Angajari fictive la o companie infiintata de Firea? Primaria sustine ca respectivii nu au program fix si activitate normata

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 15:38
11026 citiri
Angajari fictive la o companie infiintata de Firea? Primaria sustine ca respectivii nu au program fix si activitate normata

Doi salariati dintr-o companie municipala infiintata de Gabriela Firea ar fi fost, de fapt, angajati fictiv. Mai exact, acestia si-ar fi incasat salariile fara sa fi desfasurat, in schimb, vreo activiatate, se arata intr-un document intern al companiei ajuns in posesia ziaristilor de la Radio Europa Libera Romania.

Compania Municipala Tehnologia Infromatiei SA este una dintre cele 22 de societati infiintate de Gabriela Firea, teoretic, pentru a imbunatati calitatea administratiei Capitalei. Asa cum Ziare.com v-a informat deja, cel putin deocamdata, cele mai multe dintre aceste societati inregistreaza pierderi masive, nereusind sa castige nici macar o mica parte din cat cheltuiesc, anual, pe plata salariilor.

In acest context, Radio Europa Libera publica un raport pe care si l-ar asuma 4 din cei 7 membri ai Consiliului de Administratie al companiei si in care se arata ca exista suspicinea ca doi dintre salariati ar fi fost angajati doar cu numele in societate, pentru a-si incasa lefurile.

Cei doi ar fi Simona Valentina Butacu (38 de ani), consilier al primarului Gabriela Firea si Eugen-Radu Preda (50 de ani), fost jurnalist.

Mai exact, potrivit Radio Europa Libera, 4 dintre cei 7 membri ai CA sustin ca "Doamna Butacu Simona-Valentina pare a fi un angajat fictiv, deoarece nu am identificat niciun document care sa ateste ca isi desfasoara activitatea in societate sau in folosul societatii. La data verificarilor (...) am identificat un singur document inregistrat la SC CMTIB SA, respectiv cerere de angajare, sub numarul 20.04.2018".

Semnatarii aceluiasi document arata ca, prin plata drepturilor salariale catre Simona Valentina Butacu, "societatea este posibil sa fi fost prejudiciata, pana la data prezentei, cu peste 104.408 lei".

In acelasi raport, se mai arata ca postul pe care ar fi angajata Simona-Valentina Butacu, adica acela de "consilier institutii publice", nu ar exista in organigrama companiei.

In cazul lui Radu Preda - care a condus revista Saptamana Financiara - raportul arata ca "este posibil sa fi fost angajat fictiv, deoarece nu am putut identifica niciun document care sa ateste faptul ca acesta isi desfasoara activitatea in societate sau in folosul societatii".

In schimb, "domnului Radu-Eugen Preda i s-au achitat pana la data prezentei 'drepturi salariale' de peste 41.028 lei".

Ramane de vazut daca in urmatoarea sedinta a Adunarii Generale a Asociatilor (AGA) acest document va fi sau nu pus in discutie si daca informatii privind aceasta situatie vor fi facute publice de companie sau de Primaria Capitalei.

Primaria Capitalei: Consilierii nu au program fix. Totul e legal

La scurt timp dupa aparitia informatiilor in spatiul public, Primaria Capitalei a remis redactiei Ziare.com o serie de precizari cu privire la aceste acuzatii privind angajarile fictive.

Mai exact, cu privire la faptul ca la nivelul companiei n-ar exista documente care sa ateste activitatea celor doi angajati, PMB informeaza ca, de fapt, "consilierii directorului societatii nu desfasoara o activitate productiva, normata, in baza unui program fix, ci sunt la dispozitia acestuia, fiind solicitati in functie de expertiza pe care o detin pentru a acorda consultanta in diferite proiecte sau situatii".

In plus, sustine primaria, raportul inaintat catre AGA a companiei municipale "este o nota asumata de un singur membru al Consiliului de Administratie al societatii, care nu mai detine in acest moment aceasta pozitie si care a inteles astfel sa se razbune".

Totodata primaria transmite ca "toate angajarile in companiile municipale, inclusiv la Compania Municipala Tehnologia Informatiei S.A., au fost facute cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare".

Nu in ultimul rand, PMB considera, ca de obicei, ca atacul este unul motivat politic si care are ca scop deningrarea noului modelul de administratie impus prin infiintarea companiilor.

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...