat in romaneste ;)))

https://www.youtube.com/watch?v=BEz9FuILZkI

Data viitoare, va eliberam complet de sovietici, daca insistati :))))

surpriza anului....

ziare.com aduce elogii lui ceausescu si comunistilor in general ce gandire si tehnologie avansata au avut pe care capitalistii de kko nu au intzels-o timp de 30 de ani pana s-a ales praful.
retzea de mii de km si mii de puncte de termoficare pe butuci.
distractzia abia incepe.

 

ca tot esti toba de Stefan Gheorgiu

.

 

Tu, probabil, nici nu erai nascut pe vremea aia,

da' trancanesti asa, ca sa te afli in treaba. Hai, mai arunca vreuna d-aia cu ciuma rosie (despre care n-ai habar), ca suna bine la audienta.

dar nu s-a comparat situatia cu celelalte tari

cand se decide sa se investeasca din banii publici doar pentru unii. Unde se doreste sa se ajunga cu imprumuturile? Ca in Grecia la 120% din castig, ca in China la 200%?
In Sua nu exista termoficare centralizata, in Africa nici atat.

 

in anii 60 la noi se traia

cum se traieste acum in lumea a treia. De atunci veniturile au crescut de 15 ori, cu una din cele mai mari rate mondiale, peste cea a Chinei dar fara sa se faca imprumuturile de acolo. Atunci rata de analfabetism era de peste 505.
Cine se cred acesti guvernanti, nu au nicio limita a bunului simt si a realitatii?

 

nu se poate sa faca experimente pe oameni

fara sa se teama de pedepse, sa compare situatia oamenilor cu a tarilor fara nicio delimitare de educatie de parca mai traim inca in comunism si toata lumea e egala.

 

Sunteți depășiți toarasi

Nu ințeleg, orașe intregi din tara asta au renunțat la incălzirea centralizata, bucureștenii nu au auzit de centralele termice de apartament ? Daca nu au bani sa ceară niste vouchere, că tot e la moda la ei in sultanat impărțitul de vouchere de la șeicul capitalei, pe langă biciclete poate ar merge și o centrala mica pe un perete

 

cine a plecat din tara castiga 2000 euro/luna

iar aici nu se acorda nicio subventie, castigam 200 euro/luna si vor si abonamente la livrat caldura la preturi de 3 ori mai mari.

 

Nu va ingrijorați ce se intamplă dupa trei decenii cu

Groapa de Gunoi!
Cutremurul va rezolva toate problemele!

 

partidul te vrea tuns roacare

Pentru ca administratorul, statul in cazul nostru este o gaura neagra, nu conteza cati bani se aduna la buget, ca toti sunt drenati de firme de partid pe studii de fezabilitate si alte balarii care nu se materializeza niciodata. De aceea nu ai infrastructura nicaieri in tara asta, termoficare , spitale si multe alte lucruri normale pentru o tara cu pretentii de civilizatie.
Am convingerea ca si daca prin absurd am avea pib-ul de 3 ori mai mare, tarisoara asta tot nu ar vedea vre-o investitie in plus.

 

Romanii isi merita soarta ! Bucurestenii = la fel !

Cum de este posibil sa persisti in a alege niste impostori care nu fac altceva decat sa fure !??

Stai asa !
Sa vedeti ce o sa vina !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor